Annonce

Annonce

Svar: Søvnmangel - 2 år, 7 mdr.


30. november 2011

Kategori:
Alder:
2 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

De fleste børn på 2½ år vil have brug for at sove ca. 12 ½ time i døgnet. Ofte fordelt, så barnet sover en nattesøvn på 11 timer og så sover 1 ½ time til middag.

Jeres datter er parat til at sove kl 18.30, måske før, nu hvor hun har sprunget middagsluren over og hun sover så ofte til kl ca 6 ... Den opvågning hun lige nu har kl 04 tæller ikke helt med, fordi det er naturligt at hun vågner, søger jer tidlig morgen og derefter så kan sove lidt videre, fordi hun kommer ind og sover mellem jer ... Lige nu sover hun ikke så meget videre - men forklaring følger ... :)

Overordnet set vil hun, hvis hun sover fra ca 18.30-06 få de 12 ½ timers søvn, som hun i døgnet har behov for ... :)

Det er altid svært, når børn i perioder ændrer søvnrytme. Det er svært at gå fra 3 lure til to lure, det er svært at gå fra to lure til kun en lur og det er svært, når barnet skal til at springe middagsluren helt over. Det vil ofte være sådan at man i en periode, må lade barnet sove middagslur nogle dage og andre dage kan den undværes.

Jeres datter har ikke lyst til og umiddelbart ikke behov for at sove middagslur - fordi hun sover en lang nattesøvn og I kan naturligvis godt prioritere at det er sådan det er nu. I kan også prøve at lægge jer med hende om dagen, for at se om hun så vil sove middagslur - evt. vælge at stå op med hende allerede kl 05, for at være sikker på at hun er træt nok til at tage en lille lur midt på dagen og derefter så måske vil kunne være lidt længere vågen om aftenen og hele hendes rytme dermed ændre sig lidt.

Det er også sådan at børn naturligt i 2 ½ års alderen begynder at vægre sig mod at sove og kan vågne med drømme om natten. De begynder i denne alder ofte at være bange for mørke og er også ofte bange for små dyr, insekter osv. og bare lyden af en flue der summer, kan gøre at nogle børn bliver næsten paniske og slet ikke vil sove. De har ofte brug for en lille natlampe, brug for at kunne komme ud af deres seng - brug for en ...


Annonce

... åben seng i stedet for tremmesengen. De har brug for at døren til værelset står åben og behov for at kunne søge forældrene om natten.

At du er gravid (tillykke med det! :)) og en lille ny baby er på vej, påvirker naturligt også jeres datter - også selvom I forsøger ikke at lade det fylde for meget og forsøger at sikre hende opmærksomhed. Hun mærker forandringen og fornemmer at noget nyt vil ske og er naturligt stadig så lille at hun ikke kan forholde sig til det.

Det at din mave fylder mere, at pladsen på dit skød bliver mere trang, det påvirker naturligt fordi hun ikke kan sidde hos dig på samme måde som før. Det at I taler om babyen og forbereder jer på at den lille skal komme har betydning. Du bærer sandsynligvis heller ikke rundt på hende som du gjorde før, både fordi det er svært for dig men også fordi du naturligt begynder at stille lidt krav til at hun skal være selvhjulpen og kunne flere ting selv, fordi du ved at det er praktisk, når den lille ny kommer. Alt dette reagerer nu naturligt på.

Og så spiller hendes alder og udvikling naturligt også ind. Hendes trang til selvstændighed, prøve grænser osv. som du også selv nævner, er også en vigtig del af denne alder.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og alt sammen kan det naturligt gøre at hun vågner kl 04/05 fordi hun drømmer og har svært ved at sove videre. Det er her rigtig vigtigt at I lader hende komme ind til jer, giver hende den tryghed hun har behov for og forsøger at hjælpe hende til at sove videre, så hun ikke står helt så tidligt op - for hun har brug for søvnen.

I må forsøge at finde ud af om det vil være en god idé at hun forsøge at sove lidt længere, spring middagsluren over og går tidligt i seng eller om det vil være bedre for jer og hende, at I står tidligt op, lader hende sove lidt til middag og så putter hende lidt senere ...

Og måske er der bare tale om en overgang lige nu, hvor det at gå fra en til ingen middagslur er lidt svært ...

Håber du kan bruge ovenstående tanker videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex

Omega-3 og amning

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.

Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tak for dine sidste meget brugbare svar – de har været en rigtig god hjælp og inspiration i hverdagen. Så tak for det!

1000 tak for en super brevkasse – glæder mig altid til at høre dine tanker og svar.

Kærlig hilsen den glade mor.


Annonce