Annonce

Annonce

Svar: Spisekrise igen


24. oktober 2011

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Natasha

Det lyder på mig, som om at Alexander ikke er helt rask. Det kan både være forkølelse, lyssingesyge, ondt for tænder, mellemørebetændelse eller andet - han kan jo også have ondt i halsen eller have en infektion i munden, der gør, at det at spise ikke er rart ... Han lyder ikke frisk og det er en logisk forklaring på at han lige nu ikke spiser så meget.

Måske burde lægen lidt tjekke ham igennem? :)

Derudover tænker jeg, at det er rigtig vigtigt, at det at spise forbindes med noget hyggeligt og rart og det er vigtigt, at han igen kommer til at synes, at det er dejligt at sidde i sin høje stol. Det er meget fint, hvis du i et par dage, prøver at lade ham sidde skiftevis i stolen og hos dig, så han oplever det behageligt.

Det vil også være rigtig godt at du giver ham mad i hånden som han selv kan sidde med, sutte på, opbløde med spyt og gumle på. Små hapsere er nok for tidligt, men han kan sagtens sidde med bløde frugtbåde - det kan være både af appelsin, melon, blomme, som er i butikkerne i øjeblikket (hårde både af æble skal du ikke give ham, da de knækker let).

Du kan også lave ristede rugbrødsbjælker til ham, det er en god overgang til at skulle spise rugbrødshapsere og de er rare for ham, hvis han har ømme gummer. Også agurk er et gammelt husmoderråd mod ømme gummer - du kan lave agurkeringe, som han let kan holde i hånden selv. Se min bog "Helens bog om børn og mad", hvor du finder opskrifter og forslag til hvad du kan give :)

Det er rigtigt at nogle praktisere at deres børn skal springe mos/grød stadiet over og gå direkte til mad i stykker - det er ikke en metode jeg anbefaler. Det kræver rigtig stor mund-hånd-øje koordination at spise selv og samtidig har små børn brug for ekstra energiberiget mad. Alexander vil ikke kunne ...


Annonce

... spise en mængde mad, der sikrer ham hans behov - han har brug for nærende skemad, for at kunne vokse og trives. Og han skal nok lære at tygge og spise familiemad hen af vejen - det kommer stille og roligt :)

Det er korrekt at børn kan have perioder, hvor de spiser mindre end i andre perioder, deres appetit kan variere ligesom vores appetit kan. Men han må naturligvis ikke holde helt op med at spise - hvis han gør det, så må du få lægen til at tjekke ham :)

Derudover så er hans indtag af mælk også af betydning for hans indtag af skemad og med den alder han har nu vil det være passende at du ammer ham fire gange i døgnet - som jeg læser dit brev, så ammes han nok mere ...?

En dagsplan ser nu således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9-9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden, vand af kop


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Formiddagslur (og skal ikke ammes her)

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk (prøv hjemmelavet og også babymad fra glas eller frost), suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: En lille portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere familiemad - lav f.eks. rødspætte med ris (opskrift finder du i min bog), giv lidt laks, fiskefrikadelle eller lignende, giv kogte stykke blomkål, broccoli, en kartoffelbåd eller lignende i hånden, som han selv kan gumle på, vand af kop

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge bryster og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen tidlig

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Legetøj til baby og børn

Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.

Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...

Læs mere i Babylex

Omsorgsdage

Omsorgsdage er dage, hvor du med fuld løn kan holde fri sammen med dit barn.

Er du offentligt ansat, og er du blevet forælder efter den 1. oktober 2005, har du ret til 2 årlige omsorgsdage per barn. Retten gælder fra og med fødselsåret og til og med det år, hvor barnet fylder 7 år.

Hvis du er ansat i en privat virksomhed, vil det fremgå af din overenskomst, kontrakt eller lignende, om du har ret til omsorgsdage.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid gode råd... Din hjemmeside er til stor hjælp. Især for os udenlandsdanskere som ikke har en sundhedsplejerske til rådighed på samme måde som man har i Danmark.

Tak, for alt det du gør.

Udlandsdanskeren


Annonce