Annonce

Annonce

Svar: Bange for tæer


16. november 2011

Kategori:
Alder:
20 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Det er helt normalt at børn kan føle det ubehageligt at få klippet negle og at vi holder deres fødder, tæer fast, når dette skal gøres. Det er også helt normalt at børn ikke bryder sig om at vi rører ved deres tæer, fordi det kilder og derfor er ubehageligt.

Hvis jeres datter har haft en eller flere episoder, hvor hun har oplevet ubehag ved at I har klippet negle på hende eller har kildet hende under fødderne, hvor hun har haft en oplevelse af ikke at kunne slippe væk, så kan det naturligt gøre, at hun nu ikke bryder sig om det og bliver rigtigt ked af det og utryg, når I prøver at nærme jer hendes fødder og tæer.

Men du skriver også at hun fryser fast og bliver tydeligt ked af det, når hun ser du rør ved dine tånegle og det lyder som om at hun faktisk er reelt utryg ved dette. Spørgsmålet er hvorfor?

Det er vigtigt at I tager det så roligt som muligt og viser hende, at der intet er at være bange for, I skal betrygge og berolige. Hun spejler sig i jer og derfor er det vigtigt at I er opmærksomme på, hvordan I reagerer, når I mærker at hun reagerer. Hvis I reagere bekymret eller giver det særlig fokus, så vil det naturligt påvirke hendes reaktion og gør at hendes angst forstærkes.

Erfaring, dårligere oplevelser fra tidligere osv. kan naturligt spille ind, men jeg kan ikke lade være med at tænke på om jeres datter generelt har svært ved berøring af kroppen? Hvordan har hun det med syninger i strømperne, med vaskemærker i nakken, kradser eller strammer tøjet let? Hvordan har hun det med kærtegn? Kan hun lide at I kærtegner hende blidt eller skal det helst være voldsommere, mere fast? Hvordan har det været for hende at begynde at gå? Har hun haft svært ved at komme ned på flad fod og helst ville gå på tæer?

Jeg spørger ...


Annonce

... fordi det måske også handler om at hun har brug for sansemotorisk træning. Hvis barnet har sansemotoriske problemer / problemer med sin sanseintegration, så kan dette vise sig forskellig måde. Nogle børn bliver meget urolige, næsten hyperaktive og har meget svært ved at sidde stille. Andre børn trækker sig ind i sig selv og har svært ved at rumme større forsamlinger og meget uro. Nogle børn har rigtig svært ved at kontrollere deres krops bevægelser og de har meget svært ved at fornemme deres krop, derfor er deres arme og ben ofte i bevægelse hele tiden og disse børn har ofte også svær ved berøring, både svært ved at blive rørt ved og også svært ved selv at mærke, hvordan de rør ved andre - altså hvor hårdt de trykker eller hvordan man kærtegner. Dette bliver naturligt mere og mere tydeligt, jo ældre barnet bliver og kan være svært at vurdere, når jeres datter stadig ikke er ældre end hun trods alt er ..

Man kan få en fysioterapeut eller ergoterapeut med særlig viden og interesse omkring sanseintegration til at undersøge jeres datter. Og behandlingen vil her ofte bestå af børsteøvelser. Her bruges en speciel børste og barnet børstes over hele kroppen i bestemte mønstre, på en bestemt måde. Det kan I læres op i og gøre derhjemme selv, hvis det skønnes nødvendigt.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan også være at jeres datter vokser fra det og at I som sagt skal gøre alt hvad I kan for at betrygge og berolige og samtidig ikke gøre for stort et nummer ud af det, netop for at få hende drejet væk fra at det med tæer er noget særligt eller noget hun skal være urolig for ...

Hvis du generelt oplever at hun virker angst eller at hendes utryghed overfor tæer virker som angst, så er det en god idé at tale med jeres læge.

Håber du kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødetaske

En fødetaske er den taske, som du skal bruge, imens du er på hospitalet, når du skal føde. Uanet om du skal føde ambulant eller være på barselsgangen i flere dage, så er det rart at have lidt ting pakket og parat.

Til selve fødslen vil nogle kvinder medbringe tøj, som de kan føde i, hvor andre kvinder vil bruge det tøj, som man får udleveret på sygehuset. Det kan være rart, at du har dine egne toiletartikler, shampoo, børste, tandbørste, hårelastikker osv. men derudover så er det...

Læs mere i Babylex

Tommelfinger - sutte på

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dine svar. Hvor er du bare dygtig. Tak for dine gode råd. Alle mine spekulationer er nu væk.. Vil prøve de ting du siger. Tak :)

Kærlig hilsen
Katrina, mor til dreng på 9 måneder


Annonce