Annonce

Annonce

Svar: Maden ud af munden og ind igen


10. august 2011

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Annemette

Det er helt normalt at din dreng tygger på sin mad, og derefter tager den ud af munden og putter den ind igen. Det at spise interesserer ham på en anden måde nu og han er naturligt nysgerrig efter at undersøge, hvordan maden ser ud, når den er tygget :)

Han undersøger dog også hvordan du reagerer på de ting han gør og derfor er det en rigtig god idé at du forsøger at have fokus på det, du gerne vil have - mere end at skælde ud. Du kan f.eks. sige "ind i munden skat, ind i munden" og på den måde opfordre ham til at spise maden og ikke lege med den.

Børn vil på samme måde også kunne komme maden op i glasset for at se, hvordan det ser ud, når de flyder rundt i mælken, eller de kan finde på at vælte glasset, for at se hvordan det er, når væsken flyder ud på bordet og ud over bordkanten. De kan også finde på at skubbe madhapserne ud over bordets kant - igen for at lære og undersøge hvordan verden fungerer og hvordan du reagerer. På samme måde vil børn også kunne smide med deres tallerken eller vende tallerkenen på hovedet.

Det er naturligvis en balance imellem at lade barnet undersøge og blive klogere, men også sætte grænser og lære barnet, hvad der er okay og hvad der ikke er. Nogle gange kan det være nødvendigt at afbryde måltidet, for at vise barnet, at det her var ikke okay - det kan være at slutte måltidet "nu er du vist færdig med at spise", tørre hænderne og munden og sætte barnet ned og væk fra bordet, så det kan lege på gulvet, hvis det har brug for at lege. Andre gange kan det være en god idé at fjerne tallerkenen og når ...


Annonce

... barnet så protestere sige "maden skal spises, ind i munden, ikke lege" osv. og så give tallerkenen igen, så barnet her oplever hvad du vil og hvad du ikke vil.

Men, med den alder din dreng har, så er det begrænset, hvor meget du kan opdrage og sætte grænser. Det er begrænset hvor meget han forstår endnu. Derfor virker det ofte bedre at anerkende hans lyst til at lave lyd og lege med maden - og så give ham mulighed for at undersøge og udforske disse ting uden for middagsbordet.

Så hvis din dreng lige nu fascineres af at lege med tallerkenen, synes det er spændende at banke den ned i bordet, banke med skeen, smide det hele på gulvet med et ordenligt rabalder - så er han optaget af lyd. Derfor kan du give ham en tromme, et hammerbræt eller lignende, som han kan lave lyd med på gulvet i stuen. Hvis han fascineres af væsker der løber, mad der smattes ud mellem hænderne, klister osv. så kan det være en rigtig god idé at bage nogle boller og lade ham sidde med bolledejen, det kan være en rigtig god idé at give ham nogle bøtter, kander osv. med i badekaret, så han kan lege med vand der, ligesom det kan være en god idé at tage ham med ud i en sandkasse og lege med sand og vand.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jo mere du kan stimulere hans lyst til at udforske verden uden for middagsbordet, jo mere ro kan du være heldig at få, når han skal spise. Han vil så naturligt bedre kunne koncentere sig om at spise sin mad, når han sidder ved bordet :)

Læs min bog "Sådan støtter du dit barns udvikling", som netop også handler om disse ting og hvordan børn lærer :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Renlighed

Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.

De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.

At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...

Læs mere i Babylex

Klapvogn - køb af klapvogn

Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.

En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce