Annonce

Annonce

Svar: Søvnmønstre hjemme og i vuggestue


10. august 2011

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære M.

Det er helt normalt at din dreng er ekstra træt, nu hvor han er begyndt i vuggestue og det er således helt normalt, at han har brug for at sove mere i vuggestuen, end han gør derhjemme.

Du skal tænke på, at han bruger alle sine sanser når han er der, og for ham er alt nyt. Nye lugte, nye lyde, nye regler og rutiner, nye voksne, nye børn, nye måder at blive madet på, blive skiftet på, - intet er som han er vant til. Og samtidig har han jo en alder, hvor han naturligt, ikke kan forklares ting eller hvad der skal ske, ligesom han heller ikke kan spørge eller sætte ord på sin usikkerhed og de følelser han har. Så ja - det er meget hårdt for ham og derfor bliver han naturligt ekstra træt og har brug for at sove mere, når han er af sted.

Du skriver dog, at han har været i vuggestuen i godt en måned nu - men du skriver også at han har været syg, så måske har han reelt ikke være det så meget og er derfor ikke kørt rigtigt ind endnu - det spiller naturligvis også ind. Man kunne dog godt begynde at overveje, om det vil være okay at vække ham fra hans formiddagslur i vuggestuen, så han ikke sover så lang en lur der, men i stedet sover en kortere formiddagslur og en middagslur - der så stopper inden kl. bliver 16.

Med den alder han har, vil det være rigtig godt, at han fortsat får to lure dagligt og det vil netop være rigtig fint, hvis han f.eks. sover 1-1 ½ time om formiddagen og sover 1 ½ - 2 timer til middag. Samlet skal han altså ikke sove mindre end han gør nu, men det vil være godt, hvis lurene er fordelt sådan at formiddagsluren er lidt kortere end ...


Annonce

... middagsluren - netop fordi du jo fortæller, at du efterhånden gerne vil have lidt mere struktur og rytme på dagen, så dagene ligner hinanden mere og du kan begynde at planlægge jeres dagligdag bedre.

Det kan altså være nødvendigt at vække ham fra formiddagsluren, så han ikke sover så lang en lur der, men kommer op, leger og er aktiv sammen med de andre børn og så puttes til middagslur, når det er tid til det. Du kan prøve at tale med vuggestuen om, hvordan de vil have det med at afkorte hans formiddagslur lidt - ikke fordi han skal sove mindre, men fordi han skal sove samme mængde søvn, men på mere hensigtmæssige tidspunkter, så dagen hænger bedre sammen.

På sigt skal han jo heller ikke sove dagen væk i vuggestuen - han skal jo netop lege og være sammen med de andre børn, når de er vågne og aktive. Men igen - det er en balance, for han skal naturligvis også have lov til at sove ekstra, hvis han lige nu har brug for det og gør det, som reaktion på alt det nye der sker omkring ham.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så ja - det er helt normalt at børn i indkøringsperioden sover mere og længere, når de passes, end de gør derhjemme og det er helt normalt at man i en periode, vil opleve at barnet derfor sover meget uforudsigeligt - og det skal der være plads til.

Men, det er også sådan, at man nogle gange kan skønne det nødvendigt at gå ind og vække barnet - naturligvis stille og roligt og på en kærlig måde - og så forsøge at arbejde på en rytme, hvor barnet sover bedre og længere men på et mere hensigtsmæssigt tidspunkt - for hele familien ...

Jeg håber du kan bruge disse tanker videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravlegård - køb af kravlegård

Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.

En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.

I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...

Læs mere i Babylex

Vaccination

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:

- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1

- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2

- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3

- 15 mdr.: MFR 1

- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)

- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce