Annonce

Annonce

Svar: Amning og flaske - 6 mdr.


24. oktober 2011

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Hej med dig

Det er vigtigt, men også svært at finde balancen mellem at give skemad nok og også give mælk nok - men det er vigtigt at din dreng får begge dele.

De fleste børn vil i 6 måneders alderen drikke mellem 800-1000ml mælk i døgnet og ved siden af dette skal de så spise skemad og dække deres væskebehov, af den mængde vand, de kan drikke af en kop.

Hvis barnet ikke kan ammes, vil det være nødvendigt at give flaske, fordi det er den eneste måde, barnet kan indtage mælk nok, netop fordi behovet for mælk stadig er så stort som det er. De fleste børn vil i 9 måneders alderen trives med 3 amninger eller flasker i døgnet, svarende til mellem 500-600ml mælk og derudover vil de kunne spise ost, sovs, en portion tykmælk eller lignende, som også er med til at dække deres behov for mælk. Men flaske eller bryst er stadig nødvendigt.

Det anbefales at man ammer eller giver flaske til barnet er 1 år og når man starter med at amme, så er man derfor et eller andet sted, nødt til at indstille sig på at man skal amme rigtig længe .. Hvis man på forhånd ved, at barnet skal passes eller at man ikke ønsker at amme til barnet er et år, så er det ret vigtigt at lære barnet at acceptere en flaske og man kan ofte være nødt til at give barnet flaske dagligt.

Jeres dreng er 6 måneder nu, han har accepteret flasken før, men har ikke fået den dagligt og for ham er den derfor ikke kendt og tryg. Smagen af mme er anderledes, måden han skal sutte på flasken er meget anderledes end måden han dier af brystet og han er så bevidst nu, at han naturligt foretrækker den ægte vare - og det kan man jo et eller andet sted ikke fortænke ham i ... Det betyder dog, at det kan være rigtig svært at få ham til at acceptere flasken nu, men I må naturligvis gerne prøve.

Det kan nogle gange hjælpe at malke ud og give din mælk i flasken, så er smagen noget han kender og så er det kun sutteteknikken han skal finde ud af.

Det kan også nogle gange hjælpe at prøve forskellige typer af erstatning, fordi han mådke bedre kan lide noget end noget andet. De smager meget forskelligt og nogle gange kan man være nødt til at søde erstatningen lidt - du kan komme 1 tsk sukker i 100ml erstatning, ...


Annonce

... for at se om han så bedre kan lide smagen. Modermælk er ofte mere sødt i smagen end mme er. Sukkeret skal naturligvis trappes ud igen!

Nogle gange kan man prøve med vand, for at se om det er smagen eller teknikken der er problemet.

Det kan hjælpe at far giver og at mor ikke er der, så amningen ikke er en mulighed. Eller lade en bedsteforældre eller anden forsøge sig.

Det kan nogle gange hjælpe at du starter med at amme, lirker brystet ud og erstatter med flasken og han så vil acceptere det.

Det kan hjælpe at prøve, når han ikke er helt vågen, f.eks. meget tidligt om morgenen eller sen aften, hvor han måske vil acceptere flasken og spise mere eller mindre i søvne, hvis den stikkes i munden på ham.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan hjælpe at prøve med en ny flaske, en anden type flaskesut, evt. en elastisk flaskesut - det laver blandt andet pigeon ...

Og hvis det så ikke lykkes, så må du amme ham og den aften, hvor I så skal i byen, må du overveje om du vil komme hjem og amme og tage af sted igen eller om han kan drikke lidt mme eller vand af en kop. Han vil jo godt, med den alder han har, kunne spise skemad og vil derfor ikke gå sulten i seng ... og så må du så amme ham, når du atter er hjemme, så hans tørst, mælk og væskebehov stadig bliver dækket :)

Ernæringsmæssigt har han ikke længere brug for mælk midt nat, men bør stadig ammes sen aften og tidlig morgen. At sove igennem i denne alder, betyder at han kan sove 5-6 timer uden mælk. Det må du gerne arbejde på, - det kan godt give bedre indtag af mælk i dagtimerne.

Derudover er det vigtigt at du sørger for at der er ro omkring jer om dagen, netop så han ikke bliver forstyrret og lader sig nøjes med mindre, end han reelt har behov for og så må du vurdere om han skal øges lidt i skemad, så han får mere på en ske - det er bare stadig vigtigt at han også tager imod brystet :) Nogle børn må nøjes med ¾ dl skemad og bryst, andre børn kan sagtens spise 1 ½ dl skemad og vil stadig gerne have brystet inden de så skal sove. Det er en god idé at have en rytme, hvor han får skemad, når han vågner og mælk inden han skal sove, netop for at give plads til begge dele :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babysvømning

Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.

Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...

Læs mere i Babylex

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar, som kom langt hurtigere end forventet :)

Dejligt, tak
Christina


Annonce