Svar: Salt og fedtstof til baby på 9 mdr.
Kære Gitte
Det lyder som om at I er kommet rigtig godt igang med familiemaden hos jer, og nu spiser mere og mere det samme. Det er super fint! :)
I må gerne bruge usaltet smør, men det er ikke noget I skal. I kan bruge forskelligt smør-produkter, brug også gerne blandingprodukter som Bakkedal, Kærgården og lignende, brug plantemargarine osv. så han får forskellige former for fedtstof. Jo mere variation, jo bedre er det :)
Det er en god idé at I hjemme laver usaltet mad og bruger bordsalt til jeres egen portion, så hans indtag af salt stadig minimeres. Det kan ikke undgås at han i dagligdagen får salt - der er salt i de fleste færdiglavede fødevarer, det gælder pålæg, brød osv. som han naturligt får forskelligt af, så den mad, hvor du kan undvære saltet, vil det være godt at gøre det.
Når I er ude, vil han naturligt få den mad som I andre også får serveret og det må være sådan. At han hos en middag hos bedsteforældrene får mere salt end han ville få hjemme, vil være okay - netop fordi I jo er så opmærksomme som I er :) Det må prioriteres at han som udgangspunkt spiser det I andre får og ikke lærer at skulle have specielle retter. Det forebygger også kræsenhed på sigt :)
Fedtstof er vigtigt og som sagt anbefales det at variere så meget mellem de forskellige typer af fedtstof som muligt. Brug også gerne olie i ...
... madlavningen.
Smør, Bakkedal, Kærgården, plantemargarine osv. på bollen er fint og det behøver ikke altid være usaltet. Brug det I har.
Sovs er en god måde at sikre ekstra fedtstof på og det kan være mange former for sovs. Du kan f.eks lave en smørsovs eller lige vende de kogte grøntsager i lidt smør eller lignende inden servering, så han på den måde stadig får fedt. Men han må også gerne få en almindelig flødesovs eller en brun sovs - det vil være helt fint.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det anbefales at man giver surmælksprodukter med 3,5% fedtindhold - det vil sige lavet på sødmælk. Du kan godt få A38 med et så højt fedtindhold. Du kan også købe tykmælk, eller neutral sødmælksyoghurt. Ymer, ylette og kvark anbefales ikke, da proteinindholdet er for højt i disse produkter. Det anbefales først efter 1 års alderen.
Samtidig anbefales det at man fra 1 års alderen begynder at bruge letmælk og letmælksprodukter i stedet for sødmælk, det vil sige produkter med 1,5% fedtindhold. De meget fedtfattige produkter som I selv spiser, kærnemælk, skummetmælk og minimælk - det vil sige med 0,5% fedtindhold eller mindre, anbefales først omkring 3 års alderen :)
Til sidst vil jeg lige nævne at fedtindtaget også bør sikres ved at I giver ham fisk. Han har brug for omega-3 fedtsyrerne til udviklingen af hjerne og nervesystem :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Sygt barn
Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.
De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.
Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.
Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...
Æbler og æblemos
Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.
Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen,
Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.
Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)
Kærlig hilsen
Christine, mor til to