Annonce

Annonce

Svar: Søvnmønstre hjemme og i vuggestue


10. august 2011

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære M.

Det er helt normalt at din dreng er ekstra træt, nu hvor han er begyndt i vuggestue og det er således helt normalt, at han har brug for at sove mere i vuggestuen, end han gør derhjemme.

Du skal tænke på, at han bruger alle sine sanser når han er der, og for ham er alt nyt. Nye lugte, nye lyde, nye regler og rutiner, nye voksne, nye børn, nye måder at blive madet på, blive skiftet på, - intet er som han er vant til. Og samtidig har han jo en alder, hvor han naturligt, ikke kan forklares ting eller hvad der skal ske, ligesom han heller ikke kan spørge eller sætte ord på sin usikkerhed og de følelser han har. Så ja - det er meget hårdt for ham og derfor bliver han naturligt ekstra træt og har brug for at sove mere, når han er af sted.

Du skriver dog, at han har været i vuggestuen i godt en måned nu - men du skriver også at han har været syg, så måske har han reelt ikke være det så meget og er derfor ikke kørt rigtigt ind endnu - det spiller naturligvis også ind. Man kunne dog godt begynde at overveje, om det vil være okay at vække ham fra hans formiddagslur i vuggestuen, så han ikke sover så lang en lur der, men i stedet sover en kortere formiddagslur og en middagslur - der så stopper inden kl. bliver 16.

Med den alder han har, vil det være rigtig godt, at han fortsat får to lure dagligt og det vil netop være rigtig fint, hvis han f.eks. sover 1-1 ½ time om formiddagen og sover 1 ½ - 2 timer til middag. Samlet skal han altså ikke sove mindre end han gør nu, men det vil være godt, hvis lurene er fordelt sådan at formiddagsluren er lidt kortere end ...


Annonce

... middagsluren - netop fordi du jo fortæller, at du efterhånden gerne vil have lidt mere struktur og rytme på dagen, så dagene ligner hinanden mere og du kan begynde at planlægge jeres dagligdag bedre.

Det kan altså være nødvendigt at vække ham fra formiddagsluren, så han ikke sover så lang en lur der, men kommer op, leger og er aktiv sammen med de andre børn og så puttes til middagslur, når det er tid til det. Du kan prøve at tale med vuggestuen om, hvordan de vil have det med at afkorte hans formiddagslur lidt - ikke fordi han skal sove mindre, men fordi han skal sove samme mængde søvn, men på mere hensigtmæssige tidspunkter, så dagen hænger bedre sammen.

På sigt skal han jo heller ikke sove dagen væk i vuggestuen - han skal jo netop lege og være sammen med de andre børn, når de er vågne og aktive. Men igen - det er en balance, for han skal naturligvis også have lov til at sove ekstra, hvis han lige nu har brug for det og gør det, som reaktion på alt det nye der sker omkring ham.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så ja - det er helt normalt at børn i indkøringsperioden sover mere og længere, når de passes, end de gør derhjemme og det er helt normalt at man i en periode, vil opleve at barnet derfor sover meget uforudsigeligt - og det skal der være plads til.

Men, det er også sådan, at man nogle gange kan skønne det nødvendigt at gå ind og vække barnet - naturligvis stille og roligt og på en kærlig måde - og så forsøge at arbejde på en rytme, hvor barnet sover bedre og længere men på et mere hensigtsmæssigt tidspunkt - for hele familien ...

Jeg håber du kan bruge disse tanker videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babymassage

Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.

De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.

Børn har...

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annonce