Svar: Modermælkserstatning efter 1 år?
Hej med dig
Det anbefales at man bruger mme i flaske, så barnet får mme den vej igennem og at man ikke går over til at give komælk i flaske. Når barnet ikke længere har brug for flaske, så stoppes naturligt med mælk i flaske og barnet kan indtage sit behov for mælk via en kop.
Det anbefales at man trapper ned til en amning eller flaske dagligt ved 1 års alderen. Man kan amme den ene gang i døgnet, ligeså længe både mor og barn synes det er dejligt, men giver man flaske, bør den trappes helt ud i løbet af de første måneder efter barnet er blevet et år. De fleste børn slipper flasken helt i 13-14 måneders alderen og kan derefter indtage deres behov for mælk og væske af en kop og via maden i løbet af dagen.
Det er fint at I har fået far mere på banen ved at introducere en flaske, men det er uhensigtmæssigt at jeres datter lærer at drikke meget store mængder inden sengetid, da det på sigt, vil være rigtig vigtigt, at hun netop får mindre og mindre der og lærer helt at sove uden. Og lige nu lyder det faktisk som om at jeres datter får en del mælk, da du også stadig ammer - ...
... jeg kan ikke helt ud af dit brev tyde, hvor meget du ammer ...?
Det anbefales at børn efter 1 års alderen får mindst 350ml mælk dagligt og max 500ml. Det sikrer deres behov for kalk og giver samtidig også plads til anden mad. Det betyder at din datter normalt vil få sit behov dækket, hvis hun får et glas mælk til sin morgenmad, bryst eller flaske om aftenen inden hun skal sove og så får en portion tykmælk eller lignende i løbet af dagen. Derudover vil hun naturligt også få lidt sovs, ost osv. som også tæller med. Det er nok, mere skal hun ikke have.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så de nogle gange 300ml hun får af flasken om aftenen, der er for meget og hun skal i stedet sikres væske nok hele dagen igennem. Og væskeindtaget skal sikres af vand, det er vigtigt at hun lærer at drikke vand og vand er den bedste tørstslukker.
Hendes væskebehov skal altså ikke dækkes om natten og hvis hun vågner og er tørstig, kan hun i princippet få en tår vand, men på sigt skal hun lære at sove uden at få noget flere gange i løbet af natten ... :)
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Rødbede
Fra 6 mdr´s alderen kan du godt begynde at give dit barn rødbede, hvilket mange børn elsker og de kan give mosen en meget flot farve. Rødbeder kan også bages i ovnen sammen med andre rodfrugter.
Du skal dog være opmærksom på at rødbeder indeholder nitrat og derfor kun bør udgøre 1/10 af den portion mos, som barnet spiser. Alternativt bør de kun gives med ca 14 dages mellemrum.
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.
Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...
Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.
Tak!!