Svar: Vil ikke sove - vågner med gråd
Kære Mor med underskud
Det er meget meget svært for jeres datter at starte i vuggestue - hun er stadig så lille at hun ikke ved hvor du er, når hun ikke kan se dig. Når du er ude af syne føler hun sig naturligt forladt og alene.
Hun er i separationsfasen og det betyder at hun lige nu øver sig i at adskille sig fra jer. I ser det ved at hun begynder at bevæge sig lidt længere væk, hun sidder ikke længere på skødet, men sidder på gulvet, hun kryber, begynder at kravle et par meter væk, men kommer så tilbage, skal lige tankes op med kys og knus, for derefter så at kunne bevæge sig lidt ud i verden på egen hånd igen.
For at kunne adskille sig fra jer, for at kunne separere sig, så er hun nødt til at være godt tilknyttet og det betyder at hun netop i denne periode vil have ekstra meget brug for fysisk kontakt og nærhed. Man kan sige at hun er i en separation-gentilnærmelsesfase og det er meget typisk at hun på den ene side klynger sig til jer, vil op, vil være i favn og når hun så kommer op, så vil hun ned igen. Det er også ofte sådan at hun vil være på skødet af jer, hun vil ikke over til fremmede - ej heller over til bedste forældre, hun græder hvis nogen kikker for meget på hende og hun klynger sig mere til jer, end hun gjorde for bare en måned siden ... Det hører alt sammen med til hendes alder og den udvikling hun går igennem.
Derfor er det naturligt at hun også lige nu søger brystet ekstra meget og har brug for det, for at føle sig fuldstændig tryg og for at mærke at du stadig er der for hende - og i princippet må hun gerne ammes en ekstra gang lige nu - netop for at få den tryghed. Det I skal være opmærksomme på, er altså at hun lige nu har ekstra meget behov for jer og at hun skal have dette behov dækket - men at I naturligvis ikke skal komme ind i en rytme, hvor hun søger brystet hver time hele natten igennem.
Det betyder derfor også, at du godt må vælge at ...
... lægge hende til brystet og amme hende til ro - i stedet for at sidde med et grædende og ulykkeligt barn i favnen i en time ...! :)
Det er rigtig godt, hvis hun kan sove formiddagslur og middagslur - så hun ikke skal sove om eftermiddagen. Og det er rigtig godt, hvis pædagogerne kan få hende til at sove - men kan de ikke det, så må de prøve at aktivere hende og så putte hende til en længere middagslur i stedet. Jeres datter har naturligt brug for to lure dagligt med den alder hun har - men man kan jo ikke tvinge hende og det lyder som om at hun lige nu er så stresset over alt det nye der sker, at hun slet ikke kan koble fra og finde ro.
Hvor prøver de at putte hende henne? Kunne det hjælpe hvis hun fik sin egen barnevogn med og evt. havde sin egen voksipose at sove i - så hun blev puttet som var hun derhjemme? Det vil jeg foreslå. Hvis hun har brug for at sidde op i sin vogn og kikke inden hun kan slappe af og sove, så lad hende gøre det. Hun kan sagtens sidde og kikke i vognen imens de andre børn så puttes og så er hun måske parat til at sove derefter.
Hvis hun har brug for noget at sutte på, når hun skal sove - så kan hun få lidt frugt i hånden, alternativt en sut, hvis hun bruger det :) En klud med hjemmefra der dufter af mor kan være en idé.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis hun om aftenen lige nu kun kan falde i søvn med brystet, så fred være med det. det er vigtigt at hun forbinder det at skulle sove med noget trygt og dejligt og ikke forbinder det med kamp, skrig og ulykkelighed - for så vil det naturligt også blive sværere for hende at sove om dagen.
Så prøv at vurdere hvornår amning er nødvendig og hvornår den kan erstattes af noget andet og på sigt mere hensigtmæssigt :)
Jeg håber du kan bruge ovenstående lidt videre, i hvert fald har fået lidt forklaring på, hvorfor din datter reagerer som hun gør lige nu, hvorfor hun har det så svært :)
Rigtig meget held og lykke fortsat! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Tun og børn
Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.
Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.
Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...
Mødregruppe
De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.
Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.
Det kan være en stor glæde at mødes med andre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.