Svar: Gode råd søges til putning og bedre nætter
Kære Anne-Katrine
En far permanent i gæsteværelset og en baby der er vokset fast i mors arme - det går ikke, så det må vi gøre noget ved :)
Du stiller i princippet to spørgsmål - det ene går på, hvordan din datter skal falde i søvn alene og det andet går på, hvordan hun skal lære at sove om natten uden at få bryst igen og igen.
Med hensyn til det første, så fortæller du at jeres putteritual normalt foregår sådan, at hun bader, børster tænder, går i soveværelset hvor du ammer og du så putter hende. Hun ser på dig, ruller om på siden, rammer sin pølle og falder i søvn. Det er præcist sådan det skal være. Hun falder til ro med brystet og puttes lige der, hvor hun tydeligt er parat til at sove. Og det er således urealistisk at tro, at hun kan puttes vågen i seng og lægge sig til at sove ...
Så lige nu lyder det altså som om at jeres putteritual fungerer og er som man kan forvente og det skal du således ikke ændre på. Det er helt perfekt, at hun netop lige registrerer at hun puttes fra din favn og ned i sengen, hvor hun så triller om på siden og sover. Meget bedre, end at I bruger 1 time på at hun tumler rundt og ender med at blive så træt, at hun græder sig i søvn og du alligevel ender med at amme hende helt i søvn, for at få ro på.
Det næste er jo så det med brystet og at hun søger brystet igen og igen og igen. Og der er her tre gode grunde til dette - sygdom, vuggestuestart, tandfrembrud. Det er altså helt naturligt at hun lige nu søger brystet og søger trygheden og nærheden ekstra meget.
Men, men, men, det er dog vigtigt at hun igen lærer at indtage sit behov for mælk og mad i løbet af dagen og ernæringsmæssigt ikke behøver det om natten, ligesom hun skal lære at finde ro ved din nærhed og ikke længere er så afhængig af brysterne. Der skal være forskel på om det er brystet eller mor der giver ro - det er ikke længere et hele og hun har en alder nu, hvor hun godt kan skelne de to ting. Hun ved godt at mor og bryst hører sammen, men også at I er to forskellige ting - mor kan jeg lege med, brysterne giver mig mælk :)
Hvordan I skal ...
... gøre det, afhænger af, hvordan du tror det vil fungere bedst for jer alle. Det vil være relevant at hun ammes 2 gange i døgnet - feks. aften og sen aften eller aften og en gang i løbet af natten. Og nogle gange fungerer det bedst, hvis mor og datter sover sammen, med den stramme t-shirt, fordi hun så får mor og nærheden af mor, men hvor det er dig der styrer brystet og hvornår det er tilgængeligt. Og andre gange fungerer det bedst, hvis hun sover sammen med sin far og mor flytter i gæsteværelset. Så kan far putte med hende, sågar tilbyde hende vand, hvis hun er tørstig (hvilket hun sikkert vil være sur over) og han kan kærtegne, berolige, ligge med hende osv. så hun får masser af nærhed og fysisk kontakt - men far kan ikke amme og det ved hun godt.
Det lyder som om at I ikke helt kan undgå gråd hos jer, for hun er så bevidst om brystet nu, at hun ikke bare giver slip og ikke bare acceptere at I vil noget andet end hende - og det er okay. Det er okay at hun bliver frustreret og ked af det, når I pludselig ikke giver hende brystet - men det der er vigtigt er at hun ikke føler sig forladt. Hun skal stadig føle at I er der og vil hende, I skal stadig trøste, berolige og betrygge - men ikke længere ved at få brystet hele tiden.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle børn er så afhængige af brystet, at det næsten virker som eet overgreb på dem, når man tager brystet fra dem - og overgreb skal man naturligt ikke begå. Her vil det være helt okay, at du ammer hende, men gør det så kortvarigt som muligt, så hun kun lige trøstes og beroliges, men ikke fylder sig med mælk og så du derfor trækker brystet til dig igen og igen, og sætter kærtegn og beroligende ord i stedet, så hun på sigt lærer at sove uden at blive ammet. Amningerne skal altså afkortes og gøres mindre og mindre, så hun lærer at sove uden. Samtidig med at der erstattes af et nyt tryghedsgivende ritual.
Jeg håber du kan bruge ovenstående videre - far behøver ikke tage ferie, mon ikke I kan prøver her torsdag, fredag, lørdag, søndag og så er der allerede en bedring, når I kommer til mandag ... :)
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Rabarber
Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.
Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.
Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...
Astma
Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.
Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...
Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.
Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.
Mange varme hilsner,
Hønemor