Svar: Søvn i dagtimerne er blevet et problem
Kære Katja
Det lyder som om at din datter har brug for hjælp til at samle sig rent fysisk. Du beskriver at hun sover godt hos dig, omsluttet af dine arme, men når du putter hende i liften, så har hun svært ved at sove, spjætter med armene og har svært ved at finde ro.
Det er helt normalt for så lille et barn - hun her en velfungerende moro-refleks. Det er hendes faldrefleks og den går igang, lige der hvor hun er ved at falde i søvn. Det kender du også fra dig selv, du lægger dig til at sove og pludselig giver kroppen et kæmpe spjæt, som om du falder. Når det sker for dig, så registrerer du det men falder hurtigt tilbage/videre i søvnen, når det sker for små børn så flagrer hele kroppen og de bliver urolige, kede af det og har svært ved at sove videre (selvom de tydeligt har behov).
Det hjælper ofte her at svøbe barnet, så barnets bevægelser ikke bliver så voldsomme. Et svøb kan hjælpe barnet med rent fysisk at holde sammen på sig selv og dermed bevare roen og komme videre i søvnen. Det er altid svært at svøbe børn om sommeren, hvor det jo naturligt er mere varmt ... men du kan godt forsøge og lige i øjeblikket, kan vi jo ikke klage over for meget sol og varme ... :)
Du kan svøbe hende i et bomuldstæppe, så hendes arme holdes ind til kroppen eller du kan putte hende i en sovepose - en babysovepose, som vil kunne berolige hende lidt og netop give fysisk ro ...
... ... Det kunne være en voksipose, en duniduo, drømmepose og hvad de nu hedder alle sammen (priserne varierer meget) og så kan du forsøge at blive siddende hos hende, så du er klar til at berolige hende, når hun efter ca ½ time begynder at vise tegn på at ville vågne op. Du kan godt ved at være der, nå at hjælpe hende videre i søvnen, netop med beroligende hænder og kærtegn, så hun mærker at du er der og at hun ikke er ladt alene.
Du kan også putte liften i barnevognen og trille hende en tur dagligt, det at holde hende kørende, når hun spjætter, gør at I får passeret det tidspunkt, hvor hun har tendens til at vågne op og hun kan derved lære at sove videre :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I takt med at hun bliver ældre, bliver hende søvn også anderledes, hendes mororefleks forsvinder, hun begynder at kunne skifte stilling under søvn, trille om på siden osv. og det vil alt sammen hjælpe hende til en anderledes og forhåbentlig bedre søvn på sigt :)
I 3-4 måneders alderen kan man arbejde på lidt mere rytme, men lige nu skal hun have lov til at sove lidt fleksibelt - selvom du naturligvis skal prøve at hjælpe hende til at sove mere end ½ time af gangen :)
Rigtig meget held og lykke fortsat - og læs gerne min bog "Sådan får du dit barn til at sove" netop om små børns søvn, hvad man kan forvente hvornår og hvordan man hjælper dem videre - alt efter hvad alder og hvad problemstilling de har :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Børnemad, færdiglavet
Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.
Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".
Du kan finde...
Udvikling - børn
Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:
1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven
2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.
4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.
5 mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet i fin...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Igen må jeg ty til dig som fantastisk hjælper og rådgiver.
Min skønne søn på 11 måneder skal starte i dagpleje i morgen og jeg er virkelig i krig med mine følelser.
Øv altså. Helen, jeg har virkelig brug for et ærligt råd og jeg har brug for at få sat sindet lidt på lavt blus.
Mange kærlige hilsner
Mor til dreng på 11 måneder