Svar: Problemer med vandladning og afføring
Kære bekymrede mor
Tak for dit brev og din fine beskrivelse af, hvordan forløbet har været hos jer :)
Jeg er helt enig med dig i, at lige nu skal jeres datter have ble på og naturligt følges på toilettet, når hun giver udtryk for at ville. Det er ikke vigtigt at toilettræne lige nu, der er og har været fokus nok på den del.
Derfor er det også rigtig vigtigt at forsøge at fjerne fokus på afføring og vandladning - fjerne fokus fra "jeg har ondt i numsen" - ikke at I skal ignorere hende, for det er vigtigt at I lytter og viser hende, at I hører hvad hun siger, men at I ikke gør et stort nummer ud af det.
Når hun f.eks. siger "Jeg har ondt i numsen" så kan I gøre forskellige ting efter hvad situation det er i. Hvis hun f.eks. siger det under skiftning - så kan I svare "jeg kommer lidt creme på, det hjælper". Hvis hun gør det, i forbindelse med at hun leger og føler lidt pressetrang, så kan I siger "jeg kan hente lidt vand til dig, det hjælper nogle gange at drikke lidt" (væske er jo med til at blødgøre afføringen, så det er ikke forkert) og hvis hun gør det for at få opmærksomhed, og I ved at det er en måde hun "bruger det på" fordi der er noget hun ikke må få, så kan I sige "det er helt okay skat, det kan man godt have en gang imellem".
Jeg fornemmer ikke at hun har brug for at tale mere om det, men derimod at I skal prøve at slippe det og fjerne fokus mere og mere. Hun kan godt styre det og er meget bevidst om hvad der sker, Så det skal nok komme. Men lige nu skal hun have modet tilbage igen og få en erfaring med sig om at det at skulle have afføring eller skulle tisse ikke er forbundet med noget som er smertefuldt, forbundet med undersøgelser, sygehus osv. Og det tager tid, at få modet tilbage, det tager tid at turde - men det skal nok komme igen.
Det er rigtigt, som børnelægerne har sagt, at det er meget normalt at børn i forbindelse med forstoppelsesproblemer, kan få en periode efterfølgende, hvor de ikke kan lide at gå på toilettet. Det er også min erfaring, at netop omkring 2½ års alderen får mange børn problemer med ...
... forstoppelse.
Jeg har faktisk drøftet dette med lidt forskellige børnelæger og mavetarm-læger og de kender godt til det fænomen, at ellers raske småbørn pludselig får forstoppelse. En forklaring er, at der netop i 2 års alderen sker nogle fysiologiske ændringer i tarmen, men ofte kan det også skyldes, at barnet i forbindelse med afføring får en lille rift og at barnet i den alder naturligt er meget opmærksom på, hvad der sker med den nedre region og derfor bliver meget ked af det, holder sig og dermed holder igen - hvilket forstærker problemet.
En af de læger jeg har talt med, har også nævnt, at det ikke er unormalt at børn i den alder får en streptokokinfektion perianalt, hvorfor barnet begynder at holde igen og derfor kommer ind i en ond cirkel.
Så problemet er altså almindelig kendt og det er rigtig godt at I har fået jeres datter tjekket og er blevet hjulpet. Det er også rigtig godt at bibeholde laktulose og naturligvis medtænke hendes kost, så afføringen holdes blød og let for hende at komme af med. Sørg også for at hun får nok at drikke og mon hun så ikke vil tisse, når hun føler tissetrang :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når hun virker klar til toilettet igen, så prøv at introducere toiletbesøg som noget helt naturligt i løbet af dagen. F.eks. i forbindelse med at hun skal i bad og alligevel har tøjet af, så er det naturligt at hun prøver at tisse. Det samme inden I f.eks. skal køre op for at handle, prøv at sige "vi skal lige tisse inden vi kører" og så går du ud at tisser og det samme gør hun - ikke fordi I træner renlighed, men fordi det er helt naturligt at I tisser inden I tager nogen steder, det er en regel der gælder alle i jeres hus.
Så I stille og roligt får hende igang - men naturligt og uden at presse hende.
Hvad der sker, når hun skal være storesøster (tillykke med det) må I se til den tid. Måske vil hun have brug for at være lille og derfor søge sin ble ekstra - måske vil hun have brug for at vise at hun er en stor pige og vil derfor gerne af med bleen igen. Det kan gå begge veje :)
Håber I kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.
Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
Viden om børn:
Babyalarm
Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.
Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.
De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...
Kogt-vands-klude
Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.
Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.
Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.
For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.
Tak fra en taknemmelig mor