Annonce

Annonce

Svar: Laktoseintolerance - 8 mdr.


20. september 2011

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Når man har Laktoseintolerans, så er man ikke er i stand til at nedbryde mælkesukker i tarmen og derfor får symptomer fra mave-tarmsystem, hvis man indtager mælk eller mælkeprodukter. Når man ikke kan nedbryde laktose, så skyldes det at man mangler enzymet laktase i tyndtarmens slimhinde.

Da mælk er en let tilgængelig kilde til kalk, er det vigtigt at man ikke udelukker mælk fra barnets kost, hvis der ikke er tilstrækkeligt grund for det. Derfor er det vigtigt at diagnosen stilles af en læge.

De fleste med laktoseintolerans vil godt kunne tåle en lille smule mælkeprodukt og det er ikke farligt for barnet, hvis det får lidt mælk eller mælkeprodukt en gang imellem. Der vil altså normalt ikke ske noget hvis I f.eks. er ude at spise og jeres dreng får tilbudt noget sovs, is, fløde eller lignende, som er mælkebaseret - men i hverdagen og generelt, skal du naturligvis prøve at undgå det.

Laktose findes i alt slags mælk og derfor også i forskellige produkter som indeholder mælk. Det kan heller ikke erstattes med gede- og fåremælk. Derfor vil der også være laktose i smør, ost osv. og det vil være tilsat i flere postejer osv. Det kan være svært at undgå og du må tjekke indholdsdeklarationen.

Det anbefales ikke at du bruger soyamælk i madlavningen til din dreng, når han ikke er ældre end han er. Han kan fra 1 års alderen dog godt få lidt mad lavet med soyamælk, hvis I andre spiser dette en gang imellem. I stedet kan du bruge laktosefri mælk i jeres mad, så I stadig kan spise det samme. Fedtindholdet er lavere end sødmælk, der egentlig anbefales nu, men i jeres madlavning går det nok.

Som alternativ til smør kan du bruge plantemargarine uden mælk. Det findes :) F.eks. Nutana Plantemargarine - den kan også bruges af ...


Annonce

... mælkeallergikere.

Thiese har lavet en laktosefri yoghurt naturel - det er så vidt jeg ved en meget fedtfattig yoghurt og derfor ikke specielt egnet til små børn, men den findes og kan også bruges, hvis du f.eks. gerne vil bage havregrynsboller selv :)

Udbuddet af laktosefri produkter i Danmark er ikke så stort, men det findes i udlandet og man kan i Sverige og i Tyskland købe flere produkter, her skulle også findes laktosefri oste .. Så vidt jeg ved, så bor I i Norge og hvordan mulighederne er for at købe laktosefrit der, ved jeg ikke - men måske er de større end i DK?


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Din dreng får så vidt jeg ved modermælkserstatning - men jeg ved ikke hvad type ham får? Modermælkserstatningen tåler han jo godt og derfor kan du roligt bruge denne i hans grød og mos indtil han er 1 år - og også gerne efter, hvis du vil holde hans indtag af komælk nede. Modermælkserstatningen kan også gives af en kop, som alternativ til drikkemælk. Man kan også købe en speciel erstatning til børn, der slet ikke tåler mælk.

Du kan altså sagtens lave hans havregrød om morgenen med den mme, som han er vant til at få og som han tåler godt. Du kan bage havregrynsboller med laktosefri yoghurt og du kan bruge Nutana plantemargarine eller lignende i stedet for smør. Ost kan du forsøge at finde uden laktose og ellers må han undvære dette ..

Om eftermiddagen kan han få mysligrød (se opskrift i min nyeste bog "Helens bog om børn og mad"), den er uden mælk, og give dette i stedet for tykmælk eller lignende surmælksprodukt. Om aftenen kan han få mad som I andre, og du kan i madlavningen bruge laktosefri mælk, så kan I alle spise det samme. Du kan sikre ham lidt ekstra fedtstof ved at bruge lidt ekstra vegetabilsk olie i hans mad :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pusleplads til baby

Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.

- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.

- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...

Læs mere i Babylex

Regntøj

Børn der bor i Danmark har brug for regntøj, når de skal være udenfor og lege, og vejret er mildt og vådt.

Regntøjet skal være vandtæt, men uimprægneret. Det er en god idé at vælge regntøj af tekstil, nylon (polyamid) eller plasttypen polyurethan (PUR). Gå derimod uden om regntøj af PVC som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Spørg evt. i forretningen og bed evt. om dokumentation fra producenten.

Regntøjet skal sidde godt uden at stramme. Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce