Svar: Kommer ikke rundt ...
Hej med dig
Din datter er en fysisk stor pige, selvom hun nu kun er 9½ måned, så er hun som en gennemsnitlig 1 årig pige - og det må hun gerne være. Jeres sundhedsplejerske har set hende og synes hun ser fin ud - højde og vægt passer sammen, og som du selv skriver, så stagnerer vægten nu og det er helt normalt og helt fint :)
Du kan på medlemssiderne gå ind i livets bog og indtaste vægt og højde på din datter, så kan du se hvordan hun ligger på kurverne :)
Det er vigtigt at hun lærer at kravle og at du støtter hende i at være så meget på maven som muligt. Det er fra maveliggende stilling at hun skal finde ud af at krybe og også at komme op på alle fire og begynde at kravle.
Når man kravler så krydskoordinerer man arme og ben og netop dette er vigtigt for at de to hjernehalvdele kan arbejde sammen. Det har betydning for at lære at læse, regne, skrive osv. Det handler f.eks. om at kunne se forskel på om der står p eller q, b eller d, 69 eller 96...
Det betyder ikke at hvis barnet ikke kravler, så er den helt gal, mange børn springer faktisk kravlestadiet over eller lærer sig at komme frem på anden vis, men hvis det sker, så vil det være vigtigt at barnet så lærer at krydskoordinere sine bevægelser senere hen, at barnet lærer at kravle, men også hoppe sprællemandshop, gadedrengehop osv. som også er gode krydskoordineringsøvelser.
Det er dog altid en god idé at hjælpe barnet og prøve at få barnet til at lære at kravle og det vil være rigtig godt, at du forsøger - og at du derfor også stopper med at stille din datter ved møblerne og holder op med at træne, at hun skal gå .. for der er en risiko for at hun ...
... så slet ikke har lyst til at prøve at kravle ...
Hendes størrelse kan naturligvis godt påvirke hendes lyst til at kravle, fordi der er mere vægt at flytte - modsat, så er hun også en stærk pige og hvis hun har styrke i benene til at gå med dig i hånden, så har hun også styrke til at lære at kravle. Hun skal dog også være stærk i ryggen og igen er den maveliggende stilling vigtig.
Træning af hendes balance vil have betydning og det vil være rigtig godt at du svinger hende, gynger hende, tumler med hende i alle retninger, så balancen stimuleres og styrkes. Hun kan sidde i en babygynge - en sæde, hvor hun er spændt fast og gynger frem og tilbage. Du kan svinge hende i dine arme, danse med hende, vende hende på hovedet. Du kan bruge en "tummelumsk", som du vipper og triller hende i ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du kan ikke lære hende at kravle, ved at vise hende hvordan. Det du kan gøre er at sætte dig bag hende, hjælpe hende med at komme op i kravlestilling og så hjælpe hende med at vugge frem og tilbage. Det er netop fra vuggende stilling, at barnet lærer at kravle, at barnet finder ud af at vægtøverføre og dermed flytte arme og ben.
Sæt dig bag hendes, så du støtter hendes fødder med dine knæ og hjælp hende med at vugge frem og tilbage ved at holde hende om livet.
Giv hende gerne et par ruskindslapper på et par bukseknæ (måske kan du finde et par røde ruskindshjerter, der kan passe til en lille pige) - ved at have et par lapper på knæene kan hun bedre stå fast. Lad hende også prøve at kravle på et fastliggende tæppe - det er svært at lære at kravle på et glat trægulv.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Overtøj til børn
Vindtæt og vandtæt overtøj, som flyverdragt, jakke og overtræksbukser er ideelt, når børn skal lege ude og det er køligt.
Luffer eller vanter sættes fast i ærmet med trykknap eller specielle spænder, som man køber netop til formålet. Snore, halstørklæder og bælter er for farligt. De kan medføre at barnet hænger fast, når det klatrer rundt og bevæger sig i leg, og det kan i værste tilfælde medføre, at barnet hænger fast og bliver kvalt. I stedet for halstørklæde kan man købe en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.