Annonce

Annonce

Svar: Gylp og mad


11. oktober 2011

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Trine

Det er korrekt at børn der ammes ofte ikke har tendens til at overspise, på samme måde som man kan se ved børn der får flaske. Det handler ofte om, at det kræver en del at spise ved brystet, der skal arbejdes mere for føden og mælken flyder ikke helt så let til barnet. Hvis barnet derimod får flaske, så løber mælken meget let og det betyder at nogle børn spiser mere, end de egentlig har behov for, simpelthen fordi mælken løber lettere til dem ...

Der er dog stadig mulighed for, at din datter gylper en del, fordi hun også ammes en del. Du skriver jo at hun ammes og også bruger dig som sut, så det lyder som om at hun ammes en del og ligger en del ved brystet ...

I takt med at hun begynder at få mere og mere skemad, får mere og mere fast føde, vil hendes indtag af mælk naturligt blive mindre. Der går dog lige et par måneder endnu før et skemåltid kan erstatte en amning, men på sigt skulle det gerne hjælpe.

Det kan ikke udelukkes, at din datter også gylper fordi hun måske genetisk har en løs mavemundsmuskel og derfor har svært ved at holde mælken i maven. At hun så samtidig har en alder, hvor hun naturligt bruger sig selv mere og mere motorisk, vil også spille ind - jo mere hun bevæger sig og triller omkring, jo større sandsynlighed for at hun "skvulper over" ... :) Den løse mavemund vokser hun sandsynligvis fra. Det er ikke noget man vil gøre noget ved, så længe hun tager på og vokser og trives som hun skal. Som udgangspunkt må børn gerne gylpe, ...


Annonce

... det er kun hvis de begynder at gylpe så meget, at de ikke kan nå at optage næringen fra deres mælk/mad, at de ikke trives, at man går ind og behandler dem.

Og hos jer lyder det som om at man man umiddelbart vil se tiden an og se om ikke det ændrer sig i takt med at hun får mere og mere fast føde :) I hvert fald lyder det ikke som om at jeres læge er bekymret og hun lyder jo til at være en rigtig fin pige, der udvikler sig rigtig godt :)

En plan for dagen til et barn på 5 måneder, vil kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre, vågner ofte med en ekstra amning, når dagen begynder

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Tilbydes lidt grød, evt. med lidt frugtmos som topping og vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca 13


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16-16.30: Ammes

Sover ofte dagens 3. lur som er en kort powernap

Aften 18: Tilbydes her lidt grøntsagsmos. Dette måltid introduceres, når grøden til frokost fungerer godt :) Vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 19.30-20 tidspunktet kan variere efter hvor lang og hvor sen den 3. lur er.

Sen aften 23-24: Ammes

Midt nat 03: Har ofte stadig også brug for amning her, og det er helt fint. Mange børn er 6 måneder før de kan undvære amning midt nat.

Se i øvrigt min nye bog "Helens bog om børn og mad", netop med overgangskost og forslag til dagsplaner og hvordan du går videre skridt for skridt :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce