Annonce

Annonce

Svar: Mad og urolig putning


10. august 2011

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Ann

Det er helt normalt at børn i jeres datters alder lukker munden, når du nærmer dig med skeen eller prøver at give hende små hapsere. Det er ofte ikke fordi jeres datter er blevet kræsen, men handler mere om, at hun gerne vil spise selv. Det er altså ofte et udtryk for at ville selv, et udtryk for selvstændighed.

Det er vigtigt at bibeholde hendes naturlige lyst til at putte i munden og udnytte dette og derfor er det super godt, at du bliver ved med at tilbyde hende mad i hånden, som hun kan sidde med, gumle på, opbløde med spyt osv. Også selvom der ikke glider så meget ned altid. Jo mere forskelligt du kan give hende, jo bedre er det. Jo mere nyt og varieret dag for dag, jo mere forebygger du kræsenhed fremover og jo mere motiverer du hende også til at smage og prøve.

Det kan nogle gange hjælpe at lade hende forsøge sig med en gaffel. Her i starten skal du hjælpe hende med at få maden på gaflen og de første par gange vil hun pille maden af gaflen og tage den med fingrene, men det er okay. Gaflen kan godt introduceres lidt - så kan hun skifte mellem at spise med fingrene og prøve med gaffel og du kan stadig supplere med lidt på en ske, når du kan få lov :)

Det vil være rigtig godt, hvis I kan få hende til at spise mad, der tager udgangpunkt i jeres mad - giver hende helt almindelige børnevenlige retter. Hun skal kunne fornemme at der er det samme på hendes tallerken som på jeres. Det kan være pasta med kødsovs, boller i karry, frikadeller - kød eller fiskedeller, laks fra ovnen, lasagne, fiskefilet, farsbrød eller lignende. Du kan mose kartofler med sovs og made hende med dette, men frikadellestykkerne kan hun selv spise.

Sæt en tallerken foran hende og lad hende gå igang. Med den alder hun har nu, må du tilbyde hende næsten alt og det er ...


Annonce

... vigtigt at du giver hende ro til at spise. Så prøv, at give hende lidt mad i stykker, lad hende spise selv og hold fokus lidt væk fra hende og hendes indtag af mad. Det er vigtigt med madro.

Og så er det ganske udmærket i denne alder at supplere med en godnatgrød inden sengetid, så du er sikker på at hun ikke går sulten i seng.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden, ½ bolle med smør, ost, vand af kop.

Formiddagslur

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med grøntsagsmos, rester fra aftensmaden, kogte stykker pasta, små stykker frikadelle eller lignende. Vand af kop. Må også meget gerne få varm mad til frokost.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Mælk og evt. en banan af kop og puttes til middagslur ca kl 13

Eftermiddag 15.30: En portion tykmælk med frugtmos, frisk frugt i hånden, ½ bolle med smør og ost, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, kartofler, sovs af forskellige slags helt almindelige børnevenlige retter. Vand af kop.

Godnatgrød som del at putteritualet ca kl. 19.30 og puttes derefter til natten med en amning

Sen aften og tidlig morgen: Ammes som nu

At hun mosler rundt i sengen, skyldes hendes alder og udvikling. Hun er motorisk rigtig godt igang og øver sig i at krybe og at kravle - både når hun er vågen, men også når hun sover. Det er svært for hende at finde fysisk ro og hun må gerne ligge og tumle rundt, til hun finder en stilling der er rar for hende at sove i. Hvis hun falder i søvn på maven er det helt okay - det må hun gerne med den alder hun har, I kan evt. vende hende om på ryggen inde I selv går i seng :)

Håber I kan bruge dette videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vegetar og veganer

Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.

Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annonce