Annonce

Annonce

Svar: Har jeg overproduktion?


18. oktober 2011

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære mor

Tak for dit brev, tillykke med den lille pige og velkommen til :)

De symptomer du beskriver, kan godt tyde på overproduktion og derfor er det relevant nok, at du lige gennemtænker, hvordan du ammer og om du kan gøre noget her. Det lyder også som om at du har en hurtigt reagerende nedløbsrefleks, hvorfor mælken sprøjter hurtigt til din datter, så hurtigt at hun nogle gange har rigtig svært ved at følge med, slipper, tager fat, slipper igen .. og derfor naturligt også får slugt lidt for meget luft.

Din datter er kun 5 uger gammel og jeg er derfor ikke helt så begejstret for at du begynder at blokamme - det vil sige, at du begynder at trække tiden / forlænge tiden mellem dine amninger, så din mælkeproduktion nedsættes... Hvis du starter op med for lange intervaller mellem dine amninger, så vil du kunne risikere at dine mælkegange stopper til og at du får en brystbetændelse. Du kan også risikere at din mælkeproduktion falder for hurtigt og at du derfor pludselig oplever ikke at have mælk nok til din datter og det var jo ikke lige meningen ...

Mit umiddelbare forslag vil være at du forsøger at amme din datter fra et bryst af gangen og at du lægger en skiftning ind midt i amningen. Det vil her være rigtig godt, hvis du også skifter mellem ammestillingerne, fordi hun stimulerer og "tømmer" brystet forskelligt alt efter hvordan hun er lagt til.

Jeg vil foreslå dig at du prøver at amme hende i den traditionelle stilling til at begynde med og når hun slipper fordi mælken går for hurtigt, så lad mælken sprøjte ud, så presset bliver mindre. Det er den første vandholdige mælk, der sprøjter ud, og der er masser at komme efter stadigvæk. Aftør brystet med stofbleen, så hun atter kan få fat og lad hende så spise igen. Når hun har spist godt, slipper og virker til at have behov for en pause, så lader du hende bøvse, ...


Annonce

... skifter hende og derefter lægger du hende så til samme bryst igen. Men denne gang i tvillingestillingen. Det vil sige, så hun ligger med kroppen ud under din arm. Ved at amme hende på denne måde får hun den lidt federe mælk med ud og den giver mere ro i maven. Herefter kan hun så blive puttet til en lur.

Ved næste amning gør du det samme, dog med modsatte bryst, og netop ved at amme på denne måde, så du mellem hver lur skifter mellem om det er højre eller venstre bryst du lægger hende til, vil du naturligt strække tiden mellem hvert bryst og det vil nedsætte og stabilisere din mælkemængde.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


En anden metode du kan bruge er at amme hende liggende og ikke bare den almindelige liggende stilling, hvor du ligger på siden og hun ligger og ammer med sin mave mod din. Du kan faktisk godt forsøge at amme hende, hvor du ligger på ryggen og hvor hun ligger på din mave og dier af brystet. Når man ammer på denne måde, så sænkes nedløbsrefleksen og man ammer "mod tyngekraften" og det kan faktisk være et forsøg værd, hvis man oplever at have en meget hurtig nedløbsrefleks og oplever at have stor produktion.

Det er sådan at din mælk består af flere forskellige dele og den første del af mælken er meget vandholdig, den slukker tørsten. Hvis barnet får meget af den vandholdige mælk, så vil det give meget uro i maven og mavekneb. Derfor er det vigtigt at barnet dier så længe af gangen som muligt på et bryst, netop for at barnet også får den federe mælk med ud, som ligger tungere i maven og giver mere ro i maven. Og netop ved at amme fra et bryst af gangen og variere mellem ammestillingerne, kan du hjælpe din datter her - samtidig med at du også stadig holder gang i din mælkeproduktion og får stimuleret og "tømt" brystet så du ikke pludselig får andre problemer, som brystbetændelse ...

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex

Episiotomi - Epis

Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.

Der findes to typer af Episiotomi:

1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg har længe fulgt med i din brevkasse og har selv fået hjælp til mange "problemer" fra dine svar til andre! Du har været en stor hjælp uden du har vidst det ...!

Bedste hilsner
Sanne mor til dreng på 8 måneder


Annonce