Annonce

Annonce

Svar: Er der noget galt med vores søn?


3. september 2011

Kategori:
Alder:
2 år, 10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære mor

Tak for dit brev og alle dine gode overvejelser :) Jeg vil meget gerne give dig lidt af mine tanker tilbage :)

For det første er det, som du skriver, uprofessionelt at en pædagog kommer med stikpiller om at jeres dreng kan have ADHD og det lige midt i afleveringen om morgenen. Det hører ingen steder hjemme og det kan jeg godt forstå du bliver både ked af og vred over.

Hvis de i vuggestuen mener, at jeres dreng kan have ADHD, så skal I naturligvis informeres herom på en stille og roligt måde. I skal indkaldes til et møde, hvor I har mulighed for i fællesskab at drøfte, hvordan en sådan situation evt. skal gribes an. Dertil kommer, at de kun kan give en mistanke - de kan ikke stille en diagnose, så under alle omstændigheder skal de ikke diagnosticere jeres dreng, men kan lave en henvisning videre, så han kan blive udredt, hvis de skønner det nødvendigt.

Når det er sagt, så er der ikke umiddelbart noget i det du fortæller, som gør at jeg tænker at jeres dreng har ADHD.

Der findes 3 typer af ADHD:

1. ADHD - med overvejende opmærksomhedsforstyrrelse

2. ADHD - med overvejende hyperaktivitet og impulsivitet

3. ADHD - som kombineret type med opmærksomhedsforstyrrelse og hyperaktivitet/impulsivitet

Børn som har ADHD med overvejende opmærksomhedsforstyrrelse, vil have svært ved at holde opmærksomheden på en opgave eller en leg de er igang med. De hører ofte ikke efter, når man henvender sig til dem og de virker ofte 'sjuskede' i deres måde at løse opgaver på. Når du giver barnet en opgave, så går barnet måske igang med opgaven, men det lykkes sjældent at lave opgaven færdig. Barnet bliver ofte distraheret af andre ting og kan ofte også virke glemsom.

Børn som har ADHD med overvejende hyperaktivitet, vil ofte have meget svært ved at holde sig i ro. De har meget svært ved at sidde på en stol, de vrider og vender sig, snor sig i et væk og rejse sig ofte og går rundt i situationer, hvor det normalt forventes at man sidder stille. Barnet har ofte ofte svært ved at lege og engagere sig i leg med andre børn på en hensigtsmæssig måde, de snakker rigtig meget og de virker faktisk som om at de hele tiden er drevet af en "indre motor" - det er som om at der aldrig falder ro over dem.

Børn som er meget impulsive, vil ofte komme med et svar før spørgsmålet er blevet stillet, de afbryder andre børn, de har svært ved at vente på at det bliver deres tur og de afbryder ofte andre eller overskrider andres grænser, ved at bryde ind i en samtale eller i en leg.

Når jeg læser din beskrivelse af din dreng, så ...


Annonce

... lyder han ikke til at være drevet af en indre motor. Og de problemer han har - med at være bange for høje lyde, bange for vaskemaskinen der kører, eller gråden over at dagens rutiner pludselig er ændret og ikke som han havde forventet - det er noget andet.

Du nævner selv at I forældre har haft en svær periode og at I har skældt en del ud på hinanden. Jeg kan ikke ud af dit brev se, hvad det handler om og hvor voldsomt det er, men jeg er nødt til at sige til dig (jer), at det er helt naturligt at jeres dreng kan reagerer som han gør, - netop som reaktion på, at I ikke har det godt hjemme. Der er nødt til at være harmoni i hjemmet, for at han også kan være i harmoni med sig selv og med andre ... Og selvom I synes at I prøver at tage hensyn, ikke skændes eller diskuterer før han er lagt i seng osv. ja så bliver han påvirket af det. Han påvirkes af stemninger, af jeres kropssprog - I sender rigtig mange signaler, som han naturligt reagerer på.

Den uro han mærker, kan godt gøre, at han har svært ved at kapere ændringer i hverdagen og har svært ved f.eks. høje lyde ... :(

Det kan naturligvis heller ikke udelukkes, at han har svært ved disse ting, af andre årsager. Måske er han ekstra følsom og reagerer ekstra meget på forskellige stimuli. Måske har han problemer med sit sansesystem - det der hedder sanseintegrationsproblemer og har brug for sansemotorisk træning.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle børn er lidt mere sensitive og påvirkelige overfor forskellige ting end andre børn og det er helt okay. Der er børn som reagerer meget på mange lyde, høj latter, meget uro omkring sig osv. og begynder at græde. Der er børn som reagerer på tøj, de bryder sig ikke om at have tøj på, de generes af vaskemærker osv. Nogle børn reagerer på berøring - de vil ikke holdes om og protesterer når de kysses.

Børn reagerer forskelligt og nogle børn bliver meget urolige, næsten hyperaktive og har meget svært ved at sidde stille. Andre børn trækker sig ind i sig selv og har svært ved at rumme større forsamlinger og meget uro...

Der findes fysio- og ergoterapeuter der har specialiseret sig i at hjælpe netop børn med sansemotoriske udfordringer. I kan læse om det på nettet og se om det kunne være en årsag hos jer.

Og tal så også med pædagogerne. Bed om en samtale, hvor lederen deltager og sig at de stikpiller i modtager gør jer urolige og lav aftaler om, hvad der siges hvornår og hvordan. Bed om forklaringer og løsninger - og ikke stikpiller, som I ikke kan bruge til andet end at blive kede af det og ekstra urolige :)

Rigtig meget held og lykke og stort knus fra mig! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madpakke og børn

Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.

Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)

Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...

Læs mere i Babylex

Reservebedste

En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.

I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.

Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg har længe fulgt med i din brevkasse og har selv fået hjælp til mange "problemer" fra dine svar til andre! Du har været en stor hjælp uden du har vidst det ...!

Bedste hilsner
Sanne mor til dreng på 8 måneder


Annonce