Svar: 2-årig kan ikke falde i søvn
Kære Mor
Dejligt at høre fra dig igen :)
Der er sandsynligvis flere ting der spiller ind hos jer og jeg vil meget gerne dele lidt af mine tanker med dig :)
Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres datter og netop i 18-20 månedersalderen, hvor I har oplevet uroen begynde, oplever man ofte at børn sover rigtig dårligt. De har tydeligt svært ved at falde i søvn og de vågner ofte også om natten, grædende og tydeligt kede af det. Det handler om at hun nu har farefornemmelse - hun begynder at fornemme, at ting er farlige, at verden ikke bare er "lutter lagkage" men fyldt med masser af modstand og svære ting.
Verden er større - hun klatrer op og finder ud af at hun ikke selv kan komme ned, hun løber hurtigt og falder, slår hul på knæet osv. Hun oplever modstand fra andre børn, at de tager legetøjet fra hende, skubber til hende, nogle bider måske og hun møder også modstand fra jer, I holder fast i hende, så hun ikke løber ud på vejen, I siger mere "Nej!" i løbet af dagen, stiller flere krav til hende osv. osv. Alt sammen med til at give en spirende farefornemmelse og en uro, når hun skal sove og om natten.
For alt hvad hun oplever i løbet af dagen skal bearbejdes og det bliver det når hun drømmer. Derfor vil børn i denne alder godt kunne vågne op med skrig, være rigtig kede af det og næsten virker til at have mareridt og de kan virke meget tryghedssøgende i denne alder. Ligesom de naturligt har rigtig svært ved at give slip, svært ved at overgive sig til søvnen - svært ved at tømme hovedet for tanker og oplevelser.
Derfor er det vigtigt at I giver jeres datter den nærhed og ro som hun lige nu viser behov for, gør hende tryg, når hun skal sove og beroliger hende, når og hvis hun vågner om natten.
Det er en rigtig god idé at sætte sig hos hende om aftenen og bruge lidt ekstra tid hos hende der. Det er fint at læse en historie, men det vil også være rigtig godt at tale med hende om dagen og alt hvad hun har oplevet. "I morges da du stod op, fik du havregrød - uhm, det smager godt", så kørte vi i vuggestue og så legede du med xx, det var sjovt. Men så faldt du og slog hul på knæet - men så fik du plaster på ... AV" og så kikker I på ...
... plasteret og mindes den episode og den bearbejdes og "slippes".
I skal altså tale med hende om dagen, både de gode og de mindre gode ting, så hun får noget af det bearbejdet inden hun skal sove. Ingen af os kan sove med hovedet fyldt af tanker, derfor skal I hjælpe hende af med hendes tankemylder inden sengetid, ved netop at tale lidt med hende om dagens hændelser.
Du fortæller at I lige nu sover i samme rum og jeg synes ikke I skal gøre en masse unødigt besvær ud af at ændre putterutiner lige nu - til gengæld synes jeg det vil være rigtig godt, at I netop i forbindelse med at I flytter til hus, sørger for at jeres datter fra starten vænnes til at blive puttet og sove på eget værelse. Hvis hun der starter med at sove hos jer, så vil det blve svært at få hende ind på eget værelse, så det er vigtigt netop at udnyttet at I flytter og der give hende nye vaner og rutiner.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I kan lige nu arbejde på, at hun ikke skal holde i hånd, men kunne finde roen ved at i I er der. I kan ligge i jeres seng og imens hun ligger i sin seng og så ligger I der og læser højt, ligesom I som sagt kan sidde ved siden af hende og tale om dagen. I kan prøve at skifte lidt mellem de to ting, så hun øver sig i at have jer lidt mere på afstand. I kan også sidde på sengekanten, hun kan have sine fødder på jeres lår - men ikke holde i hånden - fordi I skal holde bogen og bladre, er I nødt til at slippe hendes hænder ...
Og så vil jeg foreslå jer, at I prøver at putte hende senere, så hun er træt nok til at overgive sig til søvnen. Der er nemlig en risiko for at hun lige nu holder sig vågen, fordi hun forventer at putteritualet skal vare en time - og det kan derfor være en god idé at putte så sent at hun naturligt må falde i søvn i løbet af ca. 15 minutter, så hun igen får en rutine med at skulle sove, når hun kommer i seng. Stille og roligt skal I så flytte puttetidspunktet frem igen, så hun naturligt atter kan sove, når hun bliver puttet og ikke først en time efter :)
Når I flytter, så skal jeres ritual med godnatlæsning, snak om dagen osv. følge med - bare på hendes nye værelse - Ritualet skal være det samme som det plejer, bare et nyt sted .. :)
Rigtig meget held og lykke fortsat! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
CE-mærket
Se efter CE-mærket når du køber legetøj
Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.
Du skal også være opmærksom på...
Tisser i sengen
Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.
Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.
Langt de fleste børn vokser...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...
Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.
Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.
Mange varme hilsner,
Hønemor