Annonce

Annonce

Svar: Spisevaner - 3 år, 6 mdr.


30. november 2011

Alder:
3 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :) Jeg vil gerne dele lidt af mine tanker med dig :)

Som udgangspunkt synes jeg ikke vi som voksne skal kræve at børne skal smage, tygge og synke maden. Det er ikke rart at blive tvunget til at spise eller smage og lysten til at spise generelt, vil naturligt kunne blive påvirket. Det er også sådan, at hvis barnet først har sagt at det ikke har lyst til at spise og derefter bliver tvunget til at smage på maden, så vil maden naturligt ikke smage særlig godt... De gange hvor din datter smager på maden fordi du har sagt det - hvad reaktion får du? Har hun nogensinde reageret med "Ih altså, det smager meget bedre end jeg troede, det vil jeg gerne have mere af?!". De fleste børn vil måske spise det der afkræves, men vil ikke føle nydelse ved det og de vil ikke lære at maden smager godt på den måde ...

Jeg synes derimod at det er vigtigt at servere lidt forskeligt og så lade barnet spise det, som barnet viser lyst til. Og det er vigtigt at se på barnets indtag af mad over flere dage og sikre barnet så stor variation som muligt dag for dag og også hele dagen igennem. Hvis din datter får grøntsager om eftermiddagen, så behøver du ikke gå i spåner over at hun om aftenen spiser mere pasta og frikadeller end grøntsager og aftenmaden kan dermed forløbe mere roligt og rart for alle :)

Det vil ofte også være sådan at hvis barnet oplever det at spise som noget dejligt, hyggeligt og rart, hvis stemningen er god ved bordet, hvis mor og far spiser samme mad og de tydeligt sætter pris på maden, ja så vil barnet naturligt ofte også på et tidspunkt selv interessere sig for at smage mere og udvide mad-repertoiret. Du kan lade din datter få den mad, som hun med sikkerhed spiser og er tryg ved, du kan komme en ny fødevare på hendes tallerken men ikke ...


Annonce

... kommentere specielt omkring det, bare sige hvad det er, hvis hun spørger. Jo flere gange hun får det serveret, jo mere tryg bliver hun ved det og jo mere vil hun naturligt selv begynde at smage, når hun er parat :)

Det er også rigtig vigtigt at din datter få mad, når hun siger at hun er sulten og at du ikke kræver at hun venter til maden står på bordet. Det er netop vigtigt at anerkende hendes sultfornemmelse så hun lærer at føle sult og mæthed. På samme måde skal hun derfor heller ikke kræves at spise op, hvis hun siger at hun er mæt og ikke kan spise mere ... :)

Med den alder hun har, vil hun fint kunne være med i køkkenet og kan deltage i madlavningen og i borddækningen, så hun naturligt også får lyst til at spise mere og også lærer at det med mad, er noget I prioriterer, noget I sætter pris på. Det er ikke bare noget der skal overstås i en fart.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hun skal have mange små måltider dagen igennem - 3 hovedmåltider, morgenmad, frokost og aftensmad og derudover skal hun have mellemmåltider om formiddagen og eftermiddagen og evt. også et ekstra aftenmåltid inden hun kommer i seng. Lidt og tit er vigtigt for at sikre hende energi nok til hele dagen.

Du skal naturligvis sørge for at det er et sundt indtag hun får. Hun skal ikke have sukkerholdige produkter eller meget fede produkter, men skal spise sundt og nærende. Om eftermiddagen kan en grovbolle med lidt smør, ost, frisk frugt være en god idé og du kan også give hende råkost af forskellig slags, netop for at få lidt grøntsager i hende der, hvis det er dem det kniber med til aftensmaden :)

Din datters højde og vægt passer meget fint sammen og hun lyder til at være en pige i god trivsel. Hun lyder ikke til at være overvægtig, men det er rigtig fint at du er opmærksom :)

Fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce