Svar: Er det ok med faste toilettider? - 2 år, 9 mdr.
Kære stolte og forundrede mor
Hvor er det dejligt, at jeres datter sådan fra den ene dag til den anden erklærer at nu er det tid til at undvære bleen :)
Det er det bedste tegn man kan få fra sit barn - at det selv giver udtryk for at ville træne renlighed og dermed bedste udgangspunkt for at et samarbejde kan begynde.
Det er en rigtig god idé at hun har faste toilettider og de tidspunkter du nævner er meget fine. Ligesom jeg vil anbefale! :) Det vil være rigtig godt, at du ikke spørger din datter om hun skal tisse, men at du siger "Kom vi skal lige ud at tisse inden vi kører" eller lignende og så følges hun derud. Det skal ske som noget helt naturligt.
Hvis du først begynder at spørge "skal du tisse?" så vil hun hurtigt begynde at sige nej og så kommer der mange uheld.
Det er en stor fordel med de faste toilettider, fordi det giver hende oplevelsen af succes. Det lykkes at tisse på toilettet og de små uheld i bukserne, som hver gang er et nederlag undgås.
Det er rigtig dejligt at du også kan mærke, at hendes mave fungerer bedre end den har gjort længe. Og ja - du kan sagtens have ret i, at hun har holdt afføringen lidt tilbage, fordi hun syntes det var ubehageligt at skulle lave i bleen. Eller også er det bare både sjovere og lettere at komme af med det, når hun nu sidder på toilettet og fokus er omkring det :)
Og ja - børn kan godt blive renlige fra den ene dag ...
... til den anden - og det er rigtig dejligt når det sker. Plads til uheld skal der dog stadig være og der kan godt ske tilbagefald, især fordi vi lige nu går den kolde tid i møde. Det betyder mere tøj og dermed mere besvær med at nå toilettet. Samtidig forsvinder interessen også lidt og hun kan risikere at "glemme" toilettet, fordi det er sjovere at lege ... så tilbagefald kan komme, men stadig er de faste toilettider så en rigtig god idé og har man en aftale om at der tisses af inden man løber på legepladsen, så er sandsynligheden for at der sker uheld i flyverdragten også mindre :)
Bleen om natten skal bibeholdes - de fleste børn har brug for ble om natten et godt stykke tid efter de har smidt den om dagen.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og på bilture, kan det også være rigtig fornuftigt med en ble. Det er her vigtigt at I forklarer hende, at hun ikke skal tisse i bleen, at det er en sikkerhed og den virker so et par trusser. At I stadig kører ind og tisser på en tankstation undervejs, at hun stadig gerne må sige til - men at det er godt med sikkerheden, for der er ikke altid toiletter lige når man skal ... :) Hvis hun holder sig og det så går galt og hun tisser i sit tøj, så vil hun blive ulykkelig. En tør ble giver en succesoplevelse og kommer der så noget i bleen, så er det ikke et nederlag, men netop godt at hun havde den på. Et par våde bukser er aldrig en succes ...
Rigtig meget held og lykke fortsat! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.
Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
Viden om børn:
Rød numse
De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.
For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.
Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...
Ærter
Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.
Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.
Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.
Ærter indeholder protein, samt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.
1000, 1000 tak!
Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊
De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.