Annonce

Annonce

Svar: Pause i toilet-træning?


26. august 2011

Kategori:
Alder:
2 år, 10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Ms mor

Tillykke med lillesøster og velkommen igen :)

Det lyder som om at jeres dreng har brug for mere tid og jeg synes I skal give ham ble på, som I plejer og så lade ham være - give ham en pause.

Det er helt normalt at børn, i forbindelse med at der kommer en lille ny i familien, går lidt tilbage i udvikling - han ser lillesøster blive skiftet og oplever at I bruger meget tid på puslebordet og på skiftning og hende - og lysten til selv at skulle slippe sin ble daler. Og det er okay, han må godt beholde bleen lidt endnu.

Det kan nogle gange hjælpe at vise ham billeder fra hans selv var baby og tale med ham om, hvordan han blev skiftet, badet, fik mad osv. og hvis du har billeder af de forskellige ting, vil det være rigtig godt. Og så kan du tale med ham om hvor dejligt det er at han nu er det større og alt det fantastiske han kan i kraft af at være den store dejlige dreng som han er - så du får ham pejlet lidt ind på, at det med at tisse og lave på toilettet, det er ved at være tiden. Men det er meget vigtigt at det sker stille og roligt og uden at han føler sig presset og føler sig forkert.

Det kan hjælpe at læse bøger om emnet, bøger om renlighed og der findes her mange forskellige. Det kan f.eks. være bogen "Må jeg kikke i din ble". Det er en lille billedbog, der handler om en mus, som kikker i alle de andre dyrs bleer. Tilsidst vil vennerne naturligvis gerne vide, hvad der er inde i musens ble ... og hvis jeg husker rigtigt, så er der ikke noget, for det har musen jo lavet på ...


Annonce

... potten :)

I skal sørge for at holde hans mave godt igang, så det at skulle lave afføring ikke er noget der forbindes med ubehag, det må ikke gøre ondt, når han presser. Prøv derfor at få lidt ekstra væske i ham, give ham lidt grovere brød, lidt mere frugt og også gerne lidt ekstra krydderier i aftensmaden - så han naturligt får sagt lidt gang i maven.

Hvor lang tid der skal gå afhænger helt af hvordan han reagerer og hvad han viser lyst til. Årstiden taler ikke så godt for renlighedstræning - men I kan stadig godt nå at forsøge. Hvis han har mod på det, så prøv umiddelbart med toilettider morgen og aften i en periode. Som det første når han står op og som det sidste inden han går i seng - gerne i forbindelse med, at han f.eks. er i bad. Det er ikke noget I skal kæmpe om eller gøre et større problem ud af, bare sig, som noget helt naturligt "sæt dig lige på toilettet imens mor fylder badekarret" eller lignende. Og i løbet af dagen skal I ikke gøre noget, men lade ham have sin ble på.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan godt være at I ikke behøver give ham fuldstændig pause, men kan nøjes med at give ham pause om dagen og så kun have 1-2 toilettider dagligt. Det må I prøve at vurdere.

Når han atter virker tryg ved det hele og føler sig mindre presset, så kan I forsøge med faste toilettider dagen igennem. Så vil det være godt at han kommer på med 3 til max 4 timers mellemrum. Hvis han nogle gange selv viser lyst til at forsøge, så skal I naturligvis udnytte dette.

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vådservietter baby

Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.

Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.

Overvej også, om...

Læs mere i Babylex

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.

NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Alleførst: Tusind tak for dit sidste svar - det er virkelig guld værd med professionelt svar og en "second opinion" :)

Med venlig hilsen
Natasha, mor til pige 4 måneder


Annonce