Annonce

Annonce

Svar: Min datter vil ikke sove!


26. august 2011

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Rikke

Tak for dit brev :)

Det lyder for mig som om at din datter reagerer voldsomt på det skift der er mellem at falde til ro og næsten falde i søvn i dine arme og så blive flyttet til egen seng, hvor hun forventes at sove videre ..

Det er helt naturligt, at hun reagerer på dette. Det at skulle sove, at skulle overgive sig til søvnen på egen hånd er altid forbundet med adskillelse for forældrene. Når din datter starter i dine arme og næsten sover der og så derefter flyttes, så føles separationen ekstra. Hun forlader det hyggelige, trygge og varme hos dig og lægges ned i en større og koldere seng.

Jeg tænker derfor at det er rigtig vigtigt at du, selvom det er rigtig hyggeligt at sidde med hende i gyngestolen, nu prøver at få hende til at sove i egen seng fra starten. Det kan være nødvendigt at putte hende lidt senere end hun plejer, for at være sikker på at hun er træt nok og parat nok til at sove - uden at hun naturligvis når at blive overtræt. Prøv at trække tiden 15-20 minutter, det burde være nok.

Prøv så at give hende flasken i sengen, elever hendes hovedgærde så hun ikke ligger helt fladt og sid stadig ved siden af hende. Hold hænderne på hende, lad hende mærke at du er der osv. så hun stadig føler sig tryg men kan få lov til at falde i søvn hvor hun er - og dermed ikke oplever et skift. Syng for hende, læs for hende, så I stille og roligt får introduceret dette ritual.

Det kan også være en idé at introducere en puttebamse for hende, en putteklud eller lignende. Netop med den alder hun har nu, vil de fleste børn begynde at finde interesse for dette og det vil være rigtig dejligt for hende, at have en substitut for jer når I ikke er der. Hun vil kunne bruge den i løbet af dagen, når hun savner jer eller skal puttes og hun vil også kunne bruge den om natten, når hun vågner og har brug for den ekstra tryghed. Det kan altså hjælpe til at hun ...


Annonce

... på sigt, lettere kan komme videre i søvnen, så hun kan klare det på egen hånd og uden større aktivitet fra jeres side ...

Alternativet er naturligvis at lade hende falde i søvn hos dig og så flytte hende i seng, når hun sover godt. Hvis hun falder i søvn på denne måde og så i øvrigt kan sove godt resten af natten, så er det i princippet ikke noget problem. Det er kun et problem, hvis hun vågner hele natten igennem og søger dig igen og igen, fordi hun mangler dig, mangler din favn. Hvis hun ikke gør det, men netop i stedet sover, fordi hun var fuldstændig tryg, da hun faldt i søvn - ja så fred være med det.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sutten skal du også være opmærksom på. Hvis hun altid får sutten i munden når hun skal sove og også får den i munden, hver gang hun vågner, så kan hun faktisk godt vågne op igen og igen, fordi hun har lært kun at sove, når sutten er i munden. Det er naturligt at sutten falder ud af munden, når hun sover og slapper af i sine muskler. Hvis du igen og igen kommer den i munden på hende, så lærer hun at det er sådan det virker og vil ikke kunne sove uden - hun falder i søvn med sutten, sover dybt, slapper af og taber den, sover let, registrerer at den ikke er der, kalder for at du skal give hende den og ligeså snart hun så har den i munden igen, så sover hun videre - indtil den så atter falder ud.

Prøv derfor at lære hende at sove uden at få noget i munden - eller alternativt prøv at lære hende at finde sutten selv ... Det kan du gøre ved om dagen at give hende sutten i hånden så hun selv putter den i munden. Og om natten skal du så hjælpe hende på samme måde, evt. fylde lidt ekstra sutter i sengen og så hjælpe hende med at søge efter en og selv putte den i munden. En sut kan også kobles på en sutteklud eller bamse, som hun lettere kan finde og på den måde kan hun så gøres mere selvhjulpen om natten :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

D-vitamin

Alle børn bør fra de er 2 uger til de er 2 år gives D-vitamin 10 mikrogram (400IE) dagligt. Det gives som dråber.

Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser/kjoler eller tørklæder) skal fortsætte med D-vitamintilskud (400IE) hele barndommen.

Når børn er ca. 1½ år gamle, vil de kunne tygge en multivitaminpille, ofte knækket i kvarte. Indeholder vitaminpillen 10 mikrogram D-vitamin, bliver...

Læs mere i Babylex

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!

Hilsen drengens forældre


Annonce