Svar: Rugbrødshapsere og mad i halsen
Kære Mor
Øvelse gør mester siger man, og sådan er det også med små børn :) De er nødt til at prøve sig frem igen og igen for at lære.
Det kan være en god idé at du adskiller mad i stykker fra skemaden, så din dreng ved, at når han spiser med ske, så skal maden mere eller mindre bare synkes, men når han får mad med fingrene eller med gaffel, så kræver det mere bid og opmærksomhed fra hans side.
Det vil også være en rigtig god idé at du giver ham meget små stykker i munden og at du forsøger at lægge hapserne ind i siden af munden, så han med det samme kan tygge sammen om dem. Hvis der kommer en haps ind forrest i munden, så er det svært for ham at få den ført med tungen over i siden af munden, tygge og derefter synke, så hjælp ham med processen ved at forsøge at få hapsere ind i mundvigen.
Prøv med helt små hapsere, måske bare ½ x ½ cm til at starte med, så det er ganske lidt. Prøv med bløde rugbrødshapsere, små stykker rigtig godt kogt pasta (f.eks. suppepasta), eller små stykker af indmaden af en frikadelle (kød eller fiskedelle).
Giv ham også kødsovs, millionbøf, risretter ...
... osv. hvor han får naturligt struktur fra kød og ris sammen med sovs, og netop lærer at tygge mere. Generelt er sovs rigtig godt, fordi det hjælper ham med at bearbejde maden i munden.
I min bog "Helens bog om børn og mad" kan du læse om mad i stykker, finde opskrifter på forskelligt smørbart pålæg og kan også læse om førstehjælp, hvis det skulle være nødvendigt, hvilket det dog meget sjældent er :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Agurk kan du skære som en ring du sætter på hans finger, så kan han gumle på det, uden at få det i halsen. Du kan give ham bløde frugtbåde som appelsin, melon, blomme eller lignende - hvor æblebåde let knækker, så dem skal du ikke starte med - flere forlag finder du i min bog :)
En lillebror ost er meget blød og måske vil han kunne gumle på en hel, men det kan også være at den er for blød og derfor nærmest vil "hæve" i munden på ham og bare blive til en uformelig klump, som han ikke kan styre. I givet fald vil det være bedre at du giver ham nogle helt små bidder i munden, som han så kan øve sig på at sutte og gumle på og synke.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Sutteflaske
For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.
Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.
Sutteflaske-sutterne findes...
Savl
Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.
Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.
I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.