Annonce

Annonce

Svar: Putning og søvn - 6 mdr.


6. oktober 2011

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Anne

Tak for dit brev og velkommen til :) Jeg vil meget gerne dele lidt af mine tanker med dig :)

Det lyder som om at du har en stor og sund dreng og planen for dagen ser umiddelbart fin ud, det er helt okay, at din dreng sover 3 kortere lure i løbet af dagen end to længere lure, hvis han trives bedst på denne måde.

I forhold til det med at falde i søvn selv, så er det rigtig vigtigt at have realistiske forventninger til sit barn - og ud over at rytmen, indtaget af mad osv. naturligt spiller ind på han kan overgive sig til søvnen, fordi han er mæt af mad og af indtryk (fysisk og mentalt), så er det også vigtigt at han puttes på det rigtige tidspunkt ...

Når jeg ser jeres plan for dagen, så får jeg indtryk af at du putter ham for tidligt. Han er slet ikke træt nok og slet ikke parat til at blive puttet allerede kl 19, hvis han sover sin 3. lur kl 16.30 eller senere ... Du skal regne med at han først er klar til at sove, når klokken måske er 20, måske senere endnu ...

Så når han bliver frustreret og ked af det, og tydeligt ulykkelig over at blive puttet kl 19, så er det fordi han ikke er parat til at sove på det tidspunkt. Og du skal her forestille dig at der kører et søvntog :)

Det er først når søvntoget passerer forbi, at vi er parate til at sove. Hvis vi kommer for tidligt til toget, så "står vi på perronen" og venter. Hvis vi kommer for sent, så står vi igen og venter på at det næste tog skal komme forbi - og det er frustrerende at vente. Derfor skal han ikke ligge og blive mere og mere frustreret i sin seng. Hvis I ikke når det tog, som han skal med, så skal putteritualet ...


Annonce

... afbrydes, han skal leges med, tumles med, have mælk og så skal han puttes, når næste tog nærmer sig.

Ingen kan sove på kommando - hverken voksne eller børn og det er vigtigt at springe på toget, når det holder ved perron :)

Derudover, så er det helt naturligt at din dreng bliver ammet for at falde i søvn. Brystet skal indgå som en fast del af hans putteritual, det at få mælk er helt naturligt og det hjælper ham til fysisk ro, det hjælper ham til at overgive sig til søvnen. Han skal derfor ikke puttes vågen ned i sin seng. Du skal amme ham og flytte ham fra din favn og ned hvor han skal sove lige der, hvor han misser med øjnene, er lige ved at falde i søvn men ikke sover helt. Der hvor han er døsig og ikke vågen - lige nu er han alt for vågen, når du putter ham :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er rigtig vigtigt at I får ro på putningen og at du tager det afslappet og prøver at glemme alt det du har læst: "børn må ikke ammes i søvn"; "børn skal lære at falde i søvn alene", "børn skal ikke længere have mælk om natten, når de er 6 måneder" osv. osv. Lige nu skal du prøve at have fokus på det, som faktisk virker - netop at du ammer, har din dreng i favn, beroliger og betrygger ved at være der, give ham nærhed, lade ham mærke at du er der for ham. Det er vigtigt at du lige nu gør det, som virker, det som gør ham tryg og rolig.

Hvis I fortsætter med at køre rutiner, hvor han græder, skriger, når han skal sove - så vil han naturligt også stadig vågne og være ked af det om natten. Det er en forudsætning for at sove roligt om natten, at han også falder roligt i søvn.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex

D-vitamin

Alle børn bør fra de er 2 uger til de er 2 år gives D-vitamin 10 mikrogram (400IE) dagligt. Det gives som dråber.

Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser/kjoler eller tørklæder) skal fortsætte med D-vitamintilskud (400IE) hele barndommen.

Når børn er ca. 1½ år gamle, vil de kunne tygge en multivitaminpille, ofte knækket i kvarte. Indeholder vitaminpillen 10 mikrogram D-vitamin, bliver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dine svar. Hvor er du bare dygtig. Tak for dine gode råd. Alle mine spekulationer er nu væk.. Vil prøve de ting du siger. Tak :)

Kærlig hilsen
Katrina, mor til dreng på 9 måneder


Annonce