Annonce

Annonce

Svar: Søvn hos 7 uger gammel pige


25. juli 2004

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mari-Louise Melchior

Din datter er stadig så lille at hun har behov for tryghed, at føle sig omsluttet og det er bestemt ikke alle børn der i en alder af 7 uger kan lægges til at sove for sig selv.

Mange børn sover godt, når de får lov til at sidde i en skråstol, som du beskriver, men det er helt korrekt at det ikke er godt for hendes ryg. Hun har bedre af at ligge på et tæppe på gulvet.

At ligge fladt på et tæppe eller en madras kan dog gøre det sværere at finde ro. Hvis du svøber hende, så vil tæppet eller dynen som hun ligger i forhindre hendes naturlige reflekser (arm/ben spjæt), som kan være medvirkende til at hun vågner op.

Mange børn har i en lang periode behov for at blive vugget, lullet når de skal sove. Jeres datter lyder som en af disse børn og hvis I kan leve med at hun i en periode falder i søvn på brystkassen af far, så er det helt fint med mig. Når I så flytter hende, så skal I være opmærksomme på at hun sover dybt, læg mærke til hendes vejrtrækning og hendes afslappede muskulatur på i ansigt og krop. Her er det så at I ruller hende i dynen, så hun stadig mærker samme omsluttenhed, som da hun lå hos far.

Ud fra din beksrivelse lyder det som om at jeres datter har et forholdsvis stort behov for at blive vugget, og det er naturligvis et problem, hvis det bliver en vane på længere sigt. Umiddelbart mener jeg dog ikke at det burde gøre sig gældende i en alder af kun 7 uger.

Hvad sker der, når hun vågner? Du skriver at hun ligger lysvågen, vil det sige at hun ligger og kigger? Jeg spørger ...


Annonce

... fordi at I måske skulle prøve at lade hende ligge. Nogle gange vil børn kunne falde til ro igen af sig selv. Hvis man som megetomsorgsfuld forældre springer til, hver gang barnet vågner, så lærer hun jo også at I kommer, når hun har powernappet.

Det betyder ikke at I ikke skal være der for hende og hun skal naturligvis tages op hvis/når hun græder, men børn kan nogle gange finde roen igen ved at få lov til at ligge og kigge på lyspletten på væggen, bladende på træet der bevæger sig i vinden osv.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Noget andet I skal tænke på at at børn omkring 2 mdr´s aldern jo begynder at have lit mere vågne perioder og være mere opmærksomme på, hvad der sker omkring dem. Hun fornemmer på en anden måde end tidligere at der f.eks. kommer en anden person ind i rummet, hvor hun er osv. Brug de vågne timer til at snakke med hende, så hun får brugt sine sanser, men find samtidig balancen imellem at kommnikere og give ro. Hvis der sker for meget, så kan hun ikke kapere alle indtryk og får derfor sværere ved at falde i søvn.

Tilsidst vil jeg lige sige at en sut jo også nogle gange er en løsning, sålænge det ikke bliver til at man som forældre står parat med den i hånden, hver gang den tabes ud af barnets mund. Hvis hun burger sut, så træk evt. en stofble igennem sutten, så den ligger tættere ved hendes ansigt, hvilket for nogle børn også er med til at give ro. Mange børn nyder faktisk en stofble ved ansigtet, da den hjælper dem til at skærme for alle de indtryk der der.

Håber I kan bruge nogle af mine tanker. Fortsat held og lykke med hende.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sexliv

Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.

Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.

Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...

Læs mere i Babylex

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.

Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger


Annonce