Annonce

Annonce

Svar: Hvornår kan børn begynde at have pligter?


5. september 2011

Kategori:
Alder:
5 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære mor

Her hos os, hjælper vi alle sammen hinanden fordi vi er i en familie. Jeg hjælper mine piger med lektier, sørger for madpakker osv. og de hjælper så mig med at lave mad, dække bord, når der er behov for det. Det er sådan - fordi i en familie hjælper man hinanden og det er også den forklaring de har fået da de var små - vi har alle sammen ting vi gør i hverdagen, fordi vi er en familie.

Derudover har jeg også sagt, at det jo netop er, når vi hjælper hinanden med de "måske kedelige ting" som at tage ud af bordet, tømme opvaskemaskine, lægge tøj sammen, gøre rent osv. at der jo bliver tid til, at vi kan hygge os sammen, spille et spil, se en god film eller lignende.

Og ja - der er ting, som jeres ældste datter godt kan gøre, netop fordi hun er ældst og som lillesøster derfor ikke kan. Men der er også ting, som lillesøster kan være med til. Der er f.eks. ikke noget i vejen for at lillesøster får en skål, en tallerken, en gaffel af gange i hånden og at hun så bære en ting hen på bordet, og på den måde hjælper til med at dække bord. Lillesøster kan også komme majs, udskårne stykker agurk, tomat eller lignende op i salatskålen og på den måde, være en del af det der foregår. Og storesøster kan på samme måde også have ting, som hun naturligt hjælper til med.

Og ja - hun har rigtig meget brug for anerkendelse, når hun gør noget og hun har brug for at du helt konkret siger, hvad det er du er glad for at hun hjælper med. Det er ikke nok at sige til hende, at du er glad for at hun hjælper, du skal sætte præcist ord på "hvor er det dejligt, at du selv kan bære din tallerken ud", "hvor er jeg glad for at du nu selv kan hente en ske, når jeg har glemt den" eller lignende.

Og et eller andet sted, så bør det at hjælpe hinanden og det at få anerkendelse for det man yder, jo være nok - det burde i princippet ikke være nødvendigt, at få lommepenge, for at hjælpe til i familien.

Meningerne om lommepenge er mange og I skal gøre det, som I synes vil fungere godt hos jer. I nogle familier, bruger man ikke lommepenge, I andre familier er det helt naturligt at børn har fast pligter og får penge, for at udføre disse. I nogle ...


Annonce

... familier føres der nøje regnskab og børnene trækkes i lommepenge, hvis de ikke har udført det pligter, som er aftalt ...

Nogle vælger at give et fast beløb om ugen eller om måneden. Andre vælger at give x antal øre eller kroner for de ting der er udført. Andre vælger at sætte stjerner eller krydser på et stykke papir og når der er x-antal stjerner, så udløser det så noget, som barnet har ønsket sig eller vil være glad for. Det kan være en ting, det kan også være en tur i biografen eller lignende :)

Jeg er ikke stor fortaler for lommepenge, fordi jeg alt for mange gange har oplevet børn der ikke kan blive bedt om at gøre noget, uden at det med det samme lyder "hvad får jeg for det?!" og jeg synes som sagt, at man i en familie skal hjælpe hinanden gensidigt og det man får for det, er jo netop glæden ved at være familie og når vi sammen hjælper hinanden, så har vi også mere tid til at være sammen og hygge sammen ...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Men nogle gange kan det godt være en gulerod og hos jer, vil det måske fungere, hvis jeres datter kan se et tydeligt formål med at skulle hjælpe. Et skema på køleskabet, hvor der hver aften sættes et kryds, en stjerne eller lignende, når hun har udført de pligter I har aftalt og så udløser det så en eller anden form for bonus, når skemaet er fyldt.

Hun kan sagtens hjælpe til derhjemme og naturligvis skal hun hjælpe til med den alder hun har - ingen problemer der. Der er masser af ting hun kan lave i hverdagen og det er rigtig vigtigt at I inddrager hende i f.eks. madlavning, borddækning, madpakker osv. som hun også kan lære noget af. Hun kan også være med i haven eller køre med far op og vaske bil :)

Og ja - der vil være ting hun kan, som lillesøster ikke kan endnu, men som lillesøster lærer og på sigt også skal hjælpe til med. Og så vil der være noget, hvor det er hende der skal fordi hun er bedst til det, ligesom far sikkert også tager sig af ting han er bedre til end mor og omvendt. Sådan har vi alle sammen forskellige roller i familien og det er jo netop det gode ved at hjælpe hinanden - at alle har betydning, gør det de kan og ingen kan undværes :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Termin

Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.

Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.

Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.

Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...

Læs mere i Babylex

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for altid lange og fyldestgørende svar.

Lone og Claus fra København


Annonce