Annonce

Annonce

Svar: Vil selv...


14. oktober 2011

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lotte

Tak for dit brev :)

Det er helt naturligt at børn i 8-9 måneders alderen lukker munden for skeen og det er som du skriver, ofte udtryk for at de vil spise selv :)

Det er rigtig fint at du giver din dreng små brødhapsere og du må meget gerne komme forskellige slags smørtbart pålæg på brødet. Gerne fiskepålæg og smørbart kødpålæg (opskrifter finder du i min bog "Helens bog om børn og mad", som netop er udkommet). Jo mere forskelligt pålæg du kan give ham, jo mere variation, jo bedre er det.

Du må også gerne give ham godt kogte pastaskruer, hårdkogt æg, rejer, stykker af kogte grøntsager, grøntsager bagt i ovnen osv. så han på den måde får mad i hånden, som han selv kan spise. Du kan give ham større stykker han kan gumle sig igennem og du kan også give ham mindre stykker, som han skal øve sig i at spise med sine fingre.

Du kan lære ham at spise med en gaffel - en ske er han for lille til at mestre, det er for svært for ham, men en lille babygaffel kan han godt lære at bruge.

Men stadig skal han også have grød og mos og det er vigtigt at du supplerer ham med skemaden. Det at spise selv kræver rigtig stor koncentration og han mister derfor overblikket og bliver for træt inden han har fået mad nok. Det er derfor vigtigt at du samtidig med at du giver ham mad i hånden, mad han selv kan øve sig i at spise og mad han sidder og gumler på - også giver ham mad med ske. Du kan f.eks. selv lade ham spise frikadellen, men kartoflerne moset med sovs giver du ham.

Med hensyn itl flaske så skal din dreng stadig have flaske og han er alt for lille til at skulle sove uden at få mælk! Hans mælkebehov er faktisk stadig stort - de fleste børn vil i 8-9 måneders alderen have brug ...


Annonce

... for 3 flasker dagligt, svarende til ca. 600ml mme i døgnet.

At han skal undvære og have en kold tyrker - nej! Han skal have mindst 400ml mme dagligt for at få sit jernbehov dækket og denne mængde skal bibeholdes til han er et år. Og han skal have mindst 1/2 liter dagligt, for at få sit kalkbehov dækket, så hans knogler får det de har brug for, for at han vokser og trives. Derudover handler det også om at sikre ham væske nok og han kan simpelthen ikke drikke sit behov for mælk og væske, hvis han kun får det tilbudt af en kop.

En dagsplan ser således ud:

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.

Formiddagslur uden flaske

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kød, fisk, grøntsager, pasta, æg eller lignende i stykker, og suppleres derudover også med grøntsagsmos (det kan være hjemmelavet eller mos fra glas) Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt, en portion flerkornsgrød med frugtmos eller en lille smule tykmælk med revne æbler og banan. Vand af kop.

Aften 18: Udgangspunktet er familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, kartofler, sovs - der skal være mad i stykker og også moset mad. Han skal spise selv og han skal suppleres med mad på en ske, vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften eller en gang i løbet af natten: Flaske

Hvis din dreng trives bedst med at få lidt mælk af en kop inden han puttes om aftenen og så får de to flasker kl 23 og kl 04 så er det rigtig fint - bare han får de tre flasker om dagen :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gråd og børn

Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...

Læs mere i Babylex

Body Mass Index - BMI

Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).

Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.

Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.

En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annonce