Annonce

Annonce

Svar: Hjælp med den søvn - 10 mdr.


9. august 2011

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære L

Det kan sagtens være den udviklingsfase, som din søn lige nu går igennem, der påvirker dagen, rytmen og dermed også hans søvn. Han er igang med at separere sig fra dig - øver sig i motorisk at bevæge sig mere og mere ud i verden på egen hånd. Selvom det for os voksne ofte er ganske særligt, når barnet tager sine første skridt, så er det at kravle, faktisk endnu større for barnet - netop fordi det er første gang, barnet helt på egen hånd, bliver i stand til at udforske verden og søge mod bestemte mål.

Det betyder også at jeres dreng i denne periode vil klynge sig mere til jer - især til dig, hvis du er den der tager sig mest af ham i det daglige. Han vil klynge sig til dig, vil helst studere verden og fremmede mennesker fra din favn og han vil også søge din nærhed og fysiske kontakt når han skal sove.

Det at han begynder at opleve mere og mere af verden, får flere og flere stimuli, gør naturligt at det både er ekstra svært at lukke af overfor verden, når han skal sove. Altså at det er svært at finde ro. Men det gør også at han naturligt sover meget uroligt, når han sover. At han ligger uroligt og også siger lyde i søvne og vågner meget let. Alt hvad han oplever i løbet af dagen skal bearbejdes i drømme, når han sover.

Så at I bøvler med søvnen lige nu er altså helt normalt og det bliver sandsynligvis bedre igen, når han motorisk begynder at kunne lidt mere og når han stille og roligt finder ud af, at verden ikke er helt så farlig, som han lige nu oplever :)

Børn i denne alder vil ofte gerne følge med i alt og har derfor meget svært ved at overgive sig til ...


Annonce

... søvnen. De stritter voldsomt imod, når man prøver at putte dem. Børn i denne alder sover ofte også meget kort i løbet af dagen, mange børn kan fint trives med kun at sove 2½ time sammenlagt i løbet af dagen - hos jer lyder det til nogle gange at være lidt mindre.

De fleste børn er ikke klar til kun en lur dagligt, før de er mellem 12-18 måneder, men hvis han er helt umulig at passe, så er det okay at du lige nu arbejde på at han kun sover en lur. Det er så vigtigt at luren er en længere lur :) Når han starter pasning, vil han sandsynligvis få brug for to lure igen, fordi der så sker nye ting, som naturligt trætter ham endnu mere, så selvom I nogle dage lige nu har en rytme med kun en lur, skal du altså indstille dig på, at to lure ofte vil være nødvendigt igen :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg vil foreslå dig, at du sætter ham i barnevognen når det er tid til at sove middagslur. Ved at du sætter ham op, lader ham kikke på verden, mærke vinden i ansigtet, og I så taler om de ting I kommer forbi "hunden der siger vov", "fuglen der siger pip", "bussen der siger brrr" osv. så får han en masse indtryk og bliver mentalt træt. Du imødekommer altså hans behov for at følge med i og opleve verden.

Og samtidig vil den friske luft og det at blive trillet i vognen naturligt også gøre ham træt - for han har jo brug for søvnen. Han har brug for at sove sine 2 lure dagligt og brug for de afbræk - han har bare svært ved at mærke dette behov lige nu. Men når han sidder der, så overmander trætheden ham og så kan du tilsidst lægge ham ned.

Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex

Passiv rygning og børn

Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Der er ingen tvivl om at Helen er en sundhedsplejerske med hjertet på rette sted og det betyder meget for mig i perioder hvor jeg har været usikker på nogle ting.

Camilla Martin


Annonce