Svar: Skemad, konsistens
Hej med dig
Det kræver øvelse at lære at spise af en ske. Det at forme læberne om skeen og få maden af skeen, det at føre maden med tungen tilbage til svælget, tygge og synke, er noget din dreng skal lære stille og roligt - det at spise fastere føde er meget svært og en helt anden måde at spise på end når man spiser af bryst eller flaske.
Det er vigtigt at maden lige nu er lind og cremet - så han kan arbejde med den i munden uden at få den galt i halsen. Han skal ikke have groft mad, men maden skal stille og roligt have lidt mere struktur - det skabes ved at du nu begynder at give ham f.eks. havregrød. Han må også gerne få quinoagrød og hirsegrød, lavet af flager, - det giver mere struktur og en mere fnugget grød fremfor f.eks. risgrød lavet af mel - men stille og roligt skal han vænnes til havregrød og dermed lidt mere "bid".
Struktur i grøntsagsmosen skabes ved at give ham små stykker meget fint hakket kogt kød eller fisk i mosen. Stadig meget små mænger, ofte er 1-2 skefulde i 1 dl. fint blendet mos nok, til at han får lidt nyt at arbejde med i munden.
Begynd også at give ham lidt af jeres ...
... sovs på maden, ud over at tilføre smag og fedtstof, så virker sovs også som smørrelse og gør at maden er lettere at arbejde med for ham.
Og så skal han have mad i hånden. Selvom børn ikke har tænder så kan de sagtens sidde med lidt brødskorper, agurkestænger og lignende i hånden og de nyder ofte at putte noget i munden.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er helt naturligt for børn netop at putte i munden og i 6 måneders alderen kan gummerne godt klø, barnet bliver mere og mere bevidst om at bruge sin mund til forskellige ting og det handler et eller andet sted om at imødekomme dette og den udvikling barnet befinder sig i.
Det at bruge sine gummer, tygge og gnaske i noget gør at barnet får øvet sig mundmotorisk. Samtidig lærer barnet at det man putter i munden kan smage forskelligt og netop det at motivere barnet, give barnet lyst til at smage og undersøge med munden er vigtigt i forhold til lysten til skemad. Så det er en rigtig god idé at du nu begynder at give ham noget at sutte på, opbløde med spyt, gumle på, suge saften ud af osv. netop fordi det styrker ham til at kunne spise mad med mere og mere bid :)
Fortsat god appetit! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Rosiner
Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.
Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.
Svampegiften findes også i økologiske...
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.