Svar: At slå
Kære mor
Når børn slår, sparker, skubber, hiver i hår eller bider, så er det ofte udtryk for at barnet mangler ord. Det vil sige at barnet ikke ved, hvordan det med ord skal sige fra og derfor reagerer barnet fysisk i stedet for.
Det kan udløses af mange forskellige ting:
- vrede der løber af med barnet. Det kan være netop opstået vrede eller opsparet vrede på grund af gentagende frustrationer, som barnet til sidst ikke kan kontrollere.
- Det kan være forsvar, situationer, hvor barnet føler sig trængt op i en krop, hvor barnet oplever en form for angst "jeg kan ikke komme væk fra det her".
- Det kan ske som reaktion på at der ikke bliver lyttet, at man ikke har opmærksomheden på barnet, at man ikke ser, ikke hører, ikke lytter - derfor må barnet gøre opmærksom på sig selv på denne måde.
- Det kan være det eneste der virker.
- Det kan være en erfaring som barnet har med sig, at voksne f.eks. river barnet væk ved at tage det i armen, at voksne giver små 'rap over fingrene' når de siger nej, at voksne bider barnet for at lære barnet at de ikke må bide, det gør ondt.
- Det kan også være imitation af andre børn. Børn lærer af hinanden og efterligner hinanden.
- Det kan være fuldstændig impulsivt, som komme ud af den blå luft, hvor ingen kan forklare hvorfor
- Det kan være kommet så langt at barnet lever op til rollen som den der skubber, slår eller bider. Barnets adfærd bliver forstærket af forventninger og gentagende irettesættelser.
Når du beskriver situationen med din datter og den lille dreng, så lyder det som om at han mangler ord til at sige "nej!" eller "stop!" og måske ...
... har han prøvet at sige det, men hun tager hans legetøj alligevel, fordi hun ikke forstår, hvad han prøver at sige og naturligt er nysgerrig og så slår han, for hvad skal han ellers gøre ...?
Han kan ikke forventes at have disse redskaber endnu, det er noget han netop skal lære ved at lege sammen med andre og I har som voksne en vigtig rolle i at lære ham dette. Ligesom din datter også skal lære det.
Det handler ikke om at hans forældre ikke er hårde nok, for hvis de begynder at skælde ham meget ud, eller hive ham væk fra legen eller lignende, så risikerer man at forstærke problemet og det er der ingen idé i.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er derimod vigtigt at I alle, nu hvor I ved at han har svært ved at sige fra og når du ved at din datter ikke forstår, hvad hun må pille ved og ikke må pille ved, sørger for at være i nærheden og hjælper dem begge med at kommunikere. Det er vigtigt at du f.eks. siger "hun vil bare kikke på dine ting, så får du dem igen" og at du hjælper din datter med at sætte tingene tilbage, når hun har kikket og hjælper hende med at legetøjet behandles pænt. Ligesom man skal gribe ind, før han skubber eller slår, så han så vidt muligt slet ikke kommer derud, hvor han forløber sig.
Måske bliver din datter bange for sin fætter, hvis han er meget udadreagerende og reagerer på en måde som hun slet ikke forventer. Men han kan også blive bange for din datter, fordi hun overskrider hans grænser, tager hans legetøj, måske smider det eller lignende, fordi hun er så lille som hun er. Og derfor skal begge børn have hjælp til at finde ud af at være sammen :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
Viden om børn:
Barneseng
Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.
Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.
Den...
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.
Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!
Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder