Annonce

Annonce

Svar: Hjælp til at bryde ond cirkel i spise- og søvnvaner


10. november 2011

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære 'Bobby'

Tak for dit brev og velkommen til :)

Der er flere ting, som spiller ind hos jer og jeg vil meget gerne dele lidt af mine tanker med dig :)

Du har naturligvis ret i at det er vigtigt at komme igang med skemad, når tid er og at det kan være svært at introducere nye fødevarer, hvis man ikke udnytter de tidspunkter, hvor barnet naturligt er interesseret og gerne vil spise. Det betyder dog ikke at løbet er kørt, - hun kan sagtens lære at spise, men du skal have stor tålmodighed og introducere så varieret en kost som muligt.

Det er også sådan at din datter, med den alder hun har nu, ofte vil lukke munden for skeen og skubbe maden væk. Det er ikke fordi hun ikke kan lide maden, men fordi hun øver sin selvstændighed og gerne vil spise selv. Og så er hun også meget bevidst om, hvad det gør ved dig, når hun lukker munden, drejet hovedet og skubber til skeen...

Hele stemningen omkring bordet har stor betydning og det vil naturligt påvirke hende og hendes appetit, hendes lyst til at spise, hvordan stemningen er i hjemmet. Du fortæller her at du og din kæreste har det svært og selvom du prøver at skjule det for hende, så mærker hun det og mange børn vil faktisk reagere med ikke at ville spise, hvis forældrene har det dårligt sammen. Netop fordi stemningen er trykket, det er ikke rart at være ved bordet ...

Hendes rytme for dagen spiller også ind og også hendes indtag af mælk. Hun bør med den alder hun har nu ikke længere få flaske om dagen. Hun har brug for to flasker dagligt og de ligger hensigtsmæssigt aften og sen aften - det giver bedre mulighed for søvn om natten, det sikrer hendes behov for mme og sikre samtidig plads i maven til mere rigtig mad om dagen.

Hun skal også lære at sove uden at få flasken i munden og dette lærer du hende bedst om dagen og så overføres de rutiner til aften og nat stille og roligt.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand eller mælk af kop. Det kan være mme eller lidt sødmælk.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden at spise selv. Må også gere få lidt frugtmos med en ...


Annonce

... ske, som du giver hende. Vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden at få mælk først og sover her en kort lur, sover måske kun 45 minutter og det er helt okay :)

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg, kogte grøntsager, stykker af frikadelle, hårdkogt æg, rejer osv. som hun selv kan sidde med i hænderne, øve sig i at spise med pincetgreb. Og du kan så følge efter med lidt grøntsagsmos på en ske - hjemmelavet eller giv hende også en middagsret fra glas. Det er helt okay, det vigtigste er lige nu at hun spiser :) Vand af kop.

Tilbydes lidt mælk (mme eller sødmælk) af en kop og tilbydes også en banan og puttes herefter til middagslur ca kl 13-13.30.

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion tykmælk med revne æbler, lidt frugtmos eller lidt rugbrødsdrys, vand af kop.

Aften 18: Familiemad - udgangspunktet er den mad I spiser. Almindelige børnevenlige retter som pasta med kødsovs, frikadeller (kød eller fiskedeller), lasagne, gryderetter, risretter af forskellige slags. Der skal være mad i stykker som hun selv kan spise og også lidt mos. Frikadeller kan hun f.eks. spise lidt selv og kartofler moset med sovs, kan du så give hende. Vand eller mælk (mme eller sødmælk) af en kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Kommer i bad, får ren ble, nattøj osv. og tilbydes herefter en godnatgrød - det kan være en flerkornsgrød, en mysligrød, en havregrød.

Flaske og puttes til natten ca kl 20

Sen aften eller først på natten: Flaske og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig.

Det er vigtigt at du tilbyder din datter mange små måltider dagen igennem og at du sørger for at hun både får mad hun selv kan spise og mad som du giver hende, netop for at sikre hende mad nok. Det er godt, hvis du kan få hende til at drikke 2 flasker mme i alt ca 400 ml, så dækkes hendes jernbehov den vej igennem, men derudover bør hun ikke få mere flaske.

Jeg håber du kan bruge mine tanker lidt videre og at planen vil hjælpe dig videre på vej. Vær opmærksom på at jeg holder foredrag om børn og mad i morgen aften i københavn - Politiken Plus :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madpakke og børn

Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.

Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)

Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...

Læs mere i Babylex

Amning og medicin

Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.

Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en vidunderlig website - du gør virkelig et fantastisk stykke arbejde.

Karina, mor til dreng 5 måneder


Annonce