Annonce

Annonce

Svar: Frustration og opdragelse


27. september 2011

Kategori:
Alder:
6 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Hej med dig

Tak for dit brev, det er godt du skriver. Jeg vil meget gerne dele lidt af mine tanker med dig :)

For det første, så er det naturligt rigtig hårdt, at være alene med to børn. Det er svært, ikke at have nogen at "læsse af på", dele sine tanker med, det er svært, at du skal tage dig af det hele - der er ligesom ikke plads til at du kan gå i enrum og lige trække vejret dybt imens en anden tager over, det er dig der er på hele tiden. Ja det er hårdt og jeg håber at du har lidt netværk, som du kan gøre brug af ...

Du nævner selv at din dreng har været og stadig er jaloux på sin søster. Og det kan sagtens være fordi han føler sig overset, ikke føler at der er tid til ham på samme måde, at han reagerer som han gør. Når børn er laver ballade og opfører sig dårligt, så kan det godt være et udtryk for at de gerne vil ses ...

Jeg vil derfor foreslå, at I sætter jer ned og laver noget sammen, når du henter ham fra SFO og når I kommer hjem. Det kan være at læse i en bog, det kan være at spise det (mad hjælper også på humøret), det kan være at spille et spil - hvad han og du nu har lyst til. Men det skal være noget I gør sammen. Hvis du sætter dig ned og bruger tid på ham, hvor han virkelig mærker, at du prioriterer ham og at være sammen, så er der lagt en god bund for at dagen bliver bedre for jer alle.

Sørg for at handle inden du henter ham, så I ikke skal stæse rundt i butikker, når han er træt efter en lang dag. Sørg for at planlægge aftensmad osv. i god tid, så du ikke står og stresser i sidste minut. Tillad dig selv en aften at I bare spiser kold mad, får rugbrød med forskelligt pålæg eller lav dobbelt portion den ene dag og spis det samme to dage i træk, så du ikke skal bruge tid på madlavning.

Og når du så laver mad, så er det vigtigt at du inddrager ham. Det er netop vigtigt at han hjælper til og føler at han har en vigtig rolle i familien og det er vigtigt at du sætter ord på, hvor glad du bliver, når han hjælper dig. Og også sætter ...


Annonce

... ord på præcist det du er glad for. Det er ikke nok at sige, "hvor er jeg glad for at du hjælper", du skal sige "det er så dejligt, når du hjælper mig med at dække bord" - du skal være meget konkret.

Du kan godt med den alder han har nu lave aftaler med ham og jeg synes I skal sætte jer ned og tale sammen om, hvordan I kan få det til at fungere hos jer. Du skal her virkelig lytte til ham og til det han siger og acceptere, hvis han f.eks. siger at han synes du er for sur, skælder for meget ud, hellere vil lege med lillesøster end med ham eller hvad det nu kan være. Det er vigtigt at du anerkender at det er sådan han har det og ikke siger at sådan er det ikke - du skal lytte til ham og sætte dig ind i at det er sådan han har det og ja - så skal du måske ændre nogle ting, for at det kan blive anderledes. Men netop det er vigtigt, at det ikke kun er ham - at det er jer begge to der sammen skal få det til at fungere og det er vigtigt at tale med ham om det en dag, hvor der er ro på og tid til det - og så netop finde nogle aftaler omkring, hvordan I kan have det mere hyggeligt sammen. Hvad du forventer af ham og hvad han forventer af dig.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Regler er vigtigt, for regler giver tryghed - men regler giver også retfærdighed og det er vigtigt for ham, at føle at tingene er retfærdige. Det føler han ganske givet ikke nu. Derfor vil det være godt at I sætter jer ned og måske skriver nogle få regler ned på et stykke papir, som I så hænger på køleskabet eller et andet sted, hvor I kan se dem. Måske fem regler i alt. Det vil være vigtigt at I også taler om, hvordan man så skal reagere, hvis reglerne ikke overholdes - hvad sker der så.

Du skal prøve at anerkende den store dreng han efterhånden er og netop lægge op til at I kan tale sammen om tingene og finde fælles løsninger, fordi han er så stor og dejlig dreng, som han nu engang er. Han er noget ganske særligt og ingen kan tage hans plads :)

Jeg håber du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Hvor er det altså fedt, at kunne skrive alle sine dumme og til tider overflødige spørgsmål her, og så få et godt og brugbart svar fra dig.

Venligst Susan, mor til Anna 13 måneder


Annonce