Svar: Morsyg 2 årig
Kære mor til lillemusen
Tak for din fine beskrivelse af jeres lille datter - hun lyder til at være en pige i god og sund udvikling :)
Det er helt normalt at børn i perioder klynger sig mere til forældrene end i andre perioder. Det er også helt normalt at børn i perioder foretrækker den ene forældre mere end den anden og at det i andre perioder, så er omvendt.
At jeres datter gør det særlig meget nu, handler om at hun nu er meget bevidst om at verden ikke altid er god, sjov og spændende men at det også kan være udfordrende og at der er meget modstand og mange farer. Det er modstand, fordi I siger nej flere gange om dagen, I holder hende fast fordi hun ikke må løbe ud på vejen, - I bestemmer mange ting og hindrer hende i at gøre ting, som hun nu mestrer og rigtig gerne vil klare selv, men som hun hjernemæssigt endnu ikke har forståelse for at hun ikke må gøre selv ...
Modstand møder hun også i vuggestuen, hvor andre børn skubber til hende, tager legetøjet fra hende, nogle børn bider i den her alder.
Hun mærker også farer ved at hun klatrer op og måske ikke selv kan komme ned, hun øver sig i at løbe og er efterhånden ret god til det - men så falder hun og slår sig og det er ikke rart ....
Hun er i gang med at udvikle sin selvstændighed og øver sig mere og mere i at finde ud af, hvordan hun kan påvirke verden og hvordan verden kan ...
... påvirke hende - og netop denne selvstændighed, netop denne øven sig i at være på egen hånd, gør at hun også klynger sig mere.
For at kunne adskille sig har hun nemlig brug for at føle sig tilknyttet, hun har brug for at vide at I er der for hende 100 pct. Og derfor oplever man en separation-tilknytningsfase, hvor hun på den ene side skubber jer væk og tydeligt markere at hun kan og vil selv, og hvor hun på den anden side, klynger sig, vil op, krammes, sidde hos og så vil hun ned igen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det lyder meget fint den måde du tackler det hele på og det er rigtig godt at du giver hende lov til at være lidt ekstra glad for mor. Det er ikke morsyge - det er morglæde - fordi det er et sundhedstegn og hun må godt være glad for mor lige nu. Derfor er det så fint at du lige sætter dig ned, giver hende et knus, tanker hendes mor-depot op, hvorefter hun så kan løbe lidt videre og lege lidt igen. Derfor er det så fint, at du inviterer hende med i køkkenet, så I er sammen, så hun følger med i hvad du laver, kan se hvad der foregår, så hun ikke føler sig afvist. Giv hende små opgaver som at sætte tallerkener, skåle, bestik og servietter på bordet. Lad hende være med til at lave mad, komme de udskårne grøntsager i skåle osv. Så hun stadig mærker at du er der og at du ser hende :)
Rigtig meget held og lykke fortsat - og bliv endelig ved med alt det gode I gør :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
C-Vitamin
Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.
Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.
På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.