Brev:
Søvnmønstre hjemme og i vuggestue
Hej Helen.
Min søn på 11 måneder er startet vuggestue for en god måned siden, og indkøringen er gået rigtig rigtig godt. Hverken pædagoger eller vi forældre har oplevet de store reaktioner i den forbindelse – pædagogerne siger, han er glad og sover og spiser, når han er derovre, og altid, at han har haft en god dag, når jeg spørger til det.
Han græder, når jeg lægger an til at forlade ham om morgenen, men så får han sin sut og kommer over at sidde hos en pædagog, og så kan jeg høre, at det stopper, når jeg er ude af døren. Han er desuden som oftest glad om eftermiddagen herhjemme, når jeg har hentet ham – vil nogle gange gerne være lidt ekstra ved mig, men sådan er det også nogle dage i weekenderne, så tror ikke nødvendigvis, at det skyldes vuggestuen. Da jeg ikke arbejder fuldtid pt., har han lige siden opstarten fået nogle relativt korte dage derovre (i alt 4-6 timer pr. dag).
Min undren omhandler, at han sover rigtig meget i vuggestuen i forhold til hjemme. Hans formiddagslur er hans lange lur, hvor han herhjemme sover max. halvanden time. Derovre sover han rask væk 2-3 timer, hvilket nogle dage betyder, at han nærmest kun når at være der en times tid i vågen tilstand, inden han bliver hentet igen. De fleste – inkl. vuggestuen - forklarer det med, at der bare sker så meget for de små, når de er i institution. Men han er typisk kun vågen en times tid til frugt, fra jeg afleverer ham (kl. 09.00), til han bliver puttet til sin formiddagslur. Så jeg ved ikke, hvor mange indtryk han kan nå at få der?
Er det normalt? Er det noget, vi skal være bekymrede over? Hvad tror du kan være forklaringen?
Desuden oplever vi temmelig stort kaos i hans rytme for dagen. Inden han startede i institution, var der også en periode med ikke særlig stor forudsigelighed (det var der til gengæld især det første halve år af hans liv). Men siden ...
... vuggestuestart, sygdom og kindtænder på vej er det blevet endnu værre…
Han står op mellem kl. 05.30-07.00 (Virker han træt, forsøger vi at få ham til at sove videre. Er han frisk og frejdig, står vi op).
Til sin formiddagslur (ca. 3-4 timer efter han er vågnet) sover han alt imellem 40 minutter til næsten 3 timer (som sagt max halvanden time hvis herhjemme).
Eftermiddagsluren ligger så alt imellem kl. 14-17.00, alt afhængigt af hvornår han er stået op fra sin formiddagslur, og hvornår han er træt igen. Her sover han mellem 20 minutter-halvanden time (igen klart mere i vuggestuen, hvis han når at få sin lur nr. 2 der).
Puttetidspunktet ligger relativt fast ca. 19.30-20.00 (nogle gange dog kl. 19 og andre gange 20.30 alt afhængigt af resten af dagen og mængden af søvn).
Er det normalt med den alder, han har, at det hele er så ustabilt? Skal vi bare give det noget tid? Eller er der noget, vi kan og bør gøre for at skabe lidt mere stabilitet og kontinuitet?
Vi forsøger at opretholde en nogenlunde fast morgenrutine, faste måltider (hvilket dog er svært pga. søvnen), og putteritualet ligger helt fast med babymassage, godnatgrød, flaske, tandbørstning og putning i sin seng med spilledåse. Det er ret stressende for os forældre aldrig at kunne forudsige og planlægge noget i forhold til hans søvn, og det bliver nogle lidt rodede eftermiddage hjemme, fordi man aldrig ved, ”hvilket barn man henter” – hvor længe han har sovet til formiddag, om han sover, når jeg kommer, om han stadig mangler at få sin eftermiddagslur hjemme eller ej, om han har nået at få frokost eller har sovet fra den osv.
Men når det så er sagt fra de voksnes side, virker han som et barn i god trivsel – han pludrer, er simpelthen så aktiv og nysgerrig og får stor ros af sundhedsplejersken for sin motoriske udvikling.
Jeg glæder mig til at høre fra dig!
Mange hilsener,
M.
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
12. november 2024 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Min datter er 10 mdr gammel. Jeg har været på barsel med hende...
9. november 2024 | Sovevaner | 12 mdr.
Dreng 11 måneder vil ikke længere puttes af far del 2
Kære Helen Jeg skriver del 2 i titlen for at referere til mit tidligere...
24. oktober 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
9 måneder og sover ikke igennem om natten
Hej Helen. Jeg kan ikke forstå, hvorfor vores dreng A. på 9 måneder ikke...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
Viden om børn:
Madras til barneseng
Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.
Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...
Body Mass Index - BMI
Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).
Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.
Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.
En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...