Brev:
Sover dårligt om natten - søn 5 mdr.
Kære Helen.
Vi har en stor dreng på 10 kg og 73 cm fra d. 02.07.11. Han er blevet ammet fra start og bliver det også stadig, men for ca. en måned siden begyndte vi med lidt grød til middag og vi har for et par uger siden begyndt med lidt kartoffelmos til aften.
Andreas har aldrig sovet rigtig godt om natten og det er først for et par måneder siden at det er begyndt at gå godt om dagen, ellers skreg han også en del der. Vores teori er, at det er luft i maven, som driller ham om natten. Der er dog nu ingen problemer om dagen med at sove eller komme af med luft.
Hans rytme er sådan:
Vi står op omkring kl. 7.
Han pusles og omkring kl. 8 ammes han.
Han bliver puttet til lur i barnevogn omkring 8.30-9, hvor han er træt. Han falder stort set i søvn næsten med det samme.
Sover så fra ca. 8.30-9 til 12-13.
Her kommer mit første spørgsmål - hvor længe skal han sove? Han kan godt tage 4 timer nogen gange, men jeg er begyndt at vække om omkring kl. 12, da han skal have grød. Er det ok at vække ham?
Omkring kl. 12 får han lidt grød med lidt æblemos og lidt vand af en kop.
Omkring kl. 13.30 begynder han han blive træt igen (øjne og næse klør og han bliver irritabel). Jeg ammer ham og så puttes han til lur i barnevogn igen omkring kl. 14. Her er det forskelligt hvor lang tid han sover. Nogle gange kun 45 min., men jeg kan så ofte få lullet ham i søvn igen ved at gå med ham og så kan han sove et par timer. Hvis det ikke er lykkes at få lullet ham i søvn igen, da bliver han hurtig træt igen og meget irritabel og oftes ender det i skrig og skrål inden han falder i søvn sidst på eftermiddagen. Sommetider sover han så her ca. 1-2 timer. Nogle gange har jeg været nødt til at vække ham da klokken så er blevet nær spisetid igen.
Kl. ca. 18 får han lidt kartoffelmos og vand af kop.
Omkring kl. 19.30 ammes han og det var så meningen at vi ville til at lægge ham i seng her, men det er som om han kvikker op efter jeg ammer ham på dette tidspunkt. For et stykke tid siden prøvede vi at flytte ham på eget værelse, men jeg skal løbe frem og tilbage for mange gange i løbet af natten. Tilbage i soveværelse i egen seng, hvor jeg har prøvet at ...
... amme ham og synge for ham. Det er lykkes nogle gange at få ham til at falde i søvn, men så vågner han efter 30 min. og vi kan ikke få ham trøstet i egen seng, hvorfor han tages op, men han vil ikke sove igen. Sommetider har vi "kæmpet" med ham i flere timer og klokken
har været 22.00 og derover før det lykkes at få ham til sove.
Mellem kl. 24 og 1 vågner han og ammes. Falder i søvn herefter og lægges i sin seng. Så sover han omkring 2 timer og så starter han med at ligge og trække benene op og sparke (han er ikke vågen endnu). Han begynder at småpive, men der kan sutten ofte hjælpe. Sådan kan der gå en halv time med at han ligger og sparker/vrider sig og jeg giver sut. Til sidst ender det dog i gråd, hvor han tages op og vi må gå rundt med ham, fordi han er ulykkelig. Det hjælper sommetider at lægge ham ud på puslebordet og massere mave/fødder og sommetider kommer der også luft og så er det som om han slapper lidt af. Men der kan hurtigt gå 1 time, inden han falder i søvn igen. Han virker ikke sulten på dette tidspunkt.
Omkring kl. 4-5 vågner han og vil ammes. Her falder han også for det meste i søvn igen, men sover igen her kun et par timer og så starter det forfra. Han sover desværre ikke bedre mellem os, det har vi prøvet.
Vi har også prøvet at lægge ham til at sove i barnevognen i stuen sammen med os, men det fungerer heller ikke optimalt.
Det er nok pga. den dårlige nattesøvn, at han sover så godt til formiddag. Vi troede måske det ville hjælpe på nattesøvnen efter han får lidt fast føde, men det har ikke hjulpet. Indtil videre har der ikke været problemer med hård mave.
Han kan godt gylpe en del også længe efter et måltid - gylper vandigt.
Har du forslag til en anden rytme?
Han har været til læge ang. maven og han mener også det er luft og det kan der ikke gøres noget ved siger han, det skal han vokse fra. Så længe han tager på og trives, mener han ikke det er noget alvorligt. Han var til kiropraktor omkring 2,5 mdr.'s alderen og det hjalp på skrigeriet om dagen (ellers voksede han bare fra det), men det har ikke hjulpet på nætterne.
Håber du kan finde hoved og hale i brevet.
Venlig hilsen
Line (træt mor)
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
5. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Hej Helen Tak for dine tidligere gode svar:) Vores dreng er nu 6 måneder...
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
Viden om børn:
Babynest
En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.
En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)
Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!