Svar: Tisser i sengen om natten - 8 år, 9 mdr.
Kære Camilla
Dejligt at høre fra dig :)
Det er helt normalt at børn først bliver renlige om dagen og senere om natten og rigtig mange børn tisser i sengen om natten. Faktisk skal de være omkring 7 år før man går ind aktivt og behandler på det - enten ved ringe apparat eller medicin ...
Det lyder som om at jeres dreng rigtig gerne vil prøve at sove uden ble og det er naturligvis rigtig godt - men så længe bleen er våd om morgenen, så er det stadig bedre at give ham en succesoplevelse med en gang imellem at have en tør ble, end det nederlag det er at vågne i en våd seng. Og det er rigtig vigtigt at I fjerner presset fra hans skuldre, det pres han giver sig selv, fordi han tror at man skal kunne sove uden at tisse nu.
Jeg vil derfor foreslå ham at I taler med ham om, at det er helt normalt at man stadig har brug for ble om natten, selvom man ikke har brug for den om dagen og at de fleste børn har det sådan, når de ikke er ældre end han. Det er bare ikke rigtig noget man taler om, så derfor ved man ikke at de andre også bruger ble om natten ...
Jeg vil også opfordre jer til at tale med ham om at han har en drilleblære og at det er den der bestemmer om man tisser i sengen eller ej. Det er ikke ham, det er ikke hans skyld, det der drilleblæren.
Og så kan I naturligvis tale med ham om, at I på et tidspunkt skal lære blæren ikke at drille og hjælpe den til at finde ud af hvordan det er man gør. Og en metode I her kan bruge, kan være at I følger jeres dreng på toilettet sen aften inden I selv går i seng. Hvis han følges på toilettet ...
... det, vil han måske kunne holde sig til næste morgen og dermed opleve at vågne med en tør ble - og ofte vil han kunne blive fulgt på toilettet sen aften, uden næsten at registrere det og så derefter gå ind og sove igen. Men lige nu lyder det som om at det er lidt for tidligt og at han skal finde roen med at det er okay, at han endnu ikke kan undvære bleen om natten.
Du spørger hvad det skyldes, når børn tisser i sengen og der er flere ting som spiller ind. For det første er det arveligt. Man ved at hvis en af forældrene har været sengevæder, så er der stor sandsynlighed for at barnet også bliver det.
Man ved også at udviklingen af ADH - det antidiuretiske hormon har betydning. Det er et hormon som udskilles fra hjernen og som har til opgave at nedsætte vores urinproduktion, når vi sover. Nogle børn er langsomme til at udvikle dette hormon og tisser derfor ligeså meget om natten, som de gør om dagen og når man behandler børn med medicin, så er det hormon man giver dem.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Der er også børn, som har en meget aktiv blære, der simpelthen har svært ved at rumme mængden af urin og derfor "løber over" og nogle gange reagerer hjernen ikke på at blæren er fuld og der sendes ikke de signaler som skulle vække barnet og gøre at barnet mærker vandladningstrang, vågner og søger toilettet. Det er også noget barnet modnes til.
Du kan på drynites.dk downloade bogen "Magnus tisser i sengen", om Magnus der er sikker på, at han er den eneste der tisser i sengen, - lige indtil han skal sove hos sin ven Mikkel ...
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.
Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...
Viden om børn:
Reservebedste
En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.
I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.
Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...
Babysvømning
Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.
Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.