Svar: Vi vugger og vugger...
Hej med jer
Velkommen til - og dejligt at høre at I har set min dvd og har læst lidt om børns skiftende søvn netop i denne alder :)
Det lyder som om at I har fundet det rigtige tidspunkt at starte med skemaden og på sigt tænker jeg, at det vil hjælpe jer. Det vil være med til at give lidt mere rytme og også gøre det lettere at finde ud af, hvornår han skal have mad, have mælk, være aktiv og hvornår han skal sove - det vil også gøre det lettere for ham selv, at fornemme, hvornår det egentlig er sove tid og dermed også lettere for ham at overgive sig til søvnen :) Det er mere for at sige til jer, at tiden også arbejder for jer.
Det er vigtigt at amning indgår som en del af hans putteritual og at du derfor lægger ham til brystet inden han skal sove og så flytter ham fra din favn lige inden han falder i søvn. Han skal altså ikke lægges vågen i sin seng men næsten sovende.
Jeg vil anbefale at I arbejder på en rytme, hvor han får 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen og han skal som sagt amme før hver af disse lure, som en fast del af at blive puttet. Nogle gange kan I putte ham i barnevognen og vælge at trille ham en tur efter han er blevet ammet, andre gange kan du vælge at lægge dig med ham og amme ham i søvn i dobbeltsengen og så derefter trække dig væk og atter andre gange, kan du sidde og amme ham i stuen og så derefter flytte ham hen, hvor han skal sove.
Tidspunkterne for disse lure vil ligge nogenlunde fast - men vil naturligt blive mere regelmæssige i takt med at han får mere skemad. Men en plan for dagen kan se således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre, vågner ofte med en lille ekstra amning, når dagen begynder
Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til første lur, formiddagsluren. Prøv her at putte ham i sengen i lejligheden
Frokost 12: Tilbydes lidt grød - max ½ dl. også selvom han virker til at kunne spise mere. Vand af kop.
Ammes og puttes til anden lur, middagsluren ca kl 13 - puttes her i sin barnevogn og I triller en god lang tur, så han også lærer at sove længste lur midt på dagen
Eftermiddag 16: Ammes
Puttes til dagens 3. lur - prøv her at lægge dig med ham og am ham liggende i din seng og træk dig derefter væk, sørg ...
... for at han ikke kan trille ned af din seng.
Aften 18: Tilbydes her evt ½ dl grød eller mos max - skal ikke have mere, vand af kop.
Ammes godt i løbet af aftenen - tidspunktet for putning afhænger af hvor sent den 3 lur ligger og hvor lang den er. Måske er han putteklar omkring kl 20 ... måske først langt senere.
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge bryster og sover videre
Midt nat 03: Vil ofte også have behov for amning her.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det vil være en realistisk plan at arbejde hen imod det næste stykke tid og det kan hjælpe jer til at se hvad behovet er for søvn, mad, aktivitet osv. og hvornår I kan forvente at han sover - er parat til at overgive sig til søvnen.
Det kan være en rigtig god idé at putte ham i voksipose, duni-duo, slee-bee, drømmepose og hvad de nu hedder alle sammen, fordi det kan hjælpe ham til fysisk ro og det kan her være en god idé at du i en periode f.eks. skifter ham og gør ham klar til putning, putter ham i posen og så prøver at amme ham imens han ligger i den, så han ikke oplever så stort et skift mellem posen og brystet = mellem det at skulle sove og skulle slippe din favn.
Det kan også være en mulighed netop at udnytte, at I kan "svinge" ham lidt i posen mellem jeres ben, så han bevæges, vugges, men stadig ligger for sig selv i sin pose og stille og roligt forbinder den med at skulle sove. På samme måde vil det være trygt for ham at komme i sin barnevogn liggende i posen og I vil kunne trille barnevognen lidt, holde pause, vente, kun trille hvis han græder og ellers være stille, vente, trille lidt igen, holde pause osv. så han stille og roligt lærer at sove uden at skulle være i bevægelse. Det handler om at trappe stille og roligt ud, så han lærer at være mindre og mindre i bevægelse, når han skal sove :)
Han er stadig så lille at han har brug for jeres nærhed og fysiske kontakt og når han har brug for at være i jeres arme, så er det også fordi han der føler sig omsluttet, det gør ham rolig. En voksipose eller anden form for lignende sovepose, kan give ham samme ro, fordi den omslutter ham - men det er posen og ikke jeres arme og på den måde kan det måske give jer ro og lettere putning fremadrettet :)
Håber I kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Passiv rygning og børn
Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.
Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.
Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...
Sidde
De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.
7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.
8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.
Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.