Svar: 3 års alderen
Kære Gitte
Tak for dit spørgsmål - jeg vil meget gerne prøve kort at skrive lidt om børn i 3 års alderen :)
Når man er 3 år gammel er man rigtig godt igang med sin udvikling og det på flere niveauer. Det er både motorisk, intellektuelt og socialt. En 3 årigs verden er ofte fyldt med undren og barnet bruger rigtig meget tid på at spøge, for at finde ud af, hvordan verden fungerer. Det er også den alder man kan kalde for "hvorfor dit og hvorfor dat alderen", fordi barnet bruger rigtig meget tid på at undersøge, se og observere, efterligne og stille spørgsmål til alt.
For de tre årige er det også vigtigt at øve sig motorisk igen og igen og gøre tingene perfekt. De kan derfor kravle op og rutshe ned af rutshebanen igen og igen eller kører rundt og rundt på deres trehjulede cykel eller løbecykel igen og igen, hele dagen lang og som voksen kan man nogle gange undre sig over at de ikke bliver trætte af det - men det gør de ikke. De bliver bedre og bedre :)
Barnets sprog tager meget fart i denne alder og barnet vil fint kunne indgå i en samtale. Barnet taler i længere sætninger og kan f.eks. sige "mor drikker mælk og far drikker kaffe" eller lignende. Barnet vil i denne alder dog sagtens kunne snuble over ordene, ofte fordi barnet har så meget det vil fortælle, at det går for stærkt til at talen kommer helt uden afbrydelser. Man taler også om 3-års stammen.
Barnet vil elske at der bliver læst i bøger, og vil begynde at kunne huske og gengive handlinger i bøgerne. Barnet vil også kunne gentage simle rim og begynder også at kunne synge små sange og er i stand til at synge en lille melodi.
Verden er fyldt med "hvem?", "Hvad?", "Hvor?", "Hvorfor?" og der stilles spørgsmål hele dagen.
Barnet kan skelne farver som rød, gul, blå og grøn. Barnet kan tælle 1, 2, 3. Barnet kan stable 5-7 klodser ovenpå hinanden. Barnet kan bygge puslespil med 5-6 store brikker. Barnet kan tegne en cirkel og en firkant.
Barnet går mere og mere op i ligheder og forskelle. Og begynder at interessere sig mere og mere for eget køn og for andres køn. Jeg er en pige og mor er en pige, men far er en dreng.
Fysisk begynder barnet at ændre ...
... udseende. Det babyagtige præg forsvinder, topmaven retter sig ud i takt med at der bliver mindre svaj i ryg og lænd og barnet begynder at virker mere rank og se ud som et barn - forstå mig ret :)
Barnet begynder at kunne være renlig og kan i starten undvære sin ble om dagen og senere om natten.
Barnet kan selv tage sko på, men ikke binde snørebånd.
Barnet kan selv tage tøj på, men skal stadig ofte have hjælp med knapper og lynlåse.
Barnet kan fange en stor bold, den fanges med begge hænder. Nogle gange lykkes det endnu ikke helt. Barnet kan kaste en bold over hovedet. Barnet kan sparke til en bold fremad og kan hoppe på det ene ben kortvarigt og også holde balancen kortvarigt på et ben.
Socialt begynder barnet at være mere opmærksom på andre, hvordan andre reagerer på det barnet siger og det barnet gør. Barnet begynder at få lidt empati og fornemmelse for, hvad der f.eks. gør andre kede af det.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Den 3 årige har rigtig meget brug for opmærksomhed og godkendelse fra voksne og en stor del af barnets selvværd dannes i denne alder. Mange børn søger ofte den ene forældre mere i denne alder end den anden og ofte er der præference for den forældre, som har det modsatte køn.
Barnet har brug for at føle sig betydningsfuld i familien og nyder at have små opgaver. Det kan være at hjælpe til med at dække bord, hjælpe til med at lave mad, handle og komme varer i vognen osv.
Barnet kan godt finde ud af at vælge mellem to simple ting, men ofte er valgene stadig meget lystbetonet og de kan derfor ændre sig hurtigt igen.
Barnet kan følge enkle anvisninger og vil også acceptere forslag og idéer til hvordan man kan løse forskellige ting eller komme videre - selvom barnet også stadig får anfald af fortvivlelse og frustration.
Barnet vil ofte nyde at lege sammen med andre, både lege med de voksne men også lege med andre børn. Men barnet vil også nogle gange nyde at lege alene. Barnet leger tit lege, som minder om barnets verden "mor, far, børn" lege, hvor barnet ofte er den voksne der passer babyen, giver mad, putter eller måske skælder ud ..
Håber I kan bruge lidt af dette videre - fortsat held og lykke :)
Og rigtig glædelig jul! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Babysvømning
Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.
Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...
Natamning
Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.
De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.
De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!
Tak fra drengens forældre