Brev:
Morsyg storebror
Kære Helen
Vi kæmper noget med storebror på 2 ½ år, som er meget, meget morsyg.
Det har altid været sådan, at hans morsyge er taget til i pressede perioder, ved sygdom osv. Han har været ’under pres’ det sidste halve år. Blev storebror for 5 måneder siden og så er vi flyttet to gange på den sidste måned. Vi er nu i vores permanente bolig, men ikke helt på plads. Der er dog faldet meget mere ro på familien, så vi håbede, at der nu også ville falde mere ro på vores store men stadig lille søn.
Han er generelt en glad lille fyr med god fantasi og et kærligt sind. Det er bare som om, at han ikke helt er i balance – især om eftermiddagene og aftnerne i hverdagene. Han viser mere og mere temperament og råber og mister besindelsen, hvis han ikke får sin vilje. Om eftermiddagene er han tit lidt ilter og svær at få med på noget som helst andet end hvis mor leger helt koncentreret med ham. Men det kan jo være svært at få tid til hver dag i en hverdag, hvor mad skal på bordet osv.
Far er meget engageret i børnene, henter og bringer fra vuggestue langt de fleste dage, og når humøret er godt hos storebror, hygger de sig rigtigt meget sammen. Han er en virkelig god og kærlig far. Det er altså ikke som om, at relationen til far er dårlig, men mere som om relationen til mor er problematisk.
Vi har givet ham en del snor de sidste måneder – ladet ham have sutten mere end ellers, ladet ham bestemme hvem, der skulle gøre hverdagstingene med ham (hvilket betyder, at mor gør alt – far må ofte ikke engang hælde mælken på havregrynen), og ladet ham sove hos os og sidde på skødet osv. så meget han ville. Jeg har også forsøgt at være opmærksom på alene tid med ham, og afviser ham så vidt muligt ikke (kun når jeg jo skal amme og ikke kan have ham helt på skødet samtidigt).
Han er glad for lillebror, og det er gengældt, men storebror har det meget med at masse lillebror og tumle for voldsomt med ...
... ham. Det gør det lidt svært ikke at sige meget nej, når de er sammen. For ellers bliver lillebror simpelthen most. Men han slår ham ikke og ønsker ikke bevidst at gøre ham ondt. Det virker altså ikke som en direkte reaktion på lillebror, men det kan måske være mere indirekte?
Vi har i de sidste måneder accepteret, at sådan har han det lige nu og ladet ham få mor, så meget det har været muligt. Men nu er vi ved at køre død i det. Far synes ikke det er sjovt at blive afvist hver gang storebror er træt – det gør rigtigt ondt. Og mor er godt og grundigt brugt og begynder at kæmpe mere og mere med irritationen og overskuddet fordi trætheden og de manglende pauser til bare at være mig og mangler. Især nætterne er svære for storbror smider simpelthen far ud af værelset og græder helt knust indtil mor kommer – jeg er der så snart jeg kan, men lillebror spiser stadig en del om natten, og det ramler tit sammen. Det skal lige tilføjes, at når mor ikke er til stede, kan far godt få lov med kun lidt protest i begyndelsen.
Vi vil gerne høre din mening om dels, hvad det mon skyldes, at vores søn er ude af balance for tiden. Men især hvordan vi bedst tackler det. Skal vi forsøge at finde kræfterne til, at mor fortsat gør det meste og (f.eks. putter hver eneste aften) og være så meget til rådighed som muligt? Skal han bare fyldes og fyldes op med mor for så at kunne komme videre. Eller forstærker vi det ved på den måde at give ham vanen med at det er mor og lidt køre far ud på et sidespor hvad angår omsorgstingene som skiftning, putning, servere morgenmad osv. Skal vi prøve at presse lidt på for at far kommer mere på banen igen? F.eks. ved at mor og lillebror bare ikke er hjemme, når der skal puttes. Skal de far og storebror lave mere sammen? Er der noget jeg som mor kan gøre forkert, sådan at han får det sådan her?
Vi er i vilrede og håber du kan give os nogle gode råd.
Mange hilsner
far og mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
Viden om børn:
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Amning og sex
Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.
Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.
Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.
Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!
Venlig Hilsen Mira
P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!