Svar: At bide
Hej med dig
Når små børn som din datter bider, så skyldes det ofte to ting:
1. At det er kærtegn der kammer over
2. At barnet mangler ord til at udtrykke sine følelser
Når kærtegn kammer over, så bider barnet ofte i en situation, hvor man sidder og kæler, nusser og har det dejligt. Pludselig får man et bid i sin skulder, kind eller lår. Jeg plejer at beskrive det som følelsen af "Jeg elsker dig så højt, at jeg kan spise dig" og det handler om at jeres datter er så lille, at hun ikke kan styre sig, hun forløber sig og kommer til at bide - i kådhed, glæde og kærlighed til jer. Altså kærtegn der kammer over.
Når det sker i situationer, hvor hun f.eks. får et nej, fordi du stopper hende i noget hun ikke må, så er det mere udtryk for frustration. Hun bider ikke for at gøre dig ondt eller straffe dig, det er ikke bevidst på den måde, men hun bider, fordi hendes krop kommer i oprør. Derfor vil man ofte også se at barnet kan finde på at slå, vride sig, sparke osv. som viser at barnet fysisk er i oprør.
Når børn mangler ord, så reagerer de fysisk. Jeres datter er ikke i stand til at forklare hvordan hun har det på anden måde, end ved at reagere med sin fysik og det er så det hun gør.
Det er meget fint at du markerer med et NEJ! eller AV! ...
... når hun gør noget der gør ondt på dig. Det er her en god idé også at sætte hende fra dig, så hun ligesom lærer at hun ikke kan være på skødet, når hun bider. Ved at lade en handling følge med, så husker hun det bedre - og handlingen er altså at flytte hende fra dig samtidig med at du siger nej.
Sker det når I nusser, kæler osv. så må du prøve at stoppe det inden det når så langt, så hun ikke forløber sig, men så det netop bliver den dejlige situation som I begge ønsker :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er vigtigt aldrig at bære nag, selvom det gør ondt, så er det vigtigt at du glemmer det igen - det gør hun og hun gør det som sagt ikke i en bevidst ond mening. Men naturligvis skal du have lov til at sige NEJ! og AV! og markere, at det her var noget du ikke brød dig om :)
Hvis hun bider fordi hun er sulten, så skal du naturligvis give hende noget at spise og ikke skælde ud eller sætte hende væk. Det er netop vigtigt at anerkende at hun prøver at fortælle dig, at hun har brug for mad, brug for noget at bide i. Så hvis det sker, så skal du sige "er du sulten skat, se her er noget at spise" og så vise hende at du forstår hendes behov :)
Håber du kan bruge dette videre og at det giver lidt forklaring til hvad der sker med jeres datter og hvorfor hun reagerer som hun gør.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Kolik
Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.
Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...