Svar: Grød til morgenmad nu?
Hej med dig
Dejligt at høre at du har købt min bog om børn og mad, og at du synes den er god og dejligt nem at forstå :) Tak! :)
Det vil være en rigtig god idé at du begynder at give din datter morgengrød nu. Det vil være rigtig fint at hun får 1/2 dl 3 gange dagligt - mere behøver hun ikke spise, det handler mere om at få skabt en rytme og en struktur, hvor du også får påvirket hendes indre ur til en rytme, der ligner mere og mere den vi voksne har :)
Det vil være rigtig godt at du varierer hendes grød og grøntsagsmåltider mere og mere, så hun får så stor variation som muligt, hun skal have kød, fisk, rodfrugter, grovere grødtyper osv. Så ja - du må gerne gå igang :)
Og så skal du stille og roligt til at indføre mellemmåltiderne, som normalt vil bestå af lidt frugt. Både lidt frugtmos sammen med hendes vitaminer (og det er også godt til at holde maven igang) og så lidt frugt i hånden, som hun selv kan gumle på. Det er ikke store mængder hun skal have, men det er vigtigt at du giver hende mad i hånden, som hun kan øve sig mundmotorisk på.
Det er helt naturligt for børn netop at putte i munden og i 6 måneders alderen kan gummerne godt klø, barnet bliver mere og mere bevidst om at bruge sin mund til forskellige ting og det er vigtigt at imødekomme dette og den udvikling barnet befinder sig i.
Det at bruge sine gummer, ...
... tygge og gnaske i noget gør at barnet får øvet sig mundmotorisk. Samtidig lærer hun at det hun putter i munden kan smage forskelligt og netop det at motivere barnet, give barnet lyst til at smage og undersøge med munden er vigtigt i forhold til lysten til at spise skemad.
Du kan derfor give frugtbåde, men du kan også give f.eks. agurkeringe (se billede i bogen side: 58 - så kan hun holde uden at tabe den) og du kan lave ristede rugbrødsbjælker. Det giver lidt tyggemodstand og er dejligt for gummerne og så lærer det hende smagen af rugbrød ...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så netop her i 6 måneders alderen sker der rigtig meget og det er vigtigt at introducere nye ting, netop nu hvor hun naturligt gerne vil smage og putte i munden. Så i løbet af de næste par uger, skulle I gerne være godt igang :)
Hendes mælkebehov er fortsat stort og 5 flasker i døgnet lyder helt passende. De fleste børn drikker mellem 800-1000ml mælk i denne alder ved siden af skemaden og hun skal fortsat have samme antal flasker som nu. Det vil være naturligt, at hun indtager lidt mindre af flasken i takt med at hun får mere skemad, så mængden af mælk hun indtager pr gang bliver naturligt mindre og mindre, så nogle gange vil hun måske kun drikke 150 ml og ikke 200 ml. Men antallet af flasker skal lige nu være det samme :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke - god appetit! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Omega-3 og amning
Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.
Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.
Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.