Brev:
Græder i søvne - utrøstelig
Hej Helen
Min dreng er 6 ½ mdr og vækker os flere gange hver nat ved at han ligger og jamrer/græder i søvne. Hvor jeg tidligere har taget ham op og ammet ham, har jeg nu de sidste par uger prøvet at lade der gå 4-5 timer mellem amningen om natten. Nogle gange falder han hurtigt ned igen uden hjælp, men for det meste bliver han ved eller får endda kørt sig selv mere op.
Det virker ikke umiddelbart som om han har ondt (vi har tidl. fået tjekket ørerne hos lægen for eventuel væske/tryk, og der var intet galt). Han kan ikke beroliges med sang/berøring/sut – bliver altid mere rasende af dette. Hvis jeg ammer ham falder han til ro og kan puttes herefter. Jeg har prøvet at lirke ham af brystet efter få minutter, men så protesterer han også.
Jeg tror dog ikke det handler om sult, for han kan ”vågne” på samme måde 1-2 timer efter amning. En slurk vand virker undertiden første gang, men ikke næste. Da han ikke let kan beroliges i sengen tager jeg ham ofte op og vugger ham i armene, det hjælper nogen gange. Uroen kan, hvis jeg ikke lægger ham til brystet, stå på i op til ½-1 time. Bedst er det hvis vi kan få vækket ham helt op – så er det som om han ”nulstilles” og kan lægges til at sove igen. Men han er faktisk ikke helt nem at vække og jeg tænker heller ikke det er optimalt at vække ham flere gange om natten.
Han har aldrig rigtigt sovet længe - siden han var 3 mdr har han meldt sig min. hver 3 time om natten, det hører virkelig til sjældenhederne at han tager et stræk på 4-5 timer. I starten tror jeg han virkelig var sulten (spiste grådigt og længe) og i samråd med SP begyndte han derfor at få grød fra 4 mdr og det er gået rigtigt fint, men har intet ændret på nattemønstret. Et par gange har jeg prøvet at ”efterfylde” putte-namningen (omkring kl. 20-21) med en flaske MME for at tjekke om jeg havde mælk nok. Den ene gang tog han ca. 50 ml og det ændrede intet på natten, to andre gange gad han ikke tage alverden. Fra 5 mdr begyndte jeg at give ham 3 måltider, uden problemer.
Om dagen har han aldrig sovet længe heller – som regel vågner han efter 1 time. Han kan vugges til at sove 1 ½ hvis man rammer det rigtige tidspunkt, nogen gange ...
... endda 2 timer. Som regel bliver det kun til den ene times søvn. Når han er vågen, er han stort set altid i godt humør. Hans vægt og størrelse er lidt over gennemsnittet, men han er ikke fed.
Dagens rytme er som følger:
Kl. 7. Vågner eller vækkes (skal med i barnevogn for at aflevere min store pige (6 år) i skole til kl. 8). Tror godt han kunne sove til kl. 8, men han vækkes af vores rumsteren eller når jeg skal have ham klar til vognen. Han falder i søvn igen på hjemvejen (ca. kl. 8) og sover en halv times tid – jeg tænker at han her indhenter det forsømte fra morgenen.
Vågner og får morgengrød (1 dl med MMEpulver, vand af kop) kl. 8.30 eller 9. Vågen ca. 2 timer, ammes inden putning udenfor i barnevogn ved 11-tiden. Sover 1 time, vågner og får grov grøntsagsmos m kød (ca. 1 dl med MMEpulver, vand af kop), kl. er nu ca. 12, han er igen vågen ca. 2 timer, ammes og puttes i barnevogn. Sover atter ca. 1 time til kl. ca. 15. Vågner og får lidt frugtmos, ammes. Kan nu være vågen lidt længere, men har brug for ½ times lur sent på dagen (17-18 tiden), nogen gange i forbindelse med lidt amning. Spiser aftenmos (som frokost) kl. 18.30 ca. Ammes godt fra kl. 20 og puttes uden problemer herefter i tremmeseng i vores soveværelse.
Er rigtig god til at falde i søvn selv, uden brug af sut. Jeg tager ham nogen gange op og ammer ham igen ved 22-23 tiden (min SP siger dog at det er synd at vække ham til dette og at jeg skal lade være, mens jeg kan læse at du anbefaler dette?) eller lader ham sove til han selv melder sig, oftest kl 23-24. På gode nætter ”vågner” han så to gange mere, ved 02/03-tiden og igen ved 05-tiden (hvor han ammes), men mange nætter er det ofte 3 eller flere gange.
Det siger vel nærmest sig selv at vi gerne vil have en roligere søvn alle 3. Har du nogen ideer til hvordan vi kan gribe det an? Er denne nattegråd i søvne en dårlig vane, der skal brydes eller er det noget udviklingsmæssigt han skal vokse fra? Er det bedst at vække ham fra det eller bare lade ham falde ned, enten selv eller med beroligende berøringer/vugning fra os, selvom det ikke har den store effekt, men at han da så kan mærke vi er der?
Med venlig hilsen
Louise
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
Viden om børn:
Vedligeholdelse af barnevogn
Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.
For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...
Vælling
Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.
Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.