Annonce

Annonce

Svar: Spisekrise igen


24. oktober 2011

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Natasha

Det lyder på mig, som om at Alexander ikke er helt rask. Det kan både være forkølelse, lyssingesyge, ondt for tænder, mellemørebetændelse eller andet - han kan jo også have ondt i halsen eller have en infektion i munden, der gør, at det at spise ikke er rart ... Han lyder ikke frisk og det er en logisk forklaring på at han lige nu ikke spiser så meget.

Måske burde lægen lidt tjekke ham igennem? :)

Derudover tænker jeg, at det er rigtig vigtigt, at det at spise forbindes med noget hyggeligt og rart og det er vigtigt, at han igen kommer til at synes, at det er dejligt at sidde i sin høje stol. Det er meget fint, hvis du i et par dage, prøver at lade ham sidde skiftevis i stolen og hos dig, så han oplever det behageligt.

Det vil også være rigtig godt at du giver ham mad i hånden som han selv kan sidde med, sutte på, opbløde med spyt og gumle på. Små hapsere er nok for tidligt, men han kan sagtens sidde med bløde frugtbåde - det kan være både af appelsin, melon, blomme, som er i butikkerne i øjeblikket (hårde både af æble skal du ikke give ham, da de knækker let).

Du kan også lave ristede rugbrødsbjælker til ham, det er en god overgang til at skulle spise rugbrødshapsere og de er rare for ham, hvis han har ømme gummer. Også agurk er et gammelt husmoderråd mod ømme gummer - du kan lave agurkeringe, som han let kan holde i hånden selv. Se min bog "Helens bog om børn og mad", hvor du finder opskrifter og forslag til hvad du kan give :)

Det er rigtigt at nogle praktisere at deres børn skal springe mos/grød stadiet over og gå direkte til mad i stykker - det er ikke en metode jeg anbefaler. Det kræver rigtig stor mund-hånd-øje koordination at spise selv og samtidig har små børn brug for ekstra energiberiget mad. Alexander vil ikke kunne ...


Annonce

... spise en mængde mad, der sikrer ham hans behov - han har brug for nærende skemad, for at kunne vokse og trives. Og han skal nok lære at tygge og spise familiemad hen af vejen - det kommer stille og roligt :)

Det er korrekt at børn kan have perioder, hvor de spiser mindre end i andre perioder, deres appetit kan variere ligesom vores appetit kan. Men han må naturligvis ikke holde helt op med at spise - hvis han gør det, så må du få lægen til at tjekke ham :)

Derudover så er hans indtag af mælk også af betydning for hans indtag af skemad og med den alder han har nu vil det være passende at du ammer ham fire gange i døgnet - som jeg læser dit brev, så ammes han nok mere ...?

En dagsplan ser nu således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9-9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden, vand af kop


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Formiddagslur (og skal ikke ammes her)

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk (prøv hjemmelavet og også babymad fra glas eller frost), suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: En lille portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere familiemad - lav f.eks. rødspætte med ris (opskrift finder du i min bog), giv lidt laks, fiskefrikadelle eller lignende, giv kogte stykke blomkål, broccoli, en kartoffelbåd eller lignende i hånden, som han selv kan gumle på, vand af kop

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge bryster og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen tidlig

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Skråstol

Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.

Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...

Læs mere i Babylex

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce