Annonce

Annonce

Svar: Madmor


16. december 2011

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære madmor

Tak for dit brev :)

Det er rigtig fint at du lige nu har holdt en pause med skemaden, men det er vigtigt at du nu kommer stille og roligt igang igen. Din datter har brug for at få skemad, for at få sit behov for næring dækket, hun kan ikke spise nok af mad i stykker, til at blive hverken mæt nok eller næringsmæssigt dækket nok ...

Det er vigtigt at du holder hendes indtag og mælk på 4 amninger i døgnet, så mælken ikke tager pladsen op for den rigtige mad. Og du skal ikke begynde at amme hende ekstra, fordi du tænker "noget skal hun jo have", for så spiser hun ikke nok. De fire amninger ligger tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. På den måde sikrer du hende mælk / væske nok og sikrer samtidig også plads til rigtig mad i maven.

Hun skal have mad der tager udgangspunkt i jeres mad og det vil sige mad der smager af noget. Det er dog også helt fint at du supplerer med grøntsagsmos fra glas eller giver færdiglavet grød en gang imellem, jo mere forskelligt, jo bedre vil det være.

Jeg vil anbefale dig at du starter hvert måltid med at give hende noget hånden, som hun selv kan spise. Det er vigtigt fordi det sætter gang i mundvandet, enzymerne, hun fornmmer at det er spisetid og hvad der nu skal ske og så følger du efter med lidt skemad. Ikke store mængder, men lidt og hun skal have mange små måltider dagen igennem.

Det er meget vigtigt at du nu kikker lidt mere på klokken end på din datter og at du forsøger at tilbyde hende mad til fast tidspunkter hver dag. Så dagen har fast spisetider, tidspunkter for mælk og for putning. Dette fordi det påvirker hendes indre ur, hendes cirkadiske rytme og dermed på sigt hendes fornemmelse for sult og mæthed - for det lyder som om at hun ikke rigtigt har dette på nuværende tidspunkt og den fornemmelse skal du hjælpe hende med at få - netop ved en helt fast dagsplan.

Og en dag ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre i mors seng.

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop. Du kan lave grøden selv, du må også gerne en gang imellem prøve med færdiglavet grød, så hun får lidt forskellig smag og konsistens tilbudt. Du må gerne starte med at give hende lidt frugtbåde i hånden og så følge efter med skemaden.

Formiddag 9: Frugtbåde i hånden at sutte på, gumle på, og du følger så efter med lidt frugtmos (jerntilskud) vand af kop.

Puttes til formiddagslur og skal ikke ammes inden lur

Frokost 11.30-12: Starter med ristede rugbrødsbjælker eller agurk i hånden, og du følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan være rester fra aftensmaden, det kan også være mos fra glas eller frost. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl 13

Eftermiddag 15.30-16: Starter igen med lidt frugtbåde i hånden at sutte på, og du følger efter med lidt flerkornsgrød med frugtmos, igen kan du lave det selv ...


Annonce

... eller købe det. Vand af kop.

Skal ikke ammes eftermiddag

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk. Starter igen med lidt ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og du følger efter med mad på en ske. Udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, det kan være forskellige risretter som rødspætte med ris, boller i karry eller lignende. Hun kan få indmaden af en frikadelle (kød eller fiskedelle), laks fra ovnen eller hvad I nu skal have. Når hun så har fået lidt skemad, så suppleres hun igen med lidt i hånden at gumle på selv, imens I så spiser færdig. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes og sover uden yderligere mælk til næste morgen tidlig.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skal som sagt prøve at følge en helt fast plan for dagen og du skal her også hjælpe hende med at holde fokus, når hun skal spise. Når du giver hende skemaden så er det vigtigt at du ikke lægger bånd på dig selv, men lader hende spejle sig i dig og det du gør.

Det er vigtigt at du sætter hende i den høje stol og sørger for at hun sidder direkte foran dig. Du skal holde skålen med maden i den ene hånd og skeen i den anden og så skal du fange hendes øjenkontakt og verbalisere positivt omkring det at spise og bruge din mimik og dine lyde: "Hej skatterpige, mmm, mam mam mam, mmm dejligt mad" - Du skal åbne din egen mund, så hun også åbner sin mund, ind med skeen, synke og igen "mmm, mam mam" - åbne munden, ind med skeen, synke. Sådan bliver du ved i en lind strøm.

Når hun bliver fanget af noget, så vis hende at du hører det, giv hende den pause, giv hende lidt at drikke og fang hendes opmærksomhed igen "hov, ja der var lige en bil uden på vejen, brr sagde den", "skal du have lidt vand, det var godt", "er du klar igen, skat, se her, mmm mam mam" - åbne munden, ind med skeen... hele tiden hjælpe hende til at holde fokus om det, det drejer sig om.

Du skal prøve ikke at fokusere på mængden hun spiser og sige til dig selv at det ikke gør noget, at hun kun spiser få skefulde. Det er bedre end ingenting og det vigtige netop er den faste rytme omkring det. Det gør altså lige nu ikke noget, hvis der kun glider 5 skefulde ned hver gang, hvis hun så også tilbydes lidt brødskorper og lignende i hånden og så får en god oplevelser og rutine omkring det at spise.

Hvis I skal være sammen med familien her i julen, så lad en bedstemor eller en anden forsøge sig - nogle gange hjælper det at andre pludselig tager skeen i hånden. og gør det ikke til et spisearrangement, hvor hele familien så pludselig står samlet rundt om bordet for at se om lillepigen spiser - ro på, skab så naturlige rammer som muligt uden at gøre for stort et nummer ud af det. Og lad hende også smage på julemaden, det kan være hun så finder ud af at det at spise er rigtig godt ... :)

Rigtig meget held og lykke og rigtig glædelig jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vestibulærsans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....

Læs mere i Babylex

Sushi til børn

Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:

- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.

- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.

- Børn under 3 år må højst spise 25...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce