Annonce

Annonce

Svar: Søvn hos 7 uger gammel pige


25. juli 2004

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mari-Louise Melchior

Din datter er stadig så lille at hun har behov for tryghed, at føle sig omsluttet og det er bestemt ikke alle børn der i en alder af 7 uger kan lægges til at sove for sig selv.

Mange børn sover godt, når de får lov til at sidde i en skråstol, som du beskriver, men det er helt korrekt at det ikke er godt for hendes ryg. Hun har bedre af at ligge på et tæppe på gulvet.

At ligge fladt på et tæppe eller en madras kan dog gøre det sværere at finde ro. Hvis du svøber hende, så vil tæppet eller dynen som hun ligger i forhindre hendes naturlige reflekser (arm/ben spjæt), som kan være medvirkende til at hun vågner op.

Mange børn har i en lang periode behov for at blive vugget, lullet når de skal sove. Jeres datter lyder som en af disse børn og hvis I kan leve med at hun i en periode falder i søvn på brystkassen af far, så er det helt fint med mig. Når I så flytter hende, så skal I være opmærksomme på at hun sover dybt, læg mærke til hendes vejrtrækning og hendes afslappede muskulatur på i ansigt og krop. Her er det så at I ruller hende i dynen, så hun stadig mærker samme omsluttenhed, som da hun lå hos far.

Ud fra din beksrivelse lyder det som om at jeres datter har et forholdsvis stort behov for at blive vugget, og det er naturligvis et problem, hvis det bliver en vane på længere sigt. Umiddelbart mener jeg dog ikke at det burde gøre sig gældende i en alder af kun 7 uger.

Hvad sker der, når hun vågner? Du skriver at hun ligger lysvågen, vil det sige at hun ligger og kigger? Jeg spørger ...


Annonce

... fordi at I måske skulle prøve at lade hende ligge. Nogle gange vil børn kunne falde til ro igen af sig selv. Hvis man som megetomsorgsfuld forældre springer til, hver gang barnet vågner, så lærer hun jo også at I kommer, når hun har powernappet.

Det betyder ikke at I ikke skal være der for hende og hun skal naturligvis tages op hvis/når hun græder, men børn kan nogle gange finde roen igen ved at få lov til at ligge og kigge på lyspletten på væggen, bladende på træet der bevæger sig i vinden osv.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Noget andet I skal tænke på at at børn omkring 2 mdr´s aldern jo begynder at have lit mere vågne perioder og være mere opmærksomme på, hvad der sker omkring dem. Hun fornemmer på en anden måde end tidligere at der f.eks. kommer en anden person ind i rummet, hvor hun er osv. Brug de vågne timer til at snakke med hende, så hun får brugt sine sanser, men find samtidig balancen imellem at kommnikere og give ro. Hvis der sker for meget, så kan hun ikke kapere alle indtryk og får derfor sværere ved at falde i søvn.

Tilsidst vil jeg lige sige at en sut jo også nogle gange er en løsning, sålænge det ikke bliver til at man som forældre står parat med den i hånden, hver gang den tabes ud af barnets mund. Hvis hun burger sut, så træk evt. en stofble igennem sutten, så den ligger tættere ved hendes ansigt, hvilket for nogle børn også er med til at give ro. Mange børn nyder faktisk en stofble ved ansigtet, da den hjælper dem til at skærme for alle de indtryk der der.

Håber I kan bruge nogle af mine tanker. Fortsat held og lykke med hende.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Leg

For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.

Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.

I takt...

Læs mere i Babylex

Passiv rygning og børn

Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annonce