Annonce

Annonce

Svar: Jeg kan ikke mætte min datter


22. august 2011

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Christina

Tillykke med din lille datter og velkommen til :)

Det lyder til at være en stor og fin pige du har fået dig og jeg kan godt fornemme, at I har haft en lidt hård start, hvor du ikke har kunne producere helt nok mælk til hende og har kæmpet for at få amningen igang. Det lyder også som om at din datter har tabt sig efter fødslen - i hvert fald fortæller du at hendes fødselsvægt var 4525 og hendes nuværende vægt ca. 4 uger gammel er ca. 4800. Det er ikke meget og det er vigtigt at hun nu begynder at tage mere på! Hun skal helst tage 200g på om ugen.

Jeg siger det ikke, for at gøre dig ked af det, men mere for at sige, at lige nu lyder det som om at din datter fortsat har behov for supplement med flaske, for at få sit behov dækket. Ved siden af dette, kan du dog gøre flere ting, for at øge din mælkemængde.

Det er ikke korrekt at din datter bare skal styre måltiderne og die når hun vil og så længe hun vil ... Det er vigtigt at hun får mindst 6 måltider dagligt - gerne flere. Det er også sådan, at det er hyppigheden af amninger der øger din mælkemængde og ikke varigheden af amning. Det giver således mere mælk at amme hende hver 2 time i stedet for hver 4 time - det giver ikke tilsvarende mere mælk, at amme i 40 minutter i stedet for i 20 minutter.

Du kan prøve med en rytme, hvor du ammer din datter, når hun vågner af en lur, herefter bøvser du hende, så pludrer I lidt, så skifter du hende og så ammer du hende fra modsatte bryst, inden hun så puttes til en lur igen.

Du kan overveje om du vil malke ud med en brystpumpe og det er her rigtig vigtigt at vide at dobbeltudmalkning kan øge din mælkemængde med op til 60%. At dobbeltudmalke betyder at du malker ud på begge bryster samtidig. Det kan du gøre ved at have din datter liggende ved det ene bryst og bruge brystpumpen på det andet. Eller du kan leje en brystpumpe med dobbeltaggregat, så du imellem amningerne kan stimulere og malke ud fra begge bryster samtidig.

Da du har god erfaring med brystpumpen fra tidligere, kan det være en løsning. Det giver dig ...


Annonce

... også mulighed for at malke ud og dermed stimulere ekstra, når hun sover - igen - det er hyppigheden der øger mælkemængden. Men din datter er naturligt også god til at stimulere og vil på sigt stimulere langt bedre end en brystpumpe vil kunne gøre det.

Du kan også amme ekstra om natten. Netop om natten producerer du mere af det mælkestimulerende hormon og derfor er natamning især vigtigt, hvis man vil øge sin mælkeproduktion. Det er derfor ikke en god idé at lade hende sove mere end 4-5 timer om natten i træk.

Det er også vigtigt at du sørger for at få hvile nok, at du sørger for lidt tid til dig selv, at du får mad og drikke hele dagen igennem, har tid til at få et bad osv. Det har stor betydning at du har det godt, dit velbefindende er vigtigt for din mælkeproduktion.

Du kan købe ammete i helsekostbutikker. Der er dog forskellige meninger om disse, nogen mener de fremmer mælkedannelsen, andre oplever ingen forskel og man skal være opmærksom på at der i visse urter som bruges i te, som kan give barnet mavekneb.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det har også betydning om hun bruger sut og hvornår du tilbyder hende sutten. Det er sådan at børn der bruger sut i gennemsnit dier en gang mindre i døgnet på brystet. Det er helt okay, hvis man har et barn der dier 10 gange i døgnet og tager rigtig godt på, men har man et barn som ikke tager nok på og som ikke dier så meget, som man kunne ønske, så skal man være meget påpasselig med at bruge sut.

Hvis du giver hende en sut, så er det derfor vigtigt at tilbyde den efter hun med sikkerhed er fyldt rigtig godt op med mælk. Sutten gives der, hvor hun lige har behov for at sutte lidt for at falde i søvn. Det er vigtigt at den ikke gives, for at holde hende hen - på puslebordet f.eks. inden hun skal ammes.

Det kan være nødvendigt at vække hende både om dagen og i løbet af natten, for at få hende til at amme - både for at sikre hende mælk nok og for at sikre produktionen af mælk.

Man kan også behandle med medicin - men prøv om ikke disse råd kan hjælpe dig i første omgang :)

Rigtig meget held og lykke fortsat! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flaskegivning

Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.

Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...

Læs mere i Babylex

Gluten til baby

De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.

Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.

Gluten findes især i hvede, mens...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce