Svar: Lang middagslur i vuggestuen
Kære frustrerede mor
Tak for dit brev - jeg kan godt forstå du synes det er frustrerende, at din dreng sover så sent om aftenen, for hans nattesøvn er naturligt for kort og derfor har han også brug for at sove midt på dagen - hvilket de fleste børn nu også har i hans alder ...:)
Jeg er desværre ikke så sikker på at løsningen er at skære middagsluren væk eller at afkorte den, som du beskriver det, så handler det måske mere om, at han skal have hjælp til at komme lidt tidligere i seng om aftenen - og så kan middagsluren afkorte sig selv hen af vejen, hvis han har behov for det ...
Jeg får lidt forskellige oplysninger af dig - for det første, at du er nødt til at vække ham om morgenen og det gør naturligt at han har brug for at sove i løbet af dagen. I weekenden kan han sove til han vågner, derfor springe sin middagslur over eller sove meget kort og er så putteklar tidligt om aftenen. Men i hverdagene er du nødt til at vække ham og det gør altså, at han har brug for søvnen om dagen.
Samtidig får jeg indtryk af at han er ved at komme ind i en rytme, hvor det at blive puttet er noget som kan tage rigtig lang tid. Jeg forestiller mig at I forsøger at putte når kl måske er 20-21 og først når kl så er ...
... 21.30 falder han endelig i søvn. Det betyder at hele putteseancen tager rigtig lang tid og det er I nødt til at ændre på.
Jeg vil derfor anbefale at du begynder først at putte ham kl. 21.30-22 hvor han lige nu falder i søvn, fordi I derved kommer ind i en rytme, hvor han begynder at forbinde det at komme i seng, med noget som ikke tager mere end 15 minutter. Han skal bades, have nattøj og ren ble, have en godnatgrød, have børstet tænder og så skal han puttes lad os sige kl. 21.45 med en godnathistorie, hvor du sidder der, læser højt, evt. synger lidt og beroliger og betrygger. Og så skulle han gerne sove efter ca 15 minutter.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når dette har fungeret i nogle dage, så rykker du puttetidspunktet lidt frem, så ritualet er det samme, men så han puttes kl. 21.30, efter nogle dage flytter du så puttetidspunktet til 21.15, så kl 21.00, så 20.45 osv. indtil du rammer det tidspunkt som passer ham og jer godt.
I takt med at han vænner sig til rutinen med at komme i seng og puttetidspunktet om aftenen bliver tidligere og tidligere, så vil nattesøvnen naturligt også blive længere og han burde af sig selv afkorte sin middagslur, hvis han har behov for det.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Arp
Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.
Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.
Evt. arp...
Amning og medicin
Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.
Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.