Annonce

Annonce

Svar: Kan ikke selv sove videre ved skift i søvnstadie


15. december 2011

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Jette

Tak for dit brev :)

Det lyder som om at din dreng er ved at blive afhængig af at være i din favn for at kunne sove. Han er ved at få det man kalder for en uhensigtsmæssig søvnassociation. Det betyder at han ikke er i stand til at komme videre i søvnen uden, at du tager ham op og vugger ham i din favn - og den afhængighed skabes, fordi du putter ham på denne måde.

Det er fint at du giver ham mælk inden han skal sove, men han bør ikke falde i søvn i din favn. Det er vigtigt at han lige registrerer hvor han bliver lagt, hvor du forventer at han skal sove, for at han også kan sove videre, når han har sine små opvågninger natten igennem.

Vi vågner alle sammen 10, 15, 20 gange hver nat. Vi sparker dynen af, trækker dynen op om os, vi retter på hovedpuden, vi lægger os om på siden osv. og vi registrerer her at alt er som da vi faldt i søvn. Hvis vores underbevidsthed mærker at det hele er som det skal være, så sover vi videre, men hvis det virker forkert, så vågner vi og kan ikke sove igen.

Jeg plejer at sammenligne det med at du går i seng samtidig med din mand. Du putter dig ind til ham og du falder i søvn. I løbet af natten vågner du, vil putte dig ind til ham, men han er væk. Hvad sker der så? Først vågner du lidt mere op, så lytter du, prøver at høre om han mon er på toilettet eller lignende, ...


Annonce

... men der er helt stille .. Så kan du ikke sove videre, så vågner du endnu mere op, kalder måske på ham et par gange, og får du ingen reaktion så er du pludselig helt vågen, stiger ud af sengen og begynder at lede efter ham - for han skal være der, der er forkert at han ikke er der, for han var der, da du gik i seng.

Og din dreng gør det samme. Han registrerer om han nu stadig ligger i din arm, som da han faldt i søvn og gør han det, så sover han trygt videre, men gør han ikke det, så vågner han og kalder på dig og sover så videre, når du atter tager ham op og det hele er som da han blev puttet ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så din dreng er nødt til at lære at sove uden at være i din favn og derfor er det rigtig vigtigt at du prøver at putte ham i sengen inden han falder helt i søvn. Det vil være rigtig godt at give ham flasken i sengen og måske skal du putte ham lidt senere, så han er træt nok til at kunne overgive sig til søvnen. Måske skal du stadig give ham flasken i din favn, men putte ham i egen seng, før han sover helt. Det er vigtigt at han lige når at registrere at han rent faktisk bliver lagt til at sove i sin seng og forbinder sin seng med stedet hvor han sover og at han også er helt tryg ved dette :)

Kun på denne måde kan han lære at komme videre i søvnen uden din hjælp :)

Rigtig meget held og lykke - og rigtig glædelig jul! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det er lige før jeg synes det bliver pinligt at jeg skriver så meget til dig, men dine svar er enormt nyttige og jeg har fået en god tillid til dig, så du kommer til at høre mere fra mig.

Tak fra Sophus´ mor


Annonce