Annonce

Annonce

Svar: Projekt af med bleen


15. september 2011

Kategori:
Alder:
3 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Rikke

Umiddelbart lyder det som om at jeres datter ikke er helt parat endnu - det handler både om at hun fysiologisk skal være parat og også mentalt skal være det.

Fysiologisk er det vigtigt at hun kan mærke tisse- og afføringstrang, kan holde sig og kan give slip, når det så skal komme. Dette skal være en bevidst handling hos hende og der sker en hormonel påvirkning her, som hun skal være moden nok til. Det er ikke noget hun eller I kan styre.

Mentalt parat handler om at hun skal give udtryk for at ville, hun skal have en fornemmelse for at det her vil hun gerne arbejde på, samarbejde omkring og hun skal samtidig "turde" give slip. Børn bliver ofte renlige med vandladning før de er renlige med afføring og en del børn føler, at det at skulle give slip på deres afføring er at give slip på en del af dem selv. Det har de rigtig svært ved. så det kræver også en metal modenhed, for jeres datter at turde slippe sin afføring og det lyder som om at hun har rigtig svært ved det lige nu.

Man kan sige at renlighed har tre faser:

1. Barnet registrerer at det har brug for en ny ble og kommer og beder om at få en ren og tør ble på.

2. Barnet registrerer selve vandladningen og siger "nu tisser jeg!".

3. Barnet når at sige til lige inden og løber med hjælp for at nå potte eller toilet i tide.

Derudover er det vigtigt at jeres datter kan holde sig tør i mindst 3 timer. Hvis hun ikke er i stand til det, så er hun fysiologisk ikke parat til at I kan træne renlighed. Prøv derfor at skifte hendes ble med ca 3 timers mellemrum over et par dage, for at se om hun kan holde sig tør så længe ...

Det er rigtigt, at det kan være en idé at tage bleen af barnet om sommeren. Dette fordi det giver barnet en bevidsthed om, hvad det er der sker. Det kan 'skubbe' lidt til faserne og give jeres datter en opmærksomhed på, hvad der egentlig foregår. Hvis hun står og tisser, så vil hun naturligt kikke ned, hun vil mærke vandet der løber, hun vil måske blive lidt forskrækket over det og I vil kunne sige "nu tisser du" og på den måde hjælpe hende til at få en bevidsthed omkring det og på den måde også få hende guidet hen til at hun skal på potte eller toilet. I ...


Annonce

... kan ikke træne renlighed, før hun har denne bevidsthed.

Det er en svær årstid at træne renlighed nu - det er snart tid til varmere bukser, ekstra tøj, flyverdragt osv. og det er rigtig svært at nå toilettet, når man har meget tøj på. Det er lettere om sommeren, hvor man kan nå toilettet, fordi man bare kan løbe rundt i et par trusser ...

I må godt forsøge, hvis I mener hun er parat. Men gør det ikke, så må I se tiden an og lade tiden arbejde for jer, lade tiden modne hende.

Jeg er fortaler for, at man normalt lader barnet beholde bleen på. Det er vigtigt, fordi det giver hende en succesoplevelse at nå toilettet og at bleen er tør. Det er et nederlag for hende, hver gang hun får våde bukser. Og fordelen ved bleen er, at den suger lidt, så selvom hun når at dryppe lidt, så er bleen stadig tør og kan bruges igen - hvor et par dryp i bukserne altid betyder skiftning. Så der er mange flere succesoplevelser med en ble og det er vigtigt.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Derudover anbefaler jeg faste toilettider. Det vil i første omgang være om morgenen, når hun står op og det vil være det sidste inden hun skal i seng - f.eks. i forbindelse med at hun får et aftenbad. Hun skal her sidde på toilet eller potte, som en fast del af ritualet. Stille og roligt laves også faste toilettider i løbet af dagen, hvor hun skal tisse inden I kører op foro at handle, inden hun løber ud for at lege osv. Det er her vigtigt at I ikke spørger "skal du tisse?" for så siger hun nej og tisser så alligevel lidt efter. Det er vigtigt at I siger "Kom vi skal lige tisse inden vi kører", tager hende i hånden og følger hende på toilettet - som noget helt naturligt. Det er noget som I gør og som hun gør, det er en fast regel, sådan er det bare.

Kommer der noget er det fint, kommer der ikke noget, er det fint at hun prøvede :) Og går det galt og er bleen våd, ja så var det jo godt at hun havde den på, så prøver vi bare igen næste gang :)

I skal være opmærksomme på at hun måske ikke er parat og at hun har brug for tid. Det er vigtigt at hun også får lov til at "være lille" - det har hun måske brug for, fordi hun jo også er blevet storesøster :)

Jeg håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


30. september 2024 | Renlighed | 5 år

Laver i bukserne - 5 årig

Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.

Påmindelser om toiletbesøg?

Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Erstatning - modermælk

Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.

Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...

Læs mere i Babylex

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce