Annonce

Annonce

Svar: Bordskik - 3 år, 1 mdr.


4. november 2011

Kategori:
Alder:
3 år, 1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Ida

Som udgangspunkt vil børn efterligne deres forældre og det gælder også måde vi spiser på og måden vi sidder ved bordet på. Hvis I spiser med bestik, så vil jeres datter naturligt også begynde at bruge dette og forsøge at spise som jer. Hvis I skåler, så vil hun tage sit glas og vil naturligt gerne være med til at skåle - hvis I vipper på stolen, vil hun naturligt også prøve at vippe ... børn gør som vi gør og ikke nødvendigvis som vi siger. Den bedste måde at lære jeres datter bordskik er derfor at I selv sidder pænt og spiser pænt.

Små børn, børn i vuggestue og også børn i børnehaven vil naturligt have perioder, hvor de eksperimenterer med mad. Både måden de spiser på og også ting de gerne vil smage, spise sammen eller spise adskilt. Det er naturligt at børn leger med maden, men man skal naturligvis lægge mærke til - hvad der ligger i leg med maden. Om det er udforskning af maden, lyden maden laver, hvordan det føles eller hvordan det ser ud, når det er tygget (hvorfor barnet tager maden i munden, tygger og tager den ud igen for at undersøge) eller om barnet leger med maden for at få en reaktion fra sine forældre.

Hvis jeres datter leger med maden, bruger fingrene, kommer mad op i glasset så mælken løber ud over det hele, vælter glasset, tørrer de fedtede fingre rundt i hinanden og i håret osv. så er det vigtigt at anerkende dette og hendes lyst til at lege med lyd og hendes lyst til at mærke og fornemme. Denne lyst skal stilles uden for middagsbordet, så hun der kan slå på tromme, fløjte i en fløjte eller være med til at bage boller og have bolledejen i hænderne. Hvis lysten til at udforske stilles uden for bordet, så er det ...


Annonce

... lettere at få hende til at koncentrere sig om at spise, når hun sidder ved bordet.

Hvis hun helt bevidst ser på jer, gør noget hun ved I reagerer på, så kan det nogle gange være en god idé at ignorere det. Det er ikke sjovt at lade ballade, hvis der ikke er nogen der lægger mærke til det, hvis der ikke er nogen der reagerer. Andre gange er man, som I også gør, nødt til at bede hende spise pænt og hvis hun så bevidst smider med maden, så må tallerkenen flyttes væk og måltidet er slut.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


At hun gestikulerer når hun fortæller og dermed også kommer til at svinge med gaffel og ske og dermed mad, er ikke noget hun skal have skæld ud over. Det er jo rigtig dejligt, at hun er så glad for at fortælle og dele sine oplevelser med jer og det er rigtig godt at hun forbinder det at spise med tidspunktet, hvor I deler oplevelser med hinanden. Hun er stadig så lille at hun naturligt ikke kan tænke at gaffel og ske skal lægges på tallerkenen og ikke svinges med og derfor er det vigtigt at I informere hende om det. Det er en rigtig god idé at I ikke tager gaffel og ske fra hende, men i stedet beder hende om det som I ønsker hun skal lære - ligesom I også skal gøre det, selv når I taler og spiser - hun lærer jo netop af at se på jer.

Så det handler om at sige "du skal lige lægge gaflen fra dig skat, når du taler" eller lignende, så hun hører, hvad det er I vil have hende til og så det ikke bliver en kamp eller en leg, fordi hun vil være "modsat". Det handler om at minde hende om de regler I har omkring måltidet og ikke skælde ud eller straffe, men netop guide hende i hvordan hun skal gøre det rigtigt :)

Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex

Amning og medicin

Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.

Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce