Annonce

Annonce

Svar: Lillebror utilfreds


3. november 2011

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Camilla

Dejligt at høre, at du synes det går bedre og det lyder også som om at I har fået styr på amningen og at lillebror lige nu har det meget godt - selvom han nogle gange er lidt utilfreds ... :)

Det er sådan at små børn har forskellige bevidsthedstilstande. Det vil sige forskellig måde at vise tegn på træthed og tegn på lyst til at pludre. Og de små signaler lærer du at kende hen af vejen. Børn kan godt være forskellige, så det du oplevede virkede for storesøster, er det ikke sikkert virker på samme måde for jeres dreng - men du finder ud af det stille og roligt. Men generelt har børn altså det man kalder bevidsthedsstadier og det er vigtigt at du kender til dem.

Stille årvågenhed: Er der hvor jeres dreng ligger og kigger. Ganske stille studerer omgivelserne, lyspletten på væggen, dit ansigt og dine bevægelser. Han ligger helt stille, følger med øjnene, men uden at dreje sit hoved.

Aktiv årvågenhed: Bevæger sig lidt mere, han kigger mere aktivt rundt, kommer med små lyde, knirker lidt, vægrer sig måske lidt mod kontakt, begynder at virke lidt søgende, sulten eller har behov for hjælp til at koble lidt fra, vender blikket væk og fortæller at han har brug for lidt ro. Det er ikke det samme som at han har behov for at sove.

Gråd: Han begynder at græde, han har været aktiv, er ved at blive træt, er irritabel eller begynder at mærke at han nu er ved at være sulten. Måske vil han gerne løftes lidt op, har brug for hjælp til at skifte stilling, få en ny ble, måske behov for bare at ligge lidt for sig selv og lade alle de indtryk han har fået bundfælle sig.

Døsig: Når han er træt og har brug for at blive puttet. Signaler på døsighed ser man ofte også lige der, hvor han vågner op af en lur. Han bevæger sig, øjnene holder op med at fokusere, virker lidt matte, han rynker panden, smiler måske lidt, spidser munden, smasker, øjenlågene er ved at falde i og han ruller med øjnene. Det er i denne periode at han skal puttes eller gerne lige lidt før. Ved at putte ham på dette tidspunkt, så giver du ham mulighed for at få en længere sammenhængende søvn.

Når han sover så skifter hans søvn mellem to faser, han sover dybt og afslappet og han drømmer og er mere uroligt sovende, det vil jeg ikke komme videre ind på her. Du kan læse meget mere om dette i min bog "Sådan får du dit barn til at sove".

Det du skal være opmærksom på er hvornår din dreng virker parat til kontakt - her skal du pludre med ham, lade ham studere dit ansigt, dine bevægelser, lytte til dine lyde, lade ham forsøge at efterligne dig osv. så ...


Annonce

... jeres kontakt stille og roligt bliver mere en dialog - og så skal du se efter, hvornår han har behov for at ligge for sig selv eller behov for at blive puttet.

Når din dreng gaber og viser træthedstegn, så er det vigtigt at du ammer ham. Du må gerne amme ham af to omgang, så du skifter ham undervejs - det kan også hjælpe ham til at tømme brystet godt og på den måde også sove bedre efterfølgende. Du kan gøre det at du ammer og skifter ham og efter skitning, så svøber du ham i et klæde, så ammer du ham igen og derefter skal du så putte ham. Det at være svøbt vil gøre det lettere for ham at komme fra din favn og ned i liften eller hvor han nu skal sove. Du kan svinge liften lidt frem og tilbage, ligger han i barnevognen, kan du vippe vognen lidt og på den måde lulle ham til ro.

Du skal være opmærksom på at du ikke putter ham for tidligt, det er vigtigt at han puttes der, hvor han har været aktiv, fået mad, ren ble og mad igen og tydeligt er parat til at sove. Han skal ikke puttes der, hvor han egentlig bare har brug for at ligge at kigge, eller brug for at du pludrer lidt med ham, eller bare har ham hos dig, hvor han så kan kigge lidt på verden.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skal også være opmærksom på at små børn ikke kan lukke lyde ude. Den evne vi andre har, hvor vi kan lukke lyde til og fra, den har din søn ikke. Når du hører radio, så hører du f.eks. noget musik, du synger med, - så kommer der noget snak, du ikke hører, så taler de om noget du hører, så kommer der en ny melodi - og noget af det hører du, noget af det lukker du af overfor. Den evne til at lukke til og fra - det er den din dreng ikke har og derfor hører han alt.

Det betyder at han godt kan have glæde af en gang imellem at ligge for sig selv, feks. når han skal sove. Det kan være i et tilstødende lokale eller i barnevognen udenfor - fordi hvis han ligger inde i stuen, du snakker, radioen eller fjernsynet kører, der skramles med kopper, madlavning osv. og storesøter naturligt også laver de lyde hun nu engang gør - ja så får han en masse lyde, som han naturligt har svært ved at kapere og det kan gøre ham mere urolig og også mere grædende. Det er ofte derfor at ulvetimen om aftenen netop bliver til en ulvetime - en svær periode, hvor han virker ked af det, utrøstelig.

Så prøv at finde balancen mellem at aktivere ham, pludre med ham, holde ham og lade ham blive stimuleret af dig, mærke dig osv. og samtidig også give ham ro og pauser en gang imellem, så det hele ikke pludselig bliver for meget for ham :)

Håber du kan bruge dette videre - fortsat held og lykke til jer alle fire :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex

Fontanellen

Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.

Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Hvor er det altså fedt, at kunne skrive alle sine dumme og til tider overflødige spørgsmål her, og så få et godt og brugbart svar fra dig.

Venligst Susan, mor til Anna 13 måneder


Annonce